Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Ο Γ. Καρασμάνης στα χωράφια που αφάνισε το τελευταίο σφοδρό χαλάζι

Εικόνες καταστροφής

Αυτόπτης ¨μάρτυρας¨ και της νέας βιβλικής καταστροφής που έπληξε για πολλοστή φορά τον πολύπαθο Νομό μας, έγινε ο Γιώργος Καρασμάνης με την επίσκεψή του στα χωριά που ¨ρήμαξαν¨ οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις το τριήμερο 31/5 με 2/6.

Περαία, Κάτω Γραμματικό, Βρυτά (σε 48 ώρες δεύτερη φορά), Νησί, Φλαμουριά και Πλατάνη, ήταν τα χωριά που χτυπήθηκαν την Παρασκευή 31 Μαΐου ενώ, δύο μέρες αργότερα – την Κυριακή, 2 Ιουνίου – η θεομηνία σάρωσε τα χωριά Κάτω Ροδονιά, Τσάκωνες, Μεσιανό, Αρχοντικό και το Αγρόκτημα Γιαννιτσών στα Δυτικά (πάνω από το παλιό εργοστάσιο ¨Φιλιππιάδα¨). Την καταστροφική μανία της φύσης, υπέστη την ίδια μέρα και στον μέγιστο βαθμό η Αγία Φωτεινή, όπου το χαλάζι σφυροκοπούσε ανηλεώς επί μία ώρα και δέκα λεπτά ισοπεδώνοντας τα πάντα!

Οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές και ανυπολόγιστες σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις καλλιέργειες, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, αμπέλια, βαμβάκια κλπ. Και αν η καταστροφή αυτή προστεθεί στις τρομακτικές ζημιές από τις αλλεπάλληλες χαλαζοπτώσεις που πριν λίγες εβδομάδες χτύπησαν τα χωριά των Δήμων Αλμωπίας, Έδεσσας, Σκύδρας και Πέλλας, όπως και χωριά των πρώην Δήμων Μενηίδος και Κύρου, μιλάμε πλέον για αφανισμό της μισής - τουλάχιστον - παραγωγής του Νομού μας (60 χωριά)! Αρκεί να προστεθεί ότι στις 15 Μαΐου επλήγησαν από το χαλάζι Σαρακηνοί και Μεγαπλάτανος.

Η πρωτοφανής συχνότητα των σφοδρών χαλαζοπτώσεων που, από τις 8 Απριλίου ξεκίνησε για να εξελιχθεί σε σχεδόν καθημερινό φαινόμενο – εφιάλτη για τον Νομό μας και τους καλλιεργητές μας, επιβεβαιώνει απόλυτα την καταγγελία του Καρασμάνη για την αδιανόητη εγκληματική αμέλεια και ολιγωρία στο να προμηθευτεί εγκαίρως ο ΕΛΓΑ τα απαραίτητα φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου ώστε να εκτελεστεί με επάρκεια το τμήμα του προγράμματος 2019 αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα ( 20 Μαρτίου 2019, 2 Αυγούστου 2019), που ανήκει στην υπογεγραμμένη προς εκτέλεση σύμβαση με τον ανάδοχο καθώς και όσα αντίστοιχα φυσίγγια θα χρειαστούν για την εκτέλεση της απαραίτητης παράτασης της σύμβασης (2 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου 2019).


Δεν είναι μόνον οι εγκληματικές ευθύνες για τις περικοπές πτήσεων και φυσιγγίων αντιχαλαζικής προστασίας. Βαρύτατες είναι οι ευθύνες τους και:

· Για την αδράνειά τους εξ αιτίας της οποίας αφέθηκαν να χαθούν τα 200 εκατομμύρια κοινοτικοί πόροι του μέτρου Μ17 που επί υπουργίας Καρασμάνη διασφαλίστηκαν για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ και την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή – όπως οι τελευταίες καταστροφές.

· Γιατί ακόμη και από το μέτρο Μ5 προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων για τα αντιχαλαζικά δίχτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες, επίσης εδώ και τεσσεράμισι χρόνια δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ!

Ο Γιώργος Καρασμάνης, έχει καταθέσει δύο (2) Ερωτήσεις για τις καταστροφικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, και για τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες αλλά – τηρούντες… αιδήμονα σιγήν – δεν έχουν απαντήσει.

Για τον λόγο αυτό, ο πρώην Υπουργός κατέθεσε σήμερα και νέα – τρίτη – Ερώτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News