Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

ΛΟΓΟ... Τι, Πως και Γιατί; Ένα χιουμοριστικό - ενημερωτικό κείμενο το οποίο απευθύνεται σε γονείς

Ένα χιουμοριστικό – ενημερωτικό κείμενο το οποίο απευθύνεται σε γονείς

Και έρχεται εκείνη η ώρα που ανοίγει ένα στόμα φαρδιά πλατιά «συνήθως του δασκάλου» και σου λέει κυρία Παναγιώτα ο Κωστάκης σας αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες και καλό θα ήταν να το εξετάσουμε περαιτέρω έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το παιδί όσο το δυνατόν περισσότερο! Και εκεί που ήσουν χαλαρή και έτοιμη να απαντήσεις με τόση σιγουριά ότι ο Κώστας σου απλά τεμπελιάζει έρχεται και το δεύτερο χτύπημα

-Θα ήταν φρόνιμο να περάσει το παιδί ΚΕΔΔΥ

Και εκεί σαστίζεις όχι γιατί έχεις τρομάξει αλλά γιατί δεν γνωρίζεις τι σημαίνει ΚΕΔΔΥ και φοβάσαι μην σε περάσει και για καμία άσχετη ο δάσκαλος.. (θα σε ενημερώσω λοιπόν εγώ! το ΚΕΔΔΥ είναι μια δημόσια υπηρεσία η οποία αποτελείται από μια πενταμελή διεπιστημονική ομάδα ,που απαρτίζεται από έναν παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο ,λογοθεραπευτή ,κοινωνικό λειτουργό και έναν εκπαιδευτικό ..οοοολοι αυτοί εξετάζουν το παιδί σου ο καθένας με τον δικό του τρόπο έτσι ώστε να δούνε τι δυσκολία υπάρχει και που ακριβώς εντοπίζεται)

-όταν λέτε ΚΕΔΔΥ?

Και σου απαντάει όλο μπρίο όλο χάρη:

-Για να δούμε εάν έχει δυσλεξία!

(ε μην παρεξηγείς τον άνθρωπο που χρησιμοποίησε την λέξη δυσλεξία ήθελε απλά να σου εξηγήσει στο περίπου γιατί θα μπείτε σε αυτήν την διαδικασία και η «δυσλεξία» λειτουργεί σαν κατατόπιση ..μα για σένα το έκανε για να καταλαβειιις..τι σε τρόμαξε ?Δεν θα έπρεπε!)

Σε αυτό το σημείο την παίρνεις την τρομάρα γιατί κάτι έχεις ακούσει για δυσλεξία κάποια κάπου το συζητούσε με μια άλλη που πήγαινε το παιδί της σε λογοθεραπευτή, λίγο σκόρπια στο μυαλό σου και μια σύγχυση ..όλα τα συναισθήματα είναι δικαιολογημένα και ο φόβος και η άρνηση αλλά έχω να σου πω εγώ που βρίσκομαι από την άλλη μεριά πως το παιδί σου είναι υγιέστατο και όλα τα υπόλοιπα με σωστή δουλεία αντιμετωπίζονται στον μέγιστο βαθμό δεν είναι ψέμα είναι πραγματικότητα!

Και επιτέλους συντονίζεσαι και ξεστομίζεις:

-Εννοείται ότι είναι καλύτερο για το παιδί!

Παίρνεις αλαφιασμένη τον Κωστάκη από το χέρι τον βάζεις στο πίσω κάθισμα του αυτοκίνητου και ξεκινάς τις ερωτήσεις:

-Γιατί βρε αγάπη μου δεν διαβάζεις? γιατί το ένα γιατί το άλλο ,ένας μικρός δικαιολογημένος μεν παραλογισμός και τον βομβαρδίζεις άσκοπα .. ο Κωστάκης πάλι στο πίσω κάθισμα απορεί γιατί δεν καταλαβαίνει τίποτα απ όσα λες

Σε αυτή την φάση χρειάζεσαι τιπς λοιπόν άκου:

Μην συζητήσεις με τις φίλες σου γι αυτό και μην μπεις στο ιντερνέτ

Περίμενε μέχρι να γίνει η αξιολόγηση…

Και γίνεται η αξιολόγηση (μετά από οκτώ μήνες εάν είσαι τυχερή) και φτάνει στα χέρια σου η γνωμάτευση στην οποία συνιστάται λογοθεραπευτική παρέμβαση λόγο μαθησιακών δυσκολιών, δυσλεξία πουθενά και είχες ψάξει και όλο το ιντερνέτ και είχες ακούσει και για του μπατζανάκη του κουνιάδου σου που είχε μια τρίτο ξαδέρφη που η κόρη της έδωσε πανελλήνιες προφορικά γιατί είχε δυσλεξία και δεν μπορούσε να γράψει (δεν με άκουσες και έψαξες )! Ωπα! λογοθεραπευτική παρέμβαση ! Άρα χρειάζεσαι λογοθεραπευτή !! Δυστυχώς δεν γνωρίζω πως βρίσκεις πολύ καλό λογοπαθολόγο λογικά πρέπει να κάνεις γκάλοπ! Αφού τον βρεις όμως η διαδικασία είναι η εξής : παίρνεις τηλέφωνο κλείνεις ραντεβού παίρνεις τον Κωστάκη και ..περίίίμενε καλή μου που το πας το παιδιιι χωρίς να εξηγήσεις που θα πάτε και γιατί ..αυτό που προτείνω εγώ για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι να πεις στον Κωστάκη πως θα πάτε μια επίσκεψη στον/στην (…) ο οποίος/α θα σε βοηθήσει να λύσεις όλες σου τις απορίες όσον αφορά τα μαθήματα σου, πώς αυτά μπορούν να γίνουν πιο εύκολα και έτσι θα πηγαίνεις πιο χαρούμενος στο σχολείο ..είναι σημαντικό αυτό το κομμάτι γιατί συνήθως τα παιδιά φαντάζονται διάφορα και έτσι εάν δεν ξεκαθαρίσεις πως δεν πάτε σε γιατρό η δάσκαλο το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσεις αρνητική στάση! Ο λογοθεραπευτής όσον αφόρα τα θέματα λόγου βοηθά στο να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι μάθησης οπότε δεν είναι εκπαιδευτικός ή γιατρός γιατί δεν πάμε για να γίνουμε καλά είμαστε ήδη αλλά για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται..

Και σας καλωσορίζει ο λογοθεραπευτής και…σε αυτό το σημείο θα σου δώσω και άλλη βοήθεια γιατί θέλω να μαι σωστή απέναντι σου !Να πάρεις μαζί σου την έκθεση από το ΚΕΔΔΥ και όταν τελειώσει την δική του αξιολόγηση ο λογοθεραπευτής σχολιάστε μαζί την έκθεση και ζήτησε του να σου πει τι έχει παρατηρήσει και ο ίδιος , τι θα ξεκινήσει εκείνος να δουλεύει και που θα δώσει βάση ..όπως επίσης και μετά από κάθε συνέδρια να ζητάς ενημέρωση είναι το παιδί σου και πρέπει να γνωρίζεις το πρόγραμμα που ακολουθεί ..προσπάθησε επίσης να βοηθήσεις τον λογοπαθολογο με τις δικές σου πληροφορίες και παρατηρήσεις διότι εσύ γνωρίζεις καλύτερα το παιδί σου από τον καθένα !Επίσης θέλω να θυμάσαι πως μια άριστη συνεργασία έχει καλύτερα αποτελέσματα οπότε ζήτησε του και εσύ να σου δείξει τρόπους που θα σε διευκολύνουν στο σπίτι με το παιδί!

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιέρωσες στο να διαβάσεις αυτό το χιουμοριστικό-ενημερωτικό κείμενο ..στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί μια εντελώς διαφορετική περίπτωση που ίσως να σε αφόρα περισσότερο από αυτήν!

Γεωργίου Eιρήνη
Λογοπάθολογος - Λογοπεδικός

2 σχόλια:

  1. Καθόλου χιουμοριστικό. Καθόλου αστείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για την κριτική σου, ο στόχος μου δεν ήταν να βγει ένα αστείο κείμενο οπότε δεν ειναι όντως καθόλου αστείο άρα εύστοχο και το σχόλιό σου, εύχομαι το επόμενο κείμενό μου να σε ευχαριστήσει.. Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News