Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Έδεσσα: Παρέμβαση της Έφης Ταμβίσκου για τον χαρακτηρισμό δέντρων ως «Μνημεία της Φύσης»

Ευελπιστώ ότι για το ζήτημα αυτό θα σταθούμε όλοι μαζί (πολιτικές δυνάμεις, εκκλησιαστικές κλπ) για ανατροπή του υφιστάμενου ατελούς σχεδίου που προτάθηκε

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ και στο θέμα ανακήρυξης των αιωνόβιων δένδρων (πλατανιών) ως μνημείων της φύσης, η εισήγηση - πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ήταν η ανακήρυξη των μισών (5 εκ των 10) που συνολικά προτάθηκαν από την Υπηρεσία Πράσινου.

Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Πρασίνου, πράττοντας ορθώς, σε συνεννόηση με την Δασική Υπηρεσία και τηρώντας τους όρους και τις προδιαγραφές που τέθηκαν (εύρος κορμού κλπ), αλλά και με βάση τις επιστημονικές γνώσεις που διαθέτουν οι καθ’ ύλη αρμόδιοι υπάλληλοί τους, υπέδειξε συγκεκριμένα δένδρα στην Πόλη της Έδεσσας για τον χαρακτηρισμό τους ως «Μνημείων της Φύσης».

Ωστόσο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε διαφορετική άποψη και απέκλεισε τα μισά από αυτά, μεταξύ των οποίων τα δύο τεράστια πλατάνια της πλατείας Τημενηδών (παλαιά ονομασία της περιοχής «Πλατανάκια») και του επίσης γιγαντιαίου πλάτανου στον περίβολο του Ναού του Άγιου Δημήτριου, καθώς και ορισμένων του πάρκου Κιουπρί.

Ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος ειδικά στην περιοχή του Τημενηδών, από τη μη συντήρησή τους, είναι εμφανής. Όπως και η λήψη μέτρων διαφύλαξης και προστασίας του κορμού και των κλαδιών τους από τυχόν πρόχειρες, αυθαίρετες ανθρώπινες παρεμβάσεις μη ειδικών σε παρόμοια θέματα, είναι κατ’ εμέ λίαν επιβεβλημένη. Ανάλογα μέτρα οφείλουν να παρθούν και στα δύο δένδρα της περιοχής του Κιουπρί για τους ίδιους παραπάνω λόγους.

Ο τεράστιος πλάτανος στον περίβολο του ιστορικού Ναού του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος δεσπόζει στον χώρο, πέραν του γεγονότος ότι οι ρίζες του έχουν καταλάβει ολόκληρο το πεζοδρόμιο, έχουν επεκταθεί και σε τμήμα του οδοστρώματος, οπότε πρέπει και αυτός να ενταχθεί οπωσδήποτε στο Θεσμό, ώστε παράλληλα με την ανάδειξή του και ανάδειξη όλου του περιβάλλοντος χώρου του να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, όπως φυσικά και όλα τα παραπάνω δένδρα. Και σε αυτή την περίπτωση όπως και των άλλων εξαιρεθέντων δένδρων, η αναγκαιότητα για τη λήψη μέτρων προστασίας πεζών, θαμώνων των καταστημάτων, εκκλησιαζομένων κλπ κρίνεται ως υποχρέωσή μας, πρώτης μάλιστα προτεραιότητας.

Ευελπιστώ ότι για το ζήτημα αυτό θα σταθούμε όλοι μαζί (πολιτικές δυνάμεις, εκκλησιαστικές κλπ) για ανατροπή του υφιστάμενου ατελούς σχεδίου που προτάθηκε.

Έφη Ταμβίσκου
Δημοτική Σύμβουλος Έδεσσας

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News