Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

ΜΜΕ ΠΓΔΜ: «Upper Macedonia» το όνομα που συμφωνήθηκε

Σημειώνουν πως η γλώσσα θα είναι τα «μακεδονικά», με την υποσημείωση πως ανήκει στις σλαβικές γλώσσες και εθνικότητα αυτή της «Άνω Μακεδονίας»

Λίγες ώρες πριν τη νέα κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα, τα σκοπιανά ΜΜΕ "βλέπουν" ως επικρατέστερο όνομα για την ΠΓΔΜ το «Upper Macedonia».

Και το όνομα αυτής… «Upper Macedonia» (Άνω Μακεδονία). Μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια υποστηρίζουν ότι αυτό είναι το (νέο) επικρατέστερο όνομα για την ΠΓΔΜ. Σημειώνουν πως η γλώσσα θα είναι τα «μακεδονικά», με την υποσημείωση πως ανήκει στις σλαβικές γλώσσες και εθνικότητα αυτή της «Άνω Μακεδονίας».

Την πληροφορία σχετικά με το «Upper Macedonia» δημοσίευσαν αρκετά σκοπιανά ΜΜΕ με τη σημείωση πως η κυβέρνηση Ζάεφ ούτε επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει κατά τη συνήθη πρακτική της.

Στην ΠΓΔΜ ξανά ο Νίκος Κοτζιάς

Τα δημοσιεύματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης στην Αχρίδα. Εκεί θα έχει μια νέα συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Κοτζιάς έφθασε στην Αχρίδα από το Βελιγράδι, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην Αχρίδα τον υποδέχθηκε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος παρέθεσε δείπνο εργασίας στον Έλληνα ομόλογό του και τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες.

Oι σημερινές (12.04.2018) συνομιλίες αρχίζουν επίσημα στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδος) και πραγματοποιούνται υπό το πρίσμα μιας συγκρατημένης αισιοδοξίας, αφού τώρα πλέον οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα σημαντικό στάδιο, καθώς έχουν ταυτοποιηθεί και καταγραφεί τα κύρια σημεία για κάθε πλευρά, όπως και τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο μερών.

Τι θα συζητήσουν

Στο πλαίσιο αυτό, θα τεθεί σε συζήτηση και η θετική μελλοντική ατζέντα της συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την αίρεση της επίλυσης του ονοματολογικού.

Από το Βελιγράδι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, τόνισε ότι «το κλειδί για την επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές». «Και συμβιβασμός» όπως αποσαφήνισε «σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη». «Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις» συμπλήρωσε ο Ν. Κοτζιάς.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ, πριν από την χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα σημειωθεί πρόοδος. «Πιστεύω ότι η προσέγγιση των δύο χωρών όσον αφορά τη διαδικασία δείχνει ότι αυτή βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο και εστιάζουμε ακριβώς σε αυτές τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι θα βοηθήσει τις συνομιλίες το γεγονός ότι αυτός ο γύρος διεξάγεται στην Αχρίδα» ανέφερε.

Από την Αχρίδα στην Πρίστινα

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ντιμιτρόφ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσουν για την Πρίστινα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον «πρόεδρο» του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Το βράδυ ο Νίκος Κοτζιάς επιστρέφει στην Αθήνα.

Με πληροφορίες από: Vecher, slobodnaevropa.mk και ΑΠΕ – ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. Έμεις δηλαδή πως θα λεγόμαστε κάτω Μακεδόνες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ να λεγεται η γλώσσα τους Μακεδονικη και μαλιστα με την υποσημείωση οτι ανηκει στις σλαυικες γλώσσες......δηλαδή ενας που δεν ξερει θα λεει οτι οι Μακεδονες μιλούσαν σλαυικα!!! Γιατι δεν λενε η γλώσσα τους ειναι τα σερβοκροατικα με μιξη Βουλγαρικής που ειναι και η πραγματικότητα! ΤΙ ΖΟΡΙ εχουμε εμεις να κανουμε παραχωρήσεις??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟ, ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ, ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News