Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Θέμης Αχτσιόγλου: Ένα υποθετικό (και απευκταίο) σενάριο

Γράφει ο Θέμης Αχτσιόγλου

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας: Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.), ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες που έχει προβλέψει για τον εαυτό της, επικυρώνει τελικά τη συμφωνία με την Ελλάδα για το «Μακεδονικό». Στη συνέχεια η συμφωνία έρχεται στην ελληνική Βουλή, αλλά η χώρα μας αρνείται την επικύρωση. Η συμφωνία δεν ισχύει πλέον.

Ας κάνουμε τώρα ένα άλμα στο μέλλον. Όχι στο μακρινό, μα στα επόμενα πέντε – δέκα χρόνια. Ας πάμε π.χ. στο 2025. Πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση;

Κατά πάσα πιθανότητα, δηλαδή σχεδόν με βεβαιότητα, θα έχουμε τα εξής:

- Το γειτονικό μας κράτος (όχι «κρατίδιο», όπως συχνά το αποκαλούμε υποτιμητικά λόγω του μικρού του μεγέθους• σκεφτείτε πώς θα μας φαινόταν αν η Τουρκία π.χ. των 80 εκατομμυρίων κατοίκων ονόμαζε την Ελλάδα «κρατίδιο») προφανώς θα συνεχίσει να έχει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το όνομα αυτό θα το χρησιμοποιεί φυσικά στο εσωτερικό του, στις υπηρεσίες και τα εσωτερικά δημόσια έγγραφά του, αλλά και στις διεθνείς του σχέσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα διεθνή fora και στα διεθνή έγγραφα. Θα ισχύει έναντι όλων.

- Εκτός από τα περισσότερα από 140 κράτη (που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του πληθυσμού της γης), τα οποία έχουν μέχρι σήμερα αναγνωρίσει την Π.Γ.Δ.Μ. με το όνομα «Μακεδονία», μάλλον θα την έχουν αναγνωρίσει με το ίδιο όνομα και τα υπόλοιπα (πολύ λιγότερα) κράτη του πλανήτη.

- Στα διεθνή συνέδρια (επιστημονικά, πολιτιστικά, επιχειρηματικά), στις διεθνείς συνδιασκέψεις (πολιτικές, συνδικαλιστικές), στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις το γειτονικό μας κράτος θα παίρνει μέρος ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ οι ελληνικές αντιπροσωπείες θα προβάλλουν ενστάσεις για το όνομα και μη εισακουόμενες θα αποχωρούν υπερηφάνως.

- Τα κρασιά, τα ρούχα, οι κονσέρβες, όλα τα προϊόντα της γειτονικής μας χώρας θα συνεχίσουν να γράφουν στις ετικέτες τους «made in / produced in / product of Macedonia». Κι όλα αυτά, επειδή η ελληνική πλευρά δεν θα έχει συμφωνήσει με τον όρο «Βόρεια Μακεδονία», που θα αντικαθιστούσε το «Μακεδονία» (σκέτο), όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών (και μάλιστα erga omnes).

- Οι άνθρωποι στην Π.Γ.Δ.Μ. θα συνεχίσουν να μιλούν την ίδια γλώσσα που μιλούν και σήμερα («γλώσσα» και όχι «ιδίωμα», όπως υποτιμητικά την αποκαλούμε). Η γλώσσα αυτή θα ονομάζεται βέβαια από τους ίδιους «μακεδονική», αλλά ως «μακεδονική» θα αναγνωρίζεται και διεθνώς, από τον Ο.Η.Ε. κι απ’ όλα τα κράτη, όπως συμβαίνει και τώρα. Μόνο που σε κανένα επίσημο κείμενο με διεθνή ισχύ δεν θα αναφέρεται ότι η παραπάνω γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών και ότι διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική - μακεδονική γλωσσική κληρονομιά, όπως ρητά διατυπώνεται στη συμφωνία.

- Στα ταξιδιωτικά έγγραφα της Π.Γ.Δ.Μ. στην ένδειξη «ιθαγένεια / υπηκοότητα» (και όχι «εθνότητα») θα συνεχίσει να αναγράφεται, όπως και σήμερα, η λέξη «Macedonian». Μ’ αυτή τη λέξη θα αναγνωρίζεται η ιθαγένεια των πολιτών της γειτονικής μας χώρας από όλα τα κράτη, όπως και σήμερα, ενώ θα έχει χαθεί η ευκαιρία να υπάρχει στις ταυτότητες και τα διαβατήρια τους η διευκρίνιση που προβλέπει η συμφωνία, ότι δηλαδή η ιθαγένεια / υπηκοότητα στη Βόρεια Μακεδονία θα είναι «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia» («Μακεδονική / Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας»).

- Στο Σύνταγμα της Π.Γ.Δ.Μ. το όνομα της χώρας θα συνεχίσει να αναφέρεται ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν σ’ αυτό αλυτρωτικές αναφορές, ενώ η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι το γειτονικό μας κράτος θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματός του, ότι το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα εγγραφεί στο Σύνταγμα και ότι με τη αναθεώρηση θα απαλειφθούν από αυτό όλες οι αλυτρωτικές αναφορές.

- Τίποτε δεν θα αποκλείει την αλυτρωτική ρητορική και τις αλυτρωτικές ενέργειες, ακόμη και τις πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος μας εκ μέρους του επίσημου κράτους της γειτονικής μας χώρας, πράγματα που έχουν αποκλειστεί με τη συμφωνία με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

- Το αεροδρόμιο των Σκοπίων θα έχει ξαναονομαστεί «Διεθνές Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος», στον αυτοκινητόδρομο της χώρας θα έχει ξαναδοθεί το όνομα «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας», το αστέρι της Βεργίνας θα έχει επανέλθει στη σημαία και τους δημόσιους χώρους της Π.Γ.Δ.Μ., τα αγάλματα και τα μνημεία στην επικράτειά της που έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό θα παρουσιάζονται σαν αγάλματα και μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας αυτής, στα σχολικά βιβλία θα υπάρχουν αναφορές στην αρχαία Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη και οι βόρειοι γείτονές μας, ανιστόρητα βέβαια και αντιεπιστημονικά, θα διεκδικούν την αρχαία μακεδονική κληρονομιά. Η διεκδίκηση βέβαια αυτή δεν πρόκειται να έχει τύχη, αλλά θα απασχολεί πολύτιμο διπλωματικό, πολιτικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας, που θα πρέπει σε διεθνή fora και συνέδρια να δίνει μάχες, για να αποκρούσει τη διεκδίκηση.

Κι αυτά, επειδή δεν θα έχουμε επικυρώσει τη συμφωνία, με την οποία το γειτονικό κράτος αναγνωρίζει ότι ο λαός του έχει τη δική του ιστορία και τα δικά του γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική - μακεδονική ιστορία, κουλτούρα και πολιτιστική κληρονομιά.

- Το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» θα ακούγεται στα αυτιά των ξένων σαν ένα επιθετικό σε βάρος των γειτόνων μας και αποσταθεροποιητικό της ειρήνης στα Βαλκάνια σύνθημα, καθώς θα δίνει την (εσφαλμένη) εντύπωση ότι η Ελλάδα διεκδικεί εδάφη από την Π.Γ.Δ.Μ. (και τη Βουλγαρία;).

- Το ΝΑΤΟ (πιθανόν και η Ευρωπαϊκή Ένωση) δεν θα διστάσει, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του, να βρει τρόπο, ώστε να συνάψει κάποια ειδική σχέση με την Π.Γ.Δ.Μ., παρακάμπτοντας το veto της Ελλάδας.

- Η τουρκική επιρροή θα έχει μεγαλώσει στο γειτονικό κράτος, που θα διάκειται πλέον εχθρικά προς την Ελλάδα, βλέποντάς την ως απειλή, και φιλικά προς την Τουρκία, θεωρώντας την προστάτιδα, το σχέδιο της οποίας για δημιουργία μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια θα ευοδώνεται. 

- Μια ανοιχτή πληγή θα συνεχίσει να υπάρχει στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, που θα υπονομεύει την καλή γειτονία των δύο κρατών, θα τρέφει την καχυποψία μεταξύ των δύο λαών, θα γίνεται αιτία να παίρνει κεφάλι ο εθνικισμός και στις δύο πλευρές, θα απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, κι αυτό, επειδή η χώρα μας θα έχει αρνηθεί μια έντιμη και αξιοπρεπή συμβιβαστική επίλυση μια μακροχρόνιας διένεξης.

Κι εμείς; Εμείς τι θα κάνουμε;

Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε, να εκφωνούμε πύρινους λόγους για τη Μακεδονία, να είμαστε περήφανοι για την αδιάλλακτη στάση μας, απορώντας γιατί όλος ο υπόλοιπος πλανήτης δεν μας καταλαβαίνει, πεπεισμένοι πως δεν αρμενίζουμε στραβά, αλλά ότι ο γιαλός είναι στραβός, μιμούμενοι το τεράστιο αλλά κουτό πουλί, που κρύβει το κεφάλι του στην άμμο, νομίζοντας πως έτσι αποφεύγει τον κίνδυνο, «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένοντας, ίσως, κάποιο θάμα»;

Ειλικρινά, είναι αυτή μια εξέλιξη, που θα την ήθελαν οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι, οι αγνοί πατριώτες που πήραν μέρος στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία; 

(Το ερώτημα δεν απευθύνεται προφανώς στους φασίστες, τους ακροδεξιούς και τους επαγγελματίες της εθνικοφροσύνης ούτε στους υποκριτές και τους πατριδοκάπηλους).

Θέμης Αχτσιόγλου

ΥΓ. Όπως είναι αυτονόητο, στο άρθρο εκφράζονται αυστηρά προσωπικές απόψεις του υπογράφοντος.

16 σχόλια:

  1. Εν μέρη ο Θέμης έχει σε πολλα σημεία δίκιο..αλλά πάμε και σε αυτό που λέει στα περί μη κυρωσης της συμφωνιας..ήδη από τώρα ο ίδιος ο ζαεφ τους αποκαλεί Μακεδόνες και μακεδονική μέχρι και για μακεδονικό στρατό..οπότε δεν μπορείς να είσαι κάθετος στα περί κυρωσης της συμφωνίας αλλά ούτε στο να μην την κυρώσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και τους αποκαλεί Μακεδόνες όπως τόσες δεκαετίες. Μετά την κύρωση της συμφωνίας θα αλλάξει το όνομα και μέσα στην χώρα τους και στο εξωτερικό , μάλλον δεν θέλεις να καταλάβεις, δεν πειράζει θα καταλάβουν άλλοι

      Διαγραφή
  2. Βρε παλικάρι μου...το άσπρο μαύρο προσπαθείς να κάνεις...όλα αυτά ίσχυαν και πριν τη συμφωνια της κυβέρνησης σου...δεν αναλογίζεται όμως γιατί οι γείτονες δεν πανηγύριζαν ; Το καταλαβαίνεις κι εσύ αλλά δεν τολμάς να αναγνωρίσεις το τεραστιο λάθος που έγινε... δυστυχώς την πατήσαμε...κι επίσης αν θεωρείς ότι οι γειτονες θα μπουν στη σφαίρα επιρροής της Ελλάδας πλανασαι πλάνη οικτρά.. καληνύχτα Ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανηγυρίζει ο Ζάεφ και ο Γκρουέφσκι και ο Ιβανόφ τον στέλνουν για εσχάτη προσδοσία...
      Μήπως μας θυμίζει κάτι αυτό;

      Διαγραφή
  3. Χαίρετε. Νομίζω ὅτι ὁ Νίκος Λυγερός μετά ἀπό αὐτή την στρατηγική ἀνάλυση ἑτοιμάζεται νά ἀλλάξει ἐπάγγελμα. Νά ὑποθέσουμε ὅτι κάπου πολιτεύεστε ἥ ἑτοιμάζεστε ἄν μή τι ἄλλο. ΥΓ. Συγγνώμη γιά το ὕφος μου ἄλλα εἶναι ἀνάλογη του περιεχομένου του ἄρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς την πραγματική πληγή κ. Αχτσιόγλου την ανοίξαμε μόνοι μας παραδεχόμενοι ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας. Εμείς τους δώσαμε την ανύπαρκτη πολιτιστική ταυτότητα που πάντα επιζητούσαν. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτήν θα βρούμε μπροστά μας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακομη αυτη τη χαζη καραμελα περι εθνοτητας πιπιλιζετε; ο Μητσοτακης εγινε ρεζιλι σε ολο το Ιντερνετ με αυτο, μην ρεζιλευεστε και εσεις..
      αλλο ιθαγενεια αλλο εθνοτητα!!

      Διαγραφή
  5. Αχτσιόγλου... Όλα το χρόνια οι απόψεις σου είναι γνωστές για το θέμα. Τώρα με το υπουργιλίκι έγιναν πιο φανερές. Να γνωρίζεις ότι, ό,τι έγινε στην Πρέσπα δεν έγινε για το καλό της Ελλάδας αλλά για το καλό της της κυβέρνησης που υποστηρίζεις. Πουλήθηκε η Μακεδονία για να παραμείνει αυτή στην εξουσία. Πουλήθηκε γιατί έτσι εξυπηρετούνταν οι μεγάλοι ΝΑΤΟ και όχι γιατί εσύ και το ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφερόσασταν για την εκκρεμότητα στην ονομασία Σιγά που ο καθένας από σας να μην έπεφτε και σε κατάθλιψη. Το πιστέψαμε! Επιπλέον αν ονόμαζαν μέχρι τώρα το κρατίδιο Μακεδονία, 140.5 χώρες αυτό ήταν για μένα και για τον κέθε έλληνα πατριώτη [εθνίκη κατ εσας, ] ψύλλος στον κόρφο μου Αυτό είχε την ανάγκη ονομασίας και όχι εμείς. Τέλος να γνωρίζεις ότι όπως υπογράφηκε η συμφωνία. Μκεδονία θα λέγονται αυτοί ως κρατική οντότητα, μακεδονική γλώσσα θα εννοείται η γλώσσα του Μ Αλεξάνδρου και μακεδόνες οι αλβανοί, οι ρομά που υπάρχουν εκεί, οι βούλγαροι, και το κάθε κακό συναπάντημα που κατοικεί εκεί. Εσύ καημένε άνθρωπε θα λέγεσαι μόνο έλληνας και όταν τολμήσεις να πεις από Μακεδονία, θα σου λένε από Σκόπια; Επομένως ποιος από τους δυο μας τελος πάντων κρύβει σαν το πουλι το κεφάλι του στην άμμο; Κρίμα στη χώρα μας και αλίμονο σε όσους την πούλησαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον δεν έχεις βγεί από την Ελλάδα να δεις πως την λένε την χώρα αυτή δεκαετίες και τώρα. Αυτό θα αλλάξει μετά την κύρωση της συμφωνίας όπως και ότι για πρώτη φορά οι Σκοπιανοί θα αναγνωρίσουν ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την Αρχαία Μακεδονία που είναι Ελληνική και ότι οι ίδιοι είναι σλάβοι ( εκτός από Αλβανοί κλπ). Μόνο ένας μειωμένης αντίληψης άνθρωπος δεν καταλαβαίνει ότι όταν μια χώρα την φωνάζει όλος ο ντουνιάς με ένα όνομα δεν ειναι αυτό το όνομα της. Η συμφωνία είναι πατριωτική γιατί διώχνει τους Τούρκους από τα Σκόπια που ετοιμάζονται να κάνουν εκεί στρατιωτική βάση.
      Ρώσοι και Τούρκοι πληρώνουν για να μην κυρωθεί η συμφωνία και κάποιοι δεξιοί ( για να πάρουν κανένα ψηφαλάκι) τρέχουν τσάμπα να φωνάξουν πίσω από τους παπάδες που πήραν καθαρά κομματική θέση και θα το πληρώσουν χάνοντας εμπιστοσύνη από το εκκλησίασμα τους

      Διαγραφή
    2. Εσύ ρε Ηλίθιε όσες φορές βγήκες από την Ελλάδα, είδες ποτέ να ονομάζουν την χώρα σου Ελλάδα η Hellas ;;;
      Τι σε νοιάζει πως την ονομάζουν οι άλλοι ;;; Γι αυτούς έχει σημασία αν θα τους αναγνωρίσεις εσύ ! Αν θα προδώσεις την χώρα σου για να κάνεις το δικό τους χατήρι και με αυτά που θα έρθουν λίγα χρόνια αργότερα, αλλά εσένα τι σε νοιάζουν όλα αυτά... Το΄δικαίωμα να σε αποκαλώ Ηλίθιο μου το δίνεις εσύ με την ανωνυμία σου λόγω της οποίας δεν αξίζεις τον σεβασμό μου !

      Διαγραφή
  6. Κ. Θέμη να'σαι καλά τώρα ησύχασα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η υπόθεση εργασίας που θέτετε είναι παραπλανητική καθώς θωρείτε δεδομένο ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν αναγκαία και ορθή. Η συμφωνία αυτή λοιπόν αφενός δεν ήταν χρονικά αναγκαία και αφετέρου είναι αντίθετη με τα εθνικά μας συμφέροντα και δίκαια. Μια κακή λοιπόν συμφωνία είναι φυσικό να επιφέρει μόνο αρνητικές συνέπειες, όπως τις αναφέρετε.
    Θα θέσω λοιπόν κύριε Αχτσιόγλου και εγώ ένα θέμα προς εργασία. ΑΝ υποθέσουμε ότι οι διαπραγματευτές μας ήταν πατριώτες και είχαν μόνο γνώμονα το συμφέρον της χώρας και αφού "εκμεταλλεύονταν" διπλωματικά το γεγονός ότι οι γείτονες ήθελαν να επέλθει συμφωνία, έπειθαν τους σλάβους βόρειους γείτονες μας ότι αφού ομολογούν πως είναι σλάβοι δεν μπορούν να λέγονται Μακεδόνες και αφού η γλώσσα τους είναι σλαβική δεν μπορεί να ονομάζεται Μακεδονική και η χώρα τους αφού αποτελεί το νότιο τμήμα της πρώην ενωμένης σλαβίας θα έπρεπε να ονομάζεται νοτιοσλαβία και όχι Μακεδονία (βόρεια) δεν θα ήμασταν όλοι καλύτερα;;
    Εκτός αν δέχεστε, όπως και από το κείμενο σας προκύπτει, ότι αφού κάναμε ένα λάθος (την συμφωνία) ας μή κάνουμε και άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτές οι ανοησίες που δυστυχώς κάποιοι πιστεύουν και διαδίδουν χωρίς να ντρέπονται γιά ΤΟ κακό πού προκαλούν....Αυτή η προπαγάνδα που προβάλουν όλοι οι αριστεροί και οι δήθεν προοδευτικοί που ενδιαφέρονται μόνο γιά το δικό τούς συμφέρον... Θα ήταν καλό να Μην Δημοσιεύετε Σε Ιστοσελίδες Που Δεν Απευθύνεται Σε Αγράμματους Και Άβουλους Αναγνώστες Διότι οι Υπόλοιποι Που Έχουμε Κάποια Γνώση Ιστορίας Και Γνωρίζουμε Ότι Όλα Είναι Πιθανά Αν Υπάρξει Αξία Κυβέρνησή Και Τα Συμφέροντά Τον ισχυρών ειναι με το μέρος μας που σχεδόν πάντα μπορούν να είναι λόγο Της Γεωστρατηγικής θέσης Της χώρας.Είναι Ολοφάνερο ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση Και επειδη Όλοι μιλάνε γιά τής διεκδίκησης Τον άλλον να υπενθυμίσω οτι στην ουσία δεν πήραμε τίποτα διότι εδώ είναι Βαλκάνια Και τα σύνορα αλλάζουν υπερβολικά εύκολα. Η μόνη λύση πού θα ήταν ιδανική θα ήταν η μη χρήση Της λέξης Μακεδονία διαφορετικά άσε τούς να λένε ότι θελουν Και φρόντισε να παραμείνουν υποαναπτυκτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με αυτά τα επιχειρήματα υπέρ Της συμφωνίας μπορώ να φανταστώ γιατί ο Χιτλερ πήρε την εξουσία στη Γερμανία και για ποιό λογω η χούντα Δεν ακούγετε κακιά ιδέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για τον 9.30 Αυτά που λες και δεν πείθουν τα λένε μόνο οι συριζαίοι. Για τούρκους ρώσους κουραφέξαλα....Μπορείς σε παρακαλώ να απαντήσεις στον 4.52

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απορία: γιατί ντε και καλά να υπάρχει το "Μακεδονία" και να παζαρεύουμε ΜΟΝΟ τον επιθετικό προσδιορισμό; Εμένα αυτό μου χτυπάει άσχημα τόοοοσα χρόνια! Γιατί όχι "Σκόπια¨το όνομα του κράτους; Που δεν ενοχλεί κανέναν και περιλαμβάνει όλους τους πολίτες του κρατιδίου ανεξάρτητα εθνικής προέλευσης; Και γιατί, ντε και καλά, "μακεδονική γλώσσα. όταν αυτή ΔΕΝ υπάρχει επιστημονικά και ιστορικά; Γιατί, ντε και καλά, "Μακεδονικό έθνος, όταν αυτό ΔΕΝ υπάρχει ιστορικά και επιστημονικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News