Ανακοίνωση |
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις, παρεμβάσεις και δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
Χειρότερος του προκατόχου του τείνει να αποδειχθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, αφού καθημερινά και συνειδητά παραπληροφορεί τους αγρότες της χώρας και με σωρεία ψεμάτων επιχειρεί να καλύψει το ανύπαρκτο έργο της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα την τελευταία τετραετία.
- Ψέμα 1ο: «Το πρώτο, που παραλάβαμε ως κυβέρνηση ήταν δύο φάκελοι : Ο ένας ήταν δημοσιονομικών διορθώσεων και ο άλλος ήταν καταλογισμών, το ύψος των οποίων έφτανε στα 3 δις ευρώ».
Η αλήθεια: Η εξομάλυνση, μείωση και τελικά μηδενισμός των κοινοτικών προστίμων, από το 2014 και μετά, ήταν επιτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενίζέλου, η οποία με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκπόνησε, εφάρμοσε και επί υπουργίας μου ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης (action plan), το οποίο και επιμέρισε για μια τριετία το ένα και μοναδικό δις (και όχι τρία δις, το οποίο απεκάλυψα ως υπουργός από το βήμα της βουλής τον Οκτώβριο του 2014) προστίμων-καταλογισμών (που είχε επιβληθεί την περίοδο πριν το 2013 κυρίως λόγω του προβλήματος με τα βοσκοτόπια). Έτσι με απόφαση της Κομισιόν την 1η Ιανουαρίου 2014 παρακρατήθηκαν τα πρώτα 350 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα καταβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 και του 2016. Και έτσι ξεκαθάρισε το τοπίο. Όμως κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι, το 2018 είχαμε πρόστιμα 142,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 θα έχουμε πρόστιμα 100 εκατ. Από που άραγε προέκυψαν τα πρόστιμα αυτά των 242,5 εκ ευρώ συνολικά ; Μήπως του τα «άφησε προίκα» ο προκάτοχός του, ο οποίος όπου βρισκόταν και όπου στεκόταν διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι είχε βάλει σε τάξη τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς που ήταν το πρώτο που παρέλαβε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του; (Άσχετα εάν το πρώτο που παρέλαβε ο προκάτοχός του, τον Ιανουάριο του 2015, ήταν ο φάκελος για τη διεκδίκηση των 60 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων για την κάλυψη των απωλειών των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το ρωσικό εμπάργκο, με τον οποίο δεν ασχολήθηκε ποτέ. Επ΄αυτού ούτε ο νέος υπουργός έχει πει λέξη, ούτε έκανε κάποια παρέμβαση στα Συμβούλια των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συνεχιζόμενο εμπάργκο, που έχει πλήξει τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς κερασοπαραγωγούς και γενικότερα τους παραγωγούς φρουτολαχανικών).
- Ψέμα 2ο: «Εκείνο που παραλάβαμε ήταν ένα καθεστώς αβεβαιότητας σε ότι αφορούσε τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες.».
Η αλήθεια : Κοντή μνήμη φαίνεται πως διαθέτει ο κ. Αραχωβίτης, ο οποίος σημειωτέον διετέλεσε και Συντονιστής Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ. Λησμονεί το μπάχαλο που προκάλεσε η κυβέρνησή του το πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν αδιαφόρησε τελείως για την έκδοση των προσωρινών ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, ώστε αυτά να είχαν αναρτηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015, να είχαν υποβληθεί μέσα στο καλοκαίρι οι τυχόν ενστάσεις, τον Οκτώβριο του 2015 να είχε δοθεί η προκαταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους αγρότες και το Δεκέμβριο να είχε γίνει η εξόφληση, όπως άλλωστε γινόταν κάθε χρόνο και όπως έγινε στη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιθέτως, ένα χρόνο μετά οι αγρότες της χώρας μας έψαχναν να βρουν τα δικαιώματά τους, αφού η προκαταβολή επί της βασικής ενίσχυσης, που δόθηκε παραμονές Χριστουγέννων του 2015, χαρακτηρίστηκε στην καλυτέρα των περιπτώσεων ως ψίχουλα, ενώ η εξόφληση έγινε τον Ιούνιο του 2016. Αυτά δεν ξεχνιούνται από τους αγρότες μας. Ακόμη και σήμερα υπάρχει η εκκρεμότητα αυτή, αφού οι τότε χειρισμοί οδήγησαν σε χαμένα μισθωμένα δικαιώματα χιλιάδων παραγωγών κατά τις ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις, καθώς και στην εξαφάνιση εκατοντάδων δικαιωμάτων κατά τις μεταβιβάσεις που προέρχονταν από κληρονομιά, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι και ενεργοί αγρότες να χάσουν τα δικαιώματα που με πολύ κόπο κατέκτησαν οι πατεράδες τους. Αλήθεια τι έκανε ο νέος υπουργός για το πρόβλημα αυτό; Απολύτως τίποτε μέχρι σήμερα !
- Ψέμα 3ο: «Εκείνο που παραλάβαμε ήταν ένα διαλυμένο συνεταιριστικό κίνημα. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι μεγάλο πολιτικό θράσος να μας εγκαλείτε, ιδιαίτερα για τις πρακτικές μας στο συνεταιριστικό κίνημα».
Η αλήθεια: Φαίνεται πως αγνοεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την αδικαιολόγητη αδράνεια που επέδειξε η κυβέρνησή για σχεδόν ένα χρόνο, μετά την ψήφιση του συνεταιριστικού νόμου, για την έκδοση των αναγκαίων εφαρμοστικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι αυτές ήταν αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου αναφορικά με την αναγνώριση των ενεργών συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών. Άλλωστε εξαιτίας της αδράνειας αυτής είχαν τελματώσει και τα αντίστοιχα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020 – Μ09 για Ομάδες Παραγωγών, προϋπολογισμού 25 εκατ. Ευρώ - το μέτρο προκηρύχτηκε με καθυστέρηση τριών ετών -M16 για τη συνεργασία και τα συνεργατικά σχήματα, προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ - που προκηρύχθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες).
- Ψέμα 4ο: «Παραλάβαμε τους ελέγχους σε όλον τον αγροτοδιατροφικό τομέα τελείως αποδιαρθρωμένους».
Η Αλήθεια: Είναι σαν να μην γνωρίζει ο κ. υπουργός ότι, η συνεχής μείωση των τιμών παραγωγού σε γάλα και κρέας ξεκίνησε και συνεχίζεται επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των ανεξέλεγκτων αθρόων εισαγωγών γάλακτος, σε συνδυασμό με τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» κρέατος και γάλακτος. Μάλιστα, παρά την απομάκρυνση της ηγεσίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τον περασμένο Μάιο και τις εντολές του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για εντατικότερους ελέγχους στην αγορά και την αποτελεσματική εφαρμογή του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ, για την άμεση καταγραφή και διασύνδεση με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ του αριθμού των εκτρεφόμενων αιγοπροβάτων, του κωδικού των ενωτίων των ζώων και της θέσης του στάβλου - ένα σύστημα που δημιουργήθηκε το 2011, λειτούργησε από το 2012 έως και το 2014, ενώ κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέμεινε ανενεργό - τίποτα από όλα αυτά δεν πραγματοποιήθηκε. Αντιθέτως, βρισκόμαστε καθημερινά μπροστά στο φαινόμενο από τη μια οι εξαγωγές φέτας στατιστικά να αυξάνονται και από την άλλη τα αποθέματα να διατηρούνται σταθερά, στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος να πέφτει σταθερά από το 1 ευρώ στα 50 λεπτά. Ακόμη και η νέα απόφαση για εντατικοποίηση των ελέγχων στο γάλα, που υπέγραψε ο κ. Αραχωβίτης φέτος τον Ιανουάριο του 2019, δεν έχει προσφέρει κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
- Ψέμα 5ο: «Η πρώτη βαθιά τομή και παρέμβασή μας ήταν στο φορολογικό σύστημα…. στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ..το τέλος επιτηδεύματος που καταργήσαμε».
Η Αλήθεια : Αφού πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτριπλασίασε τις αγροτικές ασφαλιστικές εισφορές, τώρα τις μειώνει κατά το ένα τρίτο και αυτό το βαφτίζει παροχή θυμίζοντας μας την γνωστή κουτοπόνηρη πρακτική του Χότζα.
Όμως δεν έκανε μόνο αυτό, αφού :
- Αύξησε κατά 50% (από το 12% στο 24%) στο ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα.
- Κατάργησε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
- Εκτίναξε από το 22% στο 45%, τους φορολογικούς συντελεστές για το αγροτικό επάγγελμα.
- Αύξησε στο 100% την προκαταβολή φόρου και αύξησε, από το 2,2% στο 10%, την εισφορά αλληλεγγύης.
- Φορολόγησε για πρώτη φορά στα χρονικά, τις κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, από το πρώτο κιόλας ευρώ.
- Επέβαλε τον Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ο οποίος κρίθηκε τελικά και αναγκάστηκε να τον καταργήσει.
- Αύξησε το φόρο στη μπύρα.
- Αύξησε το χρόνο διάρκειας στο φρέσκο αγελαδινό γάλα, που άνοιξε τις πύλες για αθρόες εισαγωγές.
- Αύξησε κατά 50% του συντελεστή του φόρου ασφαλίστρων για τα αυτοκίνητα για αγροτική χρήση.
- Κατάργησε τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. - Αύξησε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
- Μείωσε την έκπτωση φόρου με την περικοπή του αφορολογήτου ορίου.
- Αύξησε κατά 50% (από το 4% στο 6%) η εισφορά υπέρ υγείας στις αγροτικές συντάξεις.
- Ψέμα 6ο: « Άρα με το σύστημα φορολόγησης το οποίο εισάγαμε... τις αφορολόγητες επιδοτήσεις όλου του δεύτερου πυλώνα, το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών της ραχοκοκαλιάς της αγροτικής οικονομίας, δεν καταβάλλει φόρο και προστατεύεται».
Η Αλήθεια : και μετά την φοροληστρική επιδρομή που προαναφέραμε, θα του προτείναμε να μελετήσει μια Φορολογική Δήλωση Αγροτικού Εισοδήματος ώστε να αντιληφθεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας, οι οποίοι με όλα αυτά που λέει ο κος Αραχωβίτης, πραγματικά εξαγριώνονται και αναρωτιούνται σε ποια χώρα άραγε είναι Υπουργός. Και απορούμε πως αγνοεί ο κος Αραχωβίτης ότι οι ενισχύσεις του Πυλώνα ΙΙ του ΠΑΑ έχουν χαρακτηριστεί επενδυτικές ενώ ήταν πάντα αφορολόγητες.
- Ψέμα 7ο : «Πρόσφατα φέραμε την προστασία των κοινοτικών επιδοτήσεων του πρώτου πυλώνα μέχρι 7.500 ευρώ».
Η Αλήθεια : Αφού για πρώτη φορά στα χρονικά φορολόγησαν τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, από το πρώτο κιόλας ευρώ με φορολογικό συντελεστή από 22% έως και 45%, τώρα για να εξιλεωθούν δεν φορολογούν ένα μικρό μέρος μόνο των άμεσων ενισχύσεων (Πυλώνας Ι), ενώ αφήνουν απροστάτευτες το σύνολο των επιδοτήσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Πυλώνας ΙΙ, όπως εξισωτική αποζημίωση, πρόγραμμα νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης κ.α.). Και εξακολουθούν να λησμονούν ότι, μέχρι το 2014 οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις δεν φορολογούνταν σε καμία περίπτωση.
- Ψέμα 8ο: «Ταυτόχρονα, όμως, για τους τευτλοπαραγωγούς θεσπίσαμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στα τεύτλα, έτσι ώστε και από κει να υπάρχει μία ρευστότητα».
Η Αλήθεια : Είναι κρίμα ολόκληρος υπουργός να μην γνωρίζει ότι, στο πλαίσιο των εθνικών αποφάσεων για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η χώρα μας επί υπουργίας μου αποφάσισε το καλοκαίρι του 2014 να χορηγηθούν συνδεδεμένες κοινοτικές στρεμματικές ενισχύσεις σε 13 κατηγορίες αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά και στα ζαχαρότευτλα (5.000.000 ευρώ για το 2015, 6.918.000 για το 2016, 6.835.000 για το 2017, 6.760.000 για το 2018, 6.684.000 για το 2019 και επίσης 6.684.000 ευρώ για το 2020). Αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε «δικό της μέτρο» τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, δεν μπόρεσε ούτε καν να τις απορροφήσει, αφού για παράδειγμα τα χρήματα που δόθηκαν στις 30 Ιανουαρίου του 2018 στους δικαιούχους τευτλοπαραγωγούς ήταν πετσοκομμένα κατά 35,5%, (2,4 εκατ. ευρώ λιγότερα), ενώ τα χρήματα που δόθηκαν στις 29 Ιανουαρίου του 2019 ήταν πετσοκομμένα κατά 42% (3,9 εκατ. ευρώ λιγότερα). Θα μας πει κάποτε ο νέος υπουργός τι μέτρα έλαβε ώστε να διασφαλίσει τα περισσευούμενα κονδύλια προκειμένου αυτά να μην επιστραφούν αναξιοποίητα στα κοινοτικά ταμεία ;
- Ψέμα 9ο: «Επιγραμματικά να πούμε ότι η απορρόφηση της Κοινοτικής συμμετοχής έχει ξεπεράσει το 40% στο ΠΑΑ, ενώ στον Πυλώνα ΙΙ έχουν γίνει σπουδαίες παρεμβάσεις». «Έχει ενεργοποιηθεί το 88% των μέτρων και πληρώσαμε 2,1 δις ευρώ ενώ οι ανειλημμένες υποχρεώσεις είναι 1,6 δις ευρώ».
Η Αλήθεια: Εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια τα 6 δις ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) παραμένουν στα χαρτιά (και στα Ταμεία των Βρυξελλών) ενώ παρά τις εκάστοτε διθυραμβικές ανακοινώσεις του υπουργείου, που επιχειρούν να συσκοτίσουν το τι πραγματικά συμβαίνει στην ύπαιθρο, όλες οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα κυριολεκτικά λιμνάζουν. O δε λαλίστατος κος Αραχωβίτης δεν λέει τίποτε για το 1,5 δις του προηγούμενου ΠΑΑ 2007-2013 που έχασε η κυβέρνησή του λόγω της αδράνειας που επέδειξε η κυβέρνησή του κατά τη διάρκεια του μαύρου καταστροφικού 2015. Και ας σταματήσει να οικειοποιείτε το νέο ΠΑΑ 2014-2020 γιατί ακριβώς είναι το ίδιο και απαράλλακτο που υπέβαλλε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στις 18 Ιουλίου 2014 επί υπουργίας Καρασμάνη με τις ίδιες ακριβώς δράσεις και μέτρα και τον ίδιο συνολικό προϋπολογισμό των 6 δις που διασφάλισε η δική μας κυβέρνηση, χωρίς να προσθέσει ούτε ένα ευρώ η δική του κυβέρνηση. Αν δεν επιδείκνυε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τέτοια αδράνεια και αξιοποιούσατε εγκαίρως τα 20 μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα η στήριξη του αγροτικού χώρου θα επέφερε πολλαπλασιαστικά οφέλη και στο αγροτικό εισόδημα αλλά και στην εθνική οικονομία μας.
- Ψέμα 10ο: «Προχωράμε το ΕΠΑΛΘ. Εδώ έχουμε ενεργοποίηση του 67% των δράσεων».
Η Αλήθεια: Η αναφορά του στις επιδόσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ 2014-2020) συνολικού προϋπολογισμού 523,4 εκατ. Ευρώ - που για πρώτη φορά από τότε που υφίσταται η Ευρωπαϊκή Ένωση η δική μας κυβέρνηση διασφάλισε τον Οκτώβριο του 2014 – καλύτερα να μην είχε γίνει ποτέ από τον κ. Αραχωβίτη, αφού όπως ο ίδιος παραδέχθηκε λίγο μετά από την αναφορά αυτή, μέχρι τώρα έχουν πληρωθεί κονδύλια 55 εκατ. ευρώ, από τα 523,4 του Προγράμματος. Με άλλα λόγια εδώ και 4 χρόνια το Πρόγραμμα καρκινοβατεί.
- Ψέμα 11ο: «Τα ιστορικά δικαιώματα, ήταν επιλογή του 2014, όπου κυβέρνηση δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ τότε».
Η Αλήθεια: Αδιάβαστος και επιπόλαιος ο νέος υπουργός, όπως και ο προκάτοχός του, αλλά όπως και κάποιοι γυρολόγοι των καναλιών. Ας καταλάβει επιτέλους ότι, εάν δεν υπήρχαν οι αγρότες των ιστορικών δικαιωμάτων της ελιάς, του καπνού, της σταφίδας, του βαμβακιού, αλλά και οι κτηνοτρόφοι, δεν θα εισέρρεαν κάθε χρόνο τουλάχιστον 2 δις ευρώ κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, από τα οποία επωφελούνται και οι νέοι, αλλά και οι νεοεισερχόμενοι αγρότες. Ας ρωτήσει επιτέλους τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να πληροφορηθεί ότι τα 2/3 των σημερινών αγροτών, που υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ, κατέχουν ιστορικά δικαιώματα και πως με βάση τη δική μας πολιτική ο μέσος όρος της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων των νέων αγροτών αυξήθηκε κατά 106% (από 23,7 ευρώ το στρέμμα το 2009, στα 49 ευρώ το στρέμμα το 2014). Να θυμίσω όμως πως συνεχώς ο προκάτοχος του μιλούσε για άμεση αναθεώρηση του συστήματος κατανομής των δικαιωμάτων, προκειμένου όπως έλεγε να αποκατασταθούν οι δήθεν αδικίες σε βάρος των νέων αγροτών και μας διαβεβαίωνε μάλιστα πως με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2017 θα αναθεωρούσε την κατανομή των δικαιωμάτων. Όχι μόνο δεν έπραξε απολύτως τίποτε αλλά άφησε και πλήρως εκτεθειμένο και απροστάτευτο το θεσμό του πρωθυπουργού, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αναγκάζοντάς τον να εμφανιστεί στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παντελώς ανενημέρωτος και μη έχοντας καμία γνώση για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα της χώρας μας.
Και Επειδή υπάρχουν κάποιες βουλευτίνες από τον Θεσσαλικό κάμπο που κάθε τρείς και λίγο μιλούν κατά του Καρασμάνη «…για τα περί κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων και της δήθεν επιβράβευσης των αγροτών του καναπέ και των αγροτών που δεν παράγουν…» (βλέπε πρακτικά πρόσφατης Επερώτησης 11/01/2019), ας βγουν να τα πουν κατά πρόσωπο ότι είναι αγρότες του «καναπέ» και «δεν παράγουν» και στους πρώην καπνοπαραγωγούς της Καρδίτσας, στους βαμβακοπαραγωγούς της Λάρισας, στους κτηνοτρόφους των Τρικάλων και στους νέους αγρότες της Μαγνησίας.
Και αφού ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την ισοτιμία μεταξύ των αγροτών, γιατί δεν είχαν παρέμβει στον πρώην υπουργό αλλά και στον σημερινό ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση Καρασμάνη για αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας; Και τέλος ας διαβάσουν και τις δηλώσεις του αρμόδιου για τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις Γενικού Γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος έλεγε τα τελείως αντίθετα και μάλιστα ότι τυχόν κατάργηση των τριών Περιφερειών στο σύστημα κατανομής των κοινοτικών ενισχύσεων και η βίαιη σύγκλιση θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους αγρότες μας και θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στην ύπαιθρο χώρα.
- Ψέμα 12ο: «Και το τραγικότερο σε αυτήν την επιλογή ήταν οι τρεις αγρονομικές περιφέρειες, δεσμεύοντας όλη την τρέχουσα προγραμματική περίοδο μέσα σε ένα πλαίσιο που, δυστυχώς, δεν μπορεί να αλλάξει».
Η Αλήθεια: Όπως ο προκάτοχός του, έτσι τώρα και ο κ. Αραχωβίτης, με καθυστέρηση …μόλις τεσσάρων ετών, ανακάλυψε ξαφνικά ότι του φταίει το σύστημα της καινούργιας ΚΑΠ και οι τρείς περιφέρειες. Εάν εννοεί ως περίπλοκο σύστημα τις 3 Περιφέρειες, για να του φρεσκάρουμε τη μνήμη, που τώρα τελευταία φαίνεται πως εμφανίζει διαλείψεις, του θυμίζουμε απλά πως, όταν τον Ιούλιο του 2014, στο πλαίσιο του διαλόγου που έγινε επί υπουργίας μου για τον τρόπο εφαρμογής της καινούργιας ΚΑΠ στη χώρα μας ήρθε στη Βουλή για συζήτηση ο Εθνικός Φάκελος της νέας ΚΑΠ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή – όχι μόνο δεν εξέφρασε αντιρρήσεις επ’ αυτού, αλλά αντίθετα πείστηκε από τα επιχειρήματα που εκτέθηκαν αναφορικά με τη μη εφαρμογή του μοντέλου της μίας Περιφέρειας. Όταν δε ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τον Ιανουάριο του 2015, ουδέποτε έθεσε θέμα αλλαγής του Εθνικού Φακέλου και του αριθμού των 3 Περιφερειών. Και να του θυμίσουμε ότι με την θέσπιση της περιφέρειας δενδρωδών καλλιεργειών για πρώτη φορά οι παραγωγοί απέκτησαν δικαιώματα άμεσων ενισχύσεων.
- Ψέμα 13ο: “Εμείς στις μειονεκτικές μέχρι 31/12/2018 έπρεπε να εφαρμόσουμε τον κανονισμό, τονν.1307/2013, που έβαζε όρους και προϋποθέσεις και κριτήρια για τον ορισμό των μειονεκτικών περιοχών, με ειδικά μειονεκτήματα και απορώ γιατί εγκαλείτε εμάς αφού το 2013 εσείς ήσασταν αυτοί που διαπραγματεύτηκαν αυτούς τους όρους.»
Η Αλήθεια: Οι νέοι όροι, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τον ορισμό των νέων μειονεκτικών περιοχών και των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα προέκυψαν μετά από ατέρμονες συζητήσεις και δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ 28 κρατών μελών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. υπουργέ. Ο κοινοτικός κανονισμός 1307/2013 δεν ψηφίστηκε μόνο από την Ελλάδα ούτε μόνο για την Ελλάδα, αλλά για 28 κράτη μέλη. Εσείς όμως όχι μόνο αποκρύψατε σχεδόν το σύνολο των κριτηρίων, αλλά εφαρμόσατε τελείως επιλεκτικά μόνο το κριτήριο της άρδευσης αποκλείοντας εκατοντάδες πρώην μειονεκτικές περιοχές και περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα, την ίδια στιγμή που γειτονικές τοπικές κοινότητες με αυτές που εξαιρέθηκαν συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται ως τέτοιες περιοχές, δημιουργώντας εύλογα απορίες και ισχυρές ενστάσεις. Μετά την γενική κατακραυγή αναγκαστήκατε να οπισθοχωρήσετε και να λάβετε υπόψη περισσότερα κριτήρια χωρίς όμως και πάλι να αποκαλύψετε τα κριτήρια που χρησιμοποιήσατε διατηρώντας τις αδικίες σε δεκάδες τέτοιες περιοχές όπως π.χ. τον αποκλεισμό των 27 κοινοτήτων της Πέλλας από τις μειονεκτικές περιοχές . Και ας απαντήσει επιτέλους ο νέος υπουργός στις τρεις ερωτήσεις που του κατέθεσα. Φοβάται κάτι, ή μήπως κρύβει κάτι; Στα κοινοβουλευτικά χρονικά δεν υπάρχει τέτοιο αντιδεοντολογικό, αντικοινοβουλευτικό και αντιδημοκρατικό προηγούμενο, υπουργός να μην απαντά σε αλλεπάλληλες Ερωτήσεις βουλευτή, για μείζων θέμα που αφορά την επιβίωση χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων.
- Ψέμα 14ο: «Οι χρόνοι που σήμερα ο ΕΛΓΑ ολοκληρώνει τις διαδικασίες εξατομίκευσης εκτίμησης πορισμάτων και αποζημίωσης έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο, σε έξι με οκτώ μήνες, ενώ παλιότερα ξεπερνούσε κατά πολύ το δωδεκάμηνο. Είχαμε χρόνια να δούμε να πληρώνονται ζημιές του έτους μέσα στο έτος»
Ουδέν ψευδέστερον : Ζημιές από χαλάζια, βροχοπτώσεις και ανεμοθύελλες του 2017 και του 2018 ακόμη εκκρεμούν. Γι αυτό υπάρχουν διαμαρτυρίες χιλιάδων παραγωγών, οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα. Προφανώς έχει ξεχάσει ο κ. Αραχωβίτης ότι πριν την υπουργοποίησή του ο ΕΛΓΑ δεν λειτουργούσε! Οι γεωπόνοι ήταν σε συνεχόμενες απεργίες. Οι εκτιμήσεις ζημιών δεν γίνονταν. Να θυμίσω στον κ. υπουργό ότι για το έτος 2014 επί υπουργίας μου οι συνολικές αποζημιώσεις ανήλθαν στο ποσόν των 160.509.643 ευρώ, σύμφωνα με το αντίστοιχο στατιστικό δελτίο του ΕΛΓΑ και πληρώθηκαν όλες χωρίς καθυστερήσεις. Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ οι αποζημιώσεις όχι μόνο δεν πληρώνονται στην ώρα τους, αλλά και όταν πληρώνονται παρακρατείτε το 30% αυτών. Υπάρχουν κραυγαλέες και κατάφορες αδικίες σε βάρος των πληγέντων παραγωγών όπως έγινε το 2017 και το 2018 με τους ροδακινοπαραγωγούς, που οι καλλιέργειές τους καταστράφηκαν από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις του Ιουλίου του 2017 και του 2018. Όπως υπάρχουν και διαμαρτυρίες από τους κερασοπαραγωγους οι οποίοι πλήρωσαν ασφάλιστρα στην Α κατηγορία και αποζημιωθήκαν με τη Γ κατηγορία. Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ αντί να επιλέγεται η χορήγηση των αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ – προτιμώνται μετά από ένα ολόκληρο χρόνο και υπό το βάρος των συνεχών παλινωδιών και αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων, αλλά και της απροκάλυπτης κοροϊδίας και του συστηματικού εμπαιγμού των παραγωγών, η καταβολή de minimis ενισχύσεων, που :
* Είναι κατά 4-5 φορές χαμηλότερες από τις αποζημιώσεις που θα χορηγούσε ο ΕΛΓΑ.
* Αποκλείουν από τη χορήγησή τους χιλιάδες παραγωγούς και πάρα πολλές ποικιλίες ροδακίνων
* «Καίνε» ουσιαστικά τη διεκδίκηση κοινοτικών στρεμματικών ενισχύσεων για τις ζημιές που έχει υποστεί το εισόδημα των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών από το συνεχιζόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία. Εάν σε αυτά προστεθεί και η κατάργηση του μέτρου 17 με τα 200 εκατομμύρια ευρώ το 2015 για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, που εμείς είχαμε συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας 2014-2020, και το οποίο έδινε τη δυνατότητα για την εξεύρεση κονδυλίων για δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις στις ροδακινοκαλλιέργειες και κερασοπαραγωγους, τότε οι χειρισμοί της κυβέρνησης με μια λέξη μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως εγκληματικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News