Δικαιολόγησε την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί σήμερα και όχι να ψηφίσει την πρόταση μομφής λέγοντας ότι δεν ήθελε να εμποδίσει την έξοδο από τα μνημόνια |
Φωτιά έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό μετά την απόφαση ανεξαρτητοποίησης του Γιώργου Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ. Πλέον η συγκυβέρνηση μένει με 152 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ με 7! Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για σχέδιο νεας αποστασίας το οποίο όπως αναφέρουν απεργάζονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη που λειτουργούν για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καλούν μάλιστα τον κ. Λαζαρίδη να παραδώσει την έδρα του για να αποδείξει ότι δεν είναι μέλος των αποστατών!
Η κυβέρνηση σε non paper αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας. Είναι προφανές το γιατί. Η έξοδος από τα μνημόνια, το τέλος της λιτότητας, η ελάφρυνση του χρέους αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον κο Μητσοτάκη που βιάζεται εξάλλου να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη δικαιοσύνη. Είμαστε βέβαιοι ότι δε θα τα καταφέρουν. Ο Ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει το σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες. Ο κος Λαζαρίδης καλείται να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τον δρόμο της ευθύνης και της στήριξης των εθνικών συμφερόντων δεν τον αντέχουν όλοι. Ο κ. Λαζαρίδης δεν άντεξε. Αφού, λοιπόν, δηλώνει αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά του, πρέπει και να παραδώσει την έδρα του, η οποία ανήκει στους Ανεξάρτητους Έλληνες που συνεχίζουν με πατριωτική ευθύνη. Κάθε άλλη απόφασή του θα τον κατατάξει στην κατηγορία των αποστατών».
Η ανεξαρτητοποίηση με δισέλιδη επιστολή του Γιώργου Λαζαρίδη
Ο Γιώργος Λαζαρίδης σήμερα το πρωί παρέδωσε την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Μέσα σε διάστημα δέκα ημερών το κόμμα του Πάνου Καμμένου έχει δεχθεί δυο χτυπήματα και έχει απωλέσει δυο βουλευτές του.
Ο κ. Λαζαρίδης μεταξύ άλλων στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής του αναφέρει ότι ο λόγος που πήρε αυτή την απόφαση είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Κυρίως το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφιστεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή με 180 ψήφους, δηλαδή από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών με διευρυμένη πλειοψηφία.
«Εγώ αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα (σ.σ. των ΑΝΕΛ) τονίσαμε από το βήμα της Βουλής αλλά και σε όλα τα ΜΜΕ την θέση μας να καταψηφίσουμε την συμφωνία, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που στήριξαν την πρόταση μομφής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Επίσης αποφασίσαμε να ζητήσουμε διευρυμένη πλειοψηφία, ψήφιση από τα 3/5 του συνόλου των Βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, όπου θα τεθούμε όλοι μας ενώπιον των ευθυνών μας, βουλευτές αλλά και κόμματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εξηγεί ότι δεν υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης γιατί ήθελε να στηρίξει την κυβερνητική συνοχή για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και την έξοδο από τα Μνημόνια. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν κατετέθη η πρόταση μομφής σε λάθος χρόνο κατά την άποψή μου, γιατί από τη μια οι πρέσπες δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, γιατί η κύρωση γίνεται από τα δυο κοινοβούλια και υπογράφεται από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της δημοκρατίας της κάθε χώρας και όχι από υπουργούς εξωτερικών, είχα να επιλέξω ανάμεσα σε δυο πράγματα:
α) να ενδώσω στις πιέσεις που δεχόμουν με διάφορες μορφές (απειλές, ύβρεις κλπ) να στηρίξω την πρόταση δυσπιστίας και να γίνω μάλιστα και «ήρωας» παρά το γεγονός ότι στις απειλές και τις πιέσεις λυγίζουν οι δειλοί και να υπονομεύσω έτσι την ολοκλήρωση της Δ αξιολόγησης και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
β) να στηρίξω την κυβερνητική συνοχή για την ολοκλήρωση της Δ αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια και στη συνέχεια να ασχοληθώ με το θέμα της συμφωνίας μη εκθέτοντας σε κίνδυνο ούτε την έξοδο από τα μνημόνια ούτε τα ζητήματα που προκύπτουν από το σχέδιο της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ το οποίο άλλωστε θα έρθει για συζήτηση στο τέλος του χρόνου.
Στην αρχή της επιστολής του, ο Γ. Λαζαρίδης σημειώνει εξάλλου, «στις 21 Ιουνίου 2018 ανοίξαμε την πόρτα της εξόδου από τα μνημόνια. Ο στόχος τον οποίο βάλαμε, με τη βοήθεια του Θεού επετεύχθη».
ΟΤΑΝ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΣ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΤΙ ΗΤΑΝΕ; ΟΤΑΝ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΤΙ ΗΤΑΝΕ; ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΕΙΣΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφή