Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Λόγο... τί, πώς και γιατί...? Πότε το παιδί μου χρειάζεται λογοθεραπεία!

Λόγο… τί, πώς και γιατί...? ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ?

Καλώς ήρθες στο δεύτερο άρθρο μου αγαπητέ γονέα.. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το πότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν λογοθεραπευτή και γιατί; Ξεκινώντας θέλω να σε ενημερώσω πως παρακάτω δεν πρόκειται να διαβάσεις κανέναν επιστημονικό ορισμό, τυχόν εικασίες για οποιαδήποτε διαταραχή όπως επίσης και τυπικά χαρακτηριστικά ..το άρθρο αυτό έχει σκοπό την ενημέρωση και πάντα με το δικό μου προσωπικό ύφος!Εάν λοιπόν το παιδάκι σου είναι από 1 έως 6 ετών πιστεύω πως θα σε ενδιαφέρει αρκετά εάν είναι μεγαλύτερο μπορείς να αποχωρήσεις και θα ξανασυναντηθούμε στο επόμενο, αν όμως είσαι φαν της ενημέρωσης μείνε και φυγαμεεεε παρέα!

Φφοουυ… πρώτα γενέθλια! Μεγάλωσε το μικρακι σου.. Ο πρώτος χρόνος της ζωής του είναι γεγονός.. Η πρώτη τούρτα που την διάλεξες εσύ για να γιορτάσετε αυτή την σημαντική στιγμή, τα πρώτα βήματα καιιιι οι πρώτες επαφές με τις λεξειιιις! Δεν σε απασχολεί εάν ο θείος, η θεία και γενικά το σοι σου ακόμα και εσύ δεν καταλαβαίνετε τι θέλει να πει.. Αυτό που έχει σημασία είναι να ακούς την φωνούλα του και να γελάς και να διασκεδάζεις με τα ακαταλαβίστικα που λέει τα οποία μέχρι το δεύτερο έτος θα παίρνουν σιγά σιγά μορφή!! Σε περίπτωση που το παιδάκι σου έως τον δεύτερο χρόνο της ζωής του δεν έχει αναπτύξει καμία μορφή ομιλίας αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να απευθυνθείς στον παιδίατρο του ο οποίος και θα σε κατατοπίσει!

Φφοουυ… Δεύτερα γενέθλια! Εκεί δυστυχώς και ναι θα τολμήσω κύριοι να πω δυστυχώς έχει κάνει την εμφάνισή της η σκληρή, αδίστακτη και καθόλου συμπαθητική ΠΕΠΑ η οποία έχει κάνει κατάληψη σε οοοολο το σπίτι :πιάτο πεπα ,κουτάλι πεπα, γιογιο πεπα, φόρεμα πεπα …και αν νομίζεις πως επειδή έχεις αγοράκι την γλύτωσες θελω να σε ενημερώσω πως υπάρχει και ο Τζορτζ ο αδερφός της και γενικά έχει μεγάλο σόι για κάθε περίσταση! Και έτσι αγαπητή μανούλα και πατερούλη την τούρτα την διαλέγει το μικρακι μόνο του όχι μόνο γιατί έχει άποψη αλλά και γιατί μπορεί να το πειιιιι !Στο δεύτερο έτος λοιπόν υπάρχει μια έκρηξη λεξιλογίου η οποία μέρα με την μέρα μεγαλώνει και το καταλαβαίνεις την πρώτη στιγμή που θα αναρωτηθείς <<πού μπορεί να το άκουσε αυτό??>>!Και σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης δεν σε ενδιαφέρει η άρθρωση παρά μόνο μέχρι τα τρία έτη να ακούς μέσα στις λεξούλες και στις μικρές φράσεις τα εξής γραμματάκια : μπ (μπαμπάς) ,π (παππούς), μ (μαμά), ν(νονά), ντ (ντουζ) .Σε περίπτωση που ισχύουν ελάχιστα από τα παραπάνω αυτό που σου συνιστώ είναι μία συμβουλή και από τον παιδίατρο αλλά και από λογοθεραπευτή, εάν το μικρακι όμως έχει πιο αργούς ρυθμούς μην αγχώνεσαι δώσε του χρόνο ..όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι !

Φφοουυ… Τρίτα γενέθλια! Χμ χμ χμ.. Μην χαίρεσαι ..θυμάσαι πέρυσι με την μικρή γουρουναρα τι έγινε.. Ούτε και φέτος έχεις ελπίδες για την τούρτα.. Ασε που μέχρι τα πέντε θα σου τραγουδάει ξημερώματα δίνεις δικαιώματα και στο τραπέζι την ώρα του φαγητού και πριν κοιμηθεί και όταν κάνει κακά μοοοοονο του πλέον στο μπάνιο!Σε αυτό το στάδιο λοιπόν το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την γενικότερη ανάπτυξη του παιδιού ,αυτό που έχω να πω είναι πως και εδώ επιτρέπονται λάθη στην άρθρωση όπως τα γραμματάκια ξ, ψ, ρ, σ όπως επίσης και απλοποιήσεις στις δύσκολες λεξούλες όπως σχολείο -χολειο ..Όποιο μικρακι στο τρίτο έτος μιλάει και δεν μπορούν να το καταλάβουν οι γύρω του και μιλάω για τον θείο και την θεία παραπάνω που το βλέπουν αραιά και που το παιδί, χρειάζεται λογοθεραπεία! Τουλάχιστον το 75% από αυτά που λέει πρέπει να είναι κατανοητό όπως επίσης και η σειρά των φωνήεντων μέσα στις λέξεις πχ το αεροπλάνο επιτρέπεται να το λέει αελοπανο αλλά σε καμία περίπτωση ιλεπονο.

Φφοουυ…Τέταρτο έτος! Δεν συζητώ καν για τούρτες στο πάρτι θα χορεύουν και θα τραγουδούν όλη την δισκογραφία του Αργυρού άσε που αμφιβάλλω και αν μετά το γενεθλιατικο άσμα θα υπάρχει ακόμα κομμάτι άθικτο της τούρτας.. Εδώ πλέον η ομιλία του μικρακιου μας είναι κατανοητή άπ όλους φυσικά όμως και εδώ επιτρέπονται λάθη στην άρθρωση όπως το σ και το ρ και τα συμπλέγματα τους σκρ ,κρ, ρκ, στρ κ.α. οπότε αν ισχύουν όλα τα παραπάνω δεν χρειάζεται να βιαστείς να με πάρεις τηλέφωνο και μην πιέζεις συνέχεια το μικρακι.. Να θυμάσαι πως κανείς δεν έχει πάθει τίποτα εάν στα τέσσερα του δεν είπε πεντακάθαρα την λέξη σπανακόρυζο βασικά μπορεί και να έπαθε τώρα που το σκέφτομαι εάν το έφαγε..

Φφοουυ…Πέμπτο έτος ! Εάν είσαι τυχερή ξέρεις τι γίνεται? Γενέθλια στο σχολείοοοο…το σπίτι πεντακάθαρο και τα ντεπόν άθικτα παιδί μου σου λέω στο κουτί… τυχερή!Σε αυτό το σημείο το μικρακι σου εννοείται πως πρέπει να γίνεται κατανοητό από όλους, να έχει κατακτήσει όλους τους ήχους της γλώσσας και το μόνο που επιτρέπεται είναι λάθη σε μεμονωμένες λέξεις που μπορεί να έχουν πολλα σύμφωνα και να το μπερδεύουν.. Εάν υπάρχουν παραπάνω ελλείματα στην ομιλία τότε χρειάζεται λογοθεραπεία!

Φφοουυ… Έκτο έτος! (Παιδότοπος ..άλλος αέρας) !

Εδώ λοιπόν και κλείνω είναι σημαντικό να υπάρχει 100% ολοκληρωμένος ,οργανωμένος χωρίς αρθρωτικα λάθη προφορικός λόγος γιατί το μικρακι μας θα πάει στην πρώτη δημοτικού και εκεί θα πρέπει να συνυπάρξει αρμονικά ο προφορικός με τον γραπτό λόγο κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό διότι αποφεύγονται ευκολότερα τυχόν μαθησιακές δυσκολίες..

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μου αφιέρωσες και θυμήσου τίποτα δεν αφήνουνε στην τύχη του όπως και για τίποτα δεν χρειάζονται υπερβολές.. Εάν αφήσεις τυχόν εγωισμούς αλλά και ευαισθησίες είμαι σίγουρη πως θα γνωρίζεις ακριβώς το πότε θα απευθυνθείς σε λογοπαθολογο και πότε όχι!

Με εκτίμηση,
Γεωργίου Ειρήνη
Λογοπαθολόγος - Λογοπεδικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News