Διαβάστε λεπτομέρειες |
«Δεν είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τον κανονισμό. Πρέπει να το ομολογήσουμε». Με αυτή τη φράση, που διατυπώθηκε δημοσίως σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο το πόσο ανέτοιμο είναι το ελληνικό Δημόσιο σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση με τον νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) την παραμονή της θέσης του σε ισχύ, ζήτημα το οποίο ανέδειξε η «Κ» στο χθεσινό της φύλλο. Η Ελλάδα επαφίεται στην ικανοποίηση του αιτήματος παράτασης στην έναρξη εφαρμογής του νέου κανονισμού, το οποίο έχει υποβληθεί από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η μη ύπαρξη νόμου και κυρίως η μη έκδοση αποφάσεων και εγκυκλίων σχετικά με το πώς θα επιλυθούν κρίσιμα ζητήματα σε ό,τι αφορά τη χρήση των δεδομένων που υπάρχουν σε μητρώα του Δημοσίου καθιστά ευάλωτες υπηρεσίες και επιχειρήσεις σε αγωγές. Αποκαλυπτικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να τηρούν τα στοιχεία των εργαζομένων ακόμη και για 20 χρόνια. Ωστόσο, στο πλαίσιο του ΓΚΠΔ, ένας εργαζόμενος που έχει αποχωρήσει από μια επιχείρηση μπορεί να ζητήσει τη λεγόμενη «λήθη», δηλαδή τη διαγραφή των δεδομένων του από το μητρώο της επιχείρησης. Τι ισχύει στην περίπτωση αυτή; «Δεν έχω απάντηση», ήταν η... αποστομωτική απάντηση του δρος Γ. Δρόσου, προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και εθνικός εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη νόμος για τον ΓΚΠΔ, αυτός ισχύει άμεσα από αύριο, κάτι που θεωρητικά σημαίνει ότι εάν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί τη Δευτέρα να καταθέσει αγωγή για παραβίαση του εν λόγω κανονισμού.
Την ίδια ώρα, μόλις το 24% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει ότι γνωρίζει τον ΓΚΠΔ, ποσοστό που η ίδια η ΓΣΕΒΕΕ που πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα θεωρεί ότι στην πραγματικότητα μπορεί να είναι αρκετά μικρότερο. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) και την Kapa Research, μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν γνωρίζει εάν έχει υποχρέωση δήλωσης στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τα αρχεία που τηρεί για τους πελάτες της. Το 43% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τον νέο κανονισμό, ενώ το 33% απάντησε απλώς ότι... κάτι έχει ακούσει. Επιπλέον, τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια για να προετοιμαστούν εσωτερικά για τον κανονισμό.
Η άγνοια καθιστά ευάλωτες τις επιχειρήσεις και προς τους επιτήδειους που τους πωλούν υπηρεσίες συμβουλευτικής για τη συμμόρφωση με τον ΓΚΠΔ. Πάνω από μία στις πέντε έχει δεχθεί σχετική κρούση, με το κόστος αυτό να ξεκινά από τα 1.000 ευρώ ετησίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News