![]() |
Γράφει η Ολυμπία Χ. Χουρσόγλου |
Φτάσαμε, λοιπόν, και πάλι μια ανάσα πριν το πρώτο κουδούνι! Ο Σεπτέμβρης ήρθε και με θράσος μας υπενθύμισε το τέλος της ανεμελιάς και την αρχή μιας ακόμη σχολικής χρονιάς. Για κάποιους είναι μια όμορφη εποχή, για άλλους αγχώδης και δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται αναμφισβήτητα για την έναρξη μιας ακόμη περιπέτειας με γονείς και εκπαιδευτικούς να μεταμφιέζονται σε υπερ - ήρωες που θα μάχονται και φέτος να χαρίσουν χαμόγελα, εμπειρίες ζωής και ουσιαστικές γνώσεις στα παιδιά τους.
Στα πλαίσια της μεγάλης μέρας που ξημερώνει για κάθε οικογένεια, παρατίθενται 10 χρήσιμες συμβουλές για να παραγκωνίσετε κάθε εμπόδιο και να προσφέρετε στο παιδί σας εικόνες και συναισθήματα που θα αναπολεί εφ' όρους ζωής!
1. Κάντε την πρώτη μέρα ξεχωριστή! Βεβαιωθείτε ότι η ώρα που βάζετε το ξυπνητήρι σας επιτρέπει να ετοιμαστείτε για το σχολείο ναι μεν γρήγορα αλλά όχι με άγχος και πανικό! Τεστάρετε στην πράξη πόσο χρόνο θέλει το παιδί για να ετοιμαστεί και να φάει. Φτιάξτε ένα ιδιαίτερο πρωινό – μια αγαπημένη λιχουδιά του παιδιού ή κανονίστε μια ωραία βόλτα μετά την πρώτη μέρα.
2. Ερωτήσεις για το σχολείο. «Πώς πήγε το σχολείο σήμερα;» – «Καλά», απαντά το παιδί! Τι μάθατε με αυτή την ερώτηση; Τίποτα! Κάντε ερωτήσεις όπως: «Έγινε κάτι αστείο σήμερα;» » Έπαιξες κάποιο παιχνίδι στο διάλειμμα;» «Σε ρώτησε κάτι ο δάσκαλος/η δασκάλα;» «Έμαθες κάτι εντυπωσιακό σήμερα;» Οι ερωτήσεις δηλαδή να είναι πιο συγκεκριμένες ώστε να πάρετε και πιο συγκεκριμένες απαντήσεις! Κάθε παιδί έχει ανάγκη από μικρές καθημερινές κουβέντες γύρω από τις εμπειρίες αλλά και τα προβλήματα του έτσι ώστε να μοιραστεί όσα το απασχολούν με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται η απογοήτευση του και μπορεί να δει με μια πιο αισιόδοξη στάση το σχολείο αλλά και τον κόσμο γύρω του.
3. Γνωριμία με δάσκαλο/δασκάλα. Αφήστε να περάσει λίγος καιρός (περίπου 1 μήνας) και γνωρίστε τον/την εκπαιδευτικό του παιδιού σας. Δώστε πρώτα τον λόγο σε εκείνον/εκείνη να σας μιλήσει για το παιδί ως μαθητή της τάξης και μετά συζητήστε δικές σας ανησυχίες ή παρατηρήσεις. Δημιουργείστε μια σχέση συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης με τον εκπαιδευτικό - δώστε στο παιδί σας την εντύπωση ότι έχει μια ισχυρή ομάδα στο πλευρό του.
4. Επανάληψη. Πριν ανοίξουν τα σχολεία ή κατά το πρώτο διάστημα μετά την έναρξη, κάντε μικρές επαναλήψεις σε βασικά θέματα όπως είναι το αλφάβητο, η ανάγνωση, η προπαίδεια, η ορθογραφία, οι μαθηματικές πράξεις κλπ. Χωρίς υπερβολές και πρόκληση άγχους, μισή με μία ώρα μερικές φορές την εβδομάδα αρκούν. Προσπαθήστε με γνώμονα την ηλικία του παιδιού και το αναπτυξιακό του προφίλ, να διαπιστώσετε αν όλα βαίνουν καλώς ή εάν παρατηρούνται ανησυχητικές ελλείψεις που χρήζουν άμεσης παρέμβασης.
5. Ύπνος. Κατά γενικό κανόνα, τα ωράρια του καλοκαιρινού ύπνου είναι πιο ευέλικτα με παράταση της ώρας που κοιμούνται αλλά και ξυπνάνε τα παιδιά. Η επαναφορά του ωραρίου στα αυστηρά χειμερινά πλαίσια δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Καλό είναι σταδιακά, ακόμη και μία εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολείου, να ξεκινήσει η προσπάθεια της προσαρμογής, ώστε να μην ζοριστείτε με το πρωινό ξύπνημα.
6. Περιορίστε το άγχος. Αφήστε τις αρνητικές σκέψεις και τους φόβους σας στην άκρη. Κρύψτε τις αγωνίες σας και μεταδώστε στα παιδιά σας μόνο την χαρά και τον ενθουσιασμό για το νέο κύκλο που ξεκινά και τις ωραίες εμπειρίες που αυτός θα περιλαμβάνει. Ταυτόχρονα, δουλέψτε με τον εαυτό σας, τις σκέψεις σας και ό, τι περιορίζει την χαρά σας! Ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν τις σχολικές επιδόσεις και τις μαθησιακές δυσκολίες. Η ενημέρωση είναι το κλειδί για να αναγνώσετε το πρόβλημα πριν αυτό επεκταθεί και να το αμβλύνετε πριν αυτό κλέψει έστω και μία μαγική στιγμή από αυτές που η σχολική ζωή χαρίζει στα παιδιά.
7. Βάλτε τάξη στο δωμάτιο και τη ζωή του. Το παιδί πρέπει να εξοικειωθεί σύντομα με το γεγονός ότι θα έχει καθημερινό διάβασμα και υποχρεώσεις. Σε αυτό θα βοηθήσει πολύ να έχει ένα οργανωμένο γραφείο ή χώρο μελέτης στο σπίτι, όπου μπορεί να συγκεντρώνεται όταν γυρνά απ' το σχολείο. Έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά με Δ.Ε.Π.Υ. (Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα) και μαθησιακές δυσκολίες, αντιμετωπίζουν πιο μεγάλα προβλήματα στην προσαρμογή τους στο σχολείο, όταν δεν έχουν οργανωμένο και τακτικό χώρο μελέτης. Όταν δεν υπάρχει οργάνωση, πολλές φορές αυξάνονται τα μαθησιακά, αλλά ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα του παιδιού. Η οργάνωση, το πρόγραμμα, ακόμα και η ρουτίνα δίνει στα παιδιά ασφάλεια, ηρεμία, σταθερότητα και δυνατότητα για πρόοδο.
8. Ενεργή συμμετοχή των παιδιών. Διαλέξτε από κοινού με τα παιδιά σας τον σχολικό εξοπλισμό. Είναι μία διασκεδαστική συνήθεια για πολλές οικογένειες. Βοηθήστε το παιδί σας να γράψει μια λίστα με τα πράγματα που χρειάζεται για το σχολείο. Η λίστα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκηθεί στην ανάγνωση και τη γραφή, καθώς και στο σχεδιασμό. Δώστε στα μεγαλύτερα παιδιά ένα χρηματικό ποσό για να εξασκήσουν τις ικανότητές τους στα μαθηματικά και να εξοικειωθούν με την οργάνωση των χρημάτων. Δημιουργείστε την κατάλληλη ατμόσφαιρα ώστε το παιδί να νιώθει πρωταγωνιστής. Μην λαμβάνετε αποφάσεις χωρίς συζήτηση! Ζητήστε την γνώμη του για τον τρόπο μελέτης, την ώρα που αυτή θα λαμβάνει χώρα, τις εξωσχολικές δραστηριότητες που θα ήθελε το παιδί να ακολουθούν της μελέτης. Μην μιμείστε την μάζα! Μην καλύπτετε δικά σας κενά ή φιλοδοξίες παραβλέποντας τον χαρακτήρα και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας!
9. Επικοινωνία με τους συμμαθητές. Επιδιώξτε να έρθει το παιδί σε επαφή με τους συμμαθητές του, να γνωριστεί, ν αλληλεπιδράσει, ακόμη και να πάει στο σχολείο παρέα με κάποιον από αυτούς. Καλλιεργήστε την κοινωνικοποίηση, αναθρέψτε παιδιά αυτόνομα με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε αδυναμία του παιδιού να συνυπάρξει σε ομάδα συνομηλίκων, να συνεργαστεί, να μοιραστεί, αναζητήστε βοήθεια ώστε να καλλιεργηθούν οι κοινωνικές του δεξιότητες και να αποφευχθούν αρνητικές καταστάσεις και συναισθήματα.
10. Συγκέντρωση. Μην πέσετε στην παγίδα να λύνετε εσείς τις ασκήσεις του παιδιού σας ή να γράφετε το μάθημα του. Δείξτε του τον τρόπο, συζητήστε μαζί του τις απορίες του και αφήστε το να συγκεντρωθεί ώστε να βρει μόνο του τη λύση. Επίσης φροντίστε την ώρα που διαβάζει να μην υπάρχουν διακοπές και άλλες εξωτερικές «παρεμβολές» όπως τηλεόραση, τηλέφωνα ή μουσική. Θα πρέπει να έχει ησυχία και μια δική του γωνιά, έστω και πολύ μικρή, καθώς εκεί θα μπορεί να διαβάσει με ηρεμία αλλά και να φτιάχνει πράγματα για τον εαυτό του.
Τέλος, να θυμάστε πάντα ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι η εμπιστοσύνη: εμπιστοσύνη στο δάσκαλο που θα αναλάβει το παιδί σας, εμπιστοσύνη στο ίδιο σας το παιδί και φυσικά εμπιστοσύνη στις ικανότητες σας ως γονείς και στη σχέση που χτίζετε με το παιδί.
Εύχομαι ολόψυχα ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ και ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ σε όλους!
ΟΛΥΜΠΙΑ Χ. ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ
Φιλόλογος - Ειδική Παιδαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News