ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ |
Την έντονη διαμαρτυρία του για την δεινή οικονομική κατάσταση και απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι κερασοπαραγωγοί του Δήμου ΄Εδεσσας αλλά και άλλων περιοχών του Νομού μας όπως και της υπόλοιπης χώρας, εκφράζει ο Γιώργος Καρασμάνης καταθέτοντας στη Βουλή αναφορά με το υπόμνημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άγρας (επισυνάπτεται στη συνέχεια).
Με την αναφορά του ο πρώην Υπουργός, μεταφέρει με τον πιο επίσημο τρόπο τη δραματική κατάσταση που βιώνουν ήδη οι καλλιεργητές, μετά την αισιοδοξία που εύλογα δημιουργούσε η ικανοποιητική φετινή σοδειά για ένα καλό εισόδημα και μια ¨ανάσα¨ από τις ζημιές των προηγούμενων χρόνων.
Την αρχική αισιοδοξία, έχουν διαδεχθεί η αγωνία και η απελπισία καθώς, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα του Συνεταιρισμού Άγρας, στον Νομό μας και ειδικότερα στον ορεινό όγκο του Δήμου Έδεσσας, όπου το κεράσι αποτελεί μονοκαλλιέργεια, τη φετινή χρονιά, παρά τα κατά διαστήματα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, οι γενικότερες κλιματολογικές συνθήκες συνέτειναν – σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια – σε μια πολύ καλή σοδειά. Δυστυχώς όμως, διαπιστώνεται μια πρωτοφανής στενότητα στην προώθησή της, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ιδιαίτερα χαμηλών τιμών που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Επισημαίνεται επίσης ότι λόγω του εμπάργκο, μηδενικές είναι και οι εξαγωγές στη ρωσική αγορά που απορροφούσε σημαντικές ποσότητες, με συνέπεια να εξελίσσεται η χρονιά στη χειρότερη της τελευταίας τριετίας. Γι’ αυτό και ζητούν την ένταξη της φετινής παραγωγής σε ένα καθεστώς ενίσχυσης, όπως στρεμματική κοινοτική ενίσχυση ή “de minimis”, για να μην πάνε χαμένοι οι κόποι μιας ακόμη χρονιάς.
Δυστυχώς, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου στα σχεδόν τέσσερα χρόνια της θητείας της, ουδέποτε έκανε την παραμικρή αναφορά στα Συμβούλια Υπουργών ή στον Επίτροπο Γεωργίας για το συνεχιζόμενο εμπάργκο και τις δραματικές επιπτώσεις του στις εξαγωγές μας. Σε αντίθεση με την προηγούμενη υπό τον Καρασμάνη ηγεσία, που στην ολιγόμηνη θητεία της είχε κάνει δεκαέξι παρεμβάσεις στα Συμβούλια Υπουργών και στον Επίτροπο, ζητώντας να ληφθούν μέτρα, επισημαίνοντας τις ευθύνες της Ευρώπης για την κήρυξη του εμπάργκο και την απώλεια της μεγάλης ρωσικής αγοράς, αλλά και την οφειλόμενη κοινοτική αλληλεγγύη για την στήριξη των πληττόμενων παραγωγών μας! Αν ο πρώην Υπουργός είχε προλάβει να ολοκληρώσει την προσπάθειά του, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα βρίσκονταν στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα!
Υπενθυμίζεται, ότι επί υπουργίας Καρασμάνη, στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, περιλήφθηκαν δύο σημαντικότατα μέτρα: Το Μ4 με προϋπολογισμό 275 εκατομμύρια για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και το Μ9 με προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια για τη στήριξη των υπαρχουσών Ομάδων Παραγωγών και τη δημιουργία νέων ισχυρών Ομάδων. Δύο μέτρα ¨κομβικά¨ για την στήριξη της παραγωγής και την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μας, τα οποία η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου και καθυστέρησε να προκηρύξει, και μέχρι σήμερα υπάρχουν συνεχείς παρατάσεις, με αποτέλεσμα να μην έχει αξιοποιηθεί ούτε ένα ευρώ! Μέτρα που, αν είχαν ενεργοποιηθεί, θα είχαν υπάρξει νέες επενδύσεις και νέες μεταποιητικές μονάδες, καθώς και νέες ισχυρές Ομάδες Παραγωγών, αλλά και εκσυγχρονισμός των ήδη υφισταμένων, για την συγκέντρωση, συντήρηση, προώθηση και διακίνηση της παραγωγής μας. Ταυτόχρονα δε, είχε προγραμματίσει το άνοιγμα σημαντικών αγορών Τρίτων Χωρών, μέσω Προγραμμάτων Προώθησης.
Όπως επίσης στράφι πήγε και η συμφωνία που είχε πετύχει ο πρώην Υπουργός με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για την απορρόφηση από ξενοδοχειακές μονάδες και χώρους εστίασης μεγάλων ποσοτήτων φρούτων, ροδάκινου, κερασιού, βερίκοκου κλπ για κατανάλωση από τα εκατομμύρια των τουριστών μας, με παράλληλη μεγάλη διαφημιστική καμπάνια. Και ακόμη, η ανάλογη συμφωνία για ένταξη στο σιτηρέσιο των ενόπλων δυνάμεων, των νοσοκομείων κλπ.
Και μόνον με την υλοποίηση αυτών των μέτρων, οι καλλιεργητές μας δεν θα έμεναν σήμερα με τη σοδειά τους αδιάθετη, εγκλωβισμένοι στη μέγγενη ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων, όντας από πάνω αντιμέτωποι με τα αντιαγροτικά μέτρα της Κυβέρνησης: τον υπερδιπλασιασμό και τριπλασιασμό των φορολογικών και των ασφαλιστικών συντελεστών, την φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, την αύξηση της προκαταβολής φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης, την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο, τον μη υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών ως δαπανών, τις παρακρατήσεις στις προκαταβολές αποζημιώσεων και τόσα άλλα…
Επισυνάπτεται το υπόμνημα του Α.Σ. Άγρας:
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
· Κοινοποίηση προς τους Βουλευτές
Πέλλας Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, στο Νομό Πέλλας και κυρίως στον ορεινό όγκο του Δήμου Έδεσσας, όπου αποτελεί και μονοκαλλιέργεια, παράγεται το 60% της συνολικής ποσότητας κερασιού της χώρας. Ειδικά τη φετινή χρονιά, οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την παραγωγή σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται από τη μία καλή παραγωγή του προϊόντος, ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές, κι από την άλλη να υπάρχει πρωτοφανής στενότητα στην προώθησή του, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι εξευτελιστικές και να μην καλύπτουν ούτε το ήδη αυξημένο, κόστος παραγωγής.
Επίσης, σας είναι γνωστό ότι η αγορά της Ρωσίας, που απορροφούσε σημαντικές ποσότητες, δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον, λόγω του συνεχιζόμενου εμπάργκο. Τρανή απόδειξη αυτού είναι τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το 2013 η Ελλάδα εξήγαγε στη Ρωσία 8.579 τόνους κερασιών συνολικής αξίας 12,1 εκ ευρώ, το 2014, μειώθηκε λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία στους 6.168 τόνους συνολικής αξίας 8.6 εκ ευρώ ενώ από το 2015 και μετά οι εξαγωγές της Ελλάδας στη ρωσική αγορά είναι δυστυχώς μηδενικές.
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια να ανοίξουν και νέες αγορές ώστε μέσω τρίτων χωρών να προωθηθούν κάποιες ποσότητες και στην αγορά αυτή, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό κατά τη φετινή χρονιά.
Επίσης, θα θέλαμε να επισημάνουμε την ευαισθησία του προϊόντος, που δεν δίνει τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης αποθήκευσης και σταδιακής προώθησης του στην αγορά, όπως συμβαίνει με άλλα προϊόντα (π.χ. μήλα, κλπ.).
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αλλά και την ανάγκη στήριξης των παραγωγών γεωργικών προϊόντων σε περιόδους ειδικών δυσχερειών και ειδικότερα των κερασοπαραγωγών του Δήμου Έδεσσας του Νομού Πέλλας, που επλήγησαν από τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές αγοράς λόγω της καλής παραγωγής του εν λόγω προϊόντος αλλά και από το ρωσικό εμπάργκο, θα θέλαμε να διερευνήσετε την πιθανότητα ένταξης της φετινής παραγωγής κερασιού στην περιοχή του Δήμου Έδεσσας, σε καθεστώς στρεμματικής κοινοτικής ενίσχυσης ή DE MINIMIS, ή σε καθεστώς οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το γεγονός επιπλέον ότι για την τριετία 2016 – 2018, δεν έχουν χορηγηθεί ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ποσό των οποίων να υπερβαίνει το ανώτατο όριο της τριετίας 2016 – 2018 όπως αυτό καθορίζεται στον κοινοτικό Κανονισμό 1408/2013 (δηλαδή το ποσό των 109.260.000 ευρώ) θεωρούμε ότι θα μπορούσατε να στηρίξετε οικονομικά τις πληγείσες περιοχές, όπως είναι ο Δήμος Έδεσσας, καθώς η απώλεια του εισοδήματος από την μηδενική ουσιαστικά ζήτηση, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα και θέτει σε κίνδυνο το σύνολο της οικονομίας του συγκεκριμένου Δήμου, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή κερασιού.
Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού
ΠΕΤΚΟΣ Χρήστος
Θα έθετε και σεις. Τολμήσετε να μην σπάσετε το εμπαρεμπ και θα έχετε την τυτύ τους!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή