Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Ιστορικό πανόραμα γεγονότων 25ης Μαρτιου, Της Ολυμπίας Χουρσόγλου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!!! ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ, ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΘΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ!!!

Κάθε χρόνο στις 25 του Μάρτη τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για την πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας αφού αποτελεί την αφετηρία της εθνικής της παλιγγενεσίας.

Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Πολύ πριν από την έναρξή της, όμως, ιδρύθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας το 1814 η Φιλική Εταιρεία, από τρεις άσημους Έλληνες εμπόρους, τον Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ, οι οποίοι προετοίμασαν και προκάλεσαν την επανάσταση.

Στόχοι των συνωμοτών πατριωτών ήταν να κατηχηθούν σταδιακά όσοι περισσότεροι σημαίνοντες Έλληνες ήταν δυνατόν, να ανατεθεί η ηγεσία της οργάνωσης στον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος διατελούσε υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας και μέσω αυτού να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της κραταιάς και ομόδοξης μεγάλης δύναμης, έως ότου ωριμάσει η συνθήκη και παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία για γενική επανάσταση των Ελλήνων για την απελευθέρωση <<του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδος>>. Τελικά επετεύχθη μόνον ο πρώτος στόχος, αφού πράγματι πολλοί σημαίνοντες Έλληνες κατηχήθηκαν και προσχώρησαν στην οργάνωση, σε όλα τα εθνικά κέντρα της εποχής. Ο Καποδίστριας, όμως, αρνήθηκε την ανάληψη της ηγεσίας, την οποία τελικά ανέλαβε στις αρχές του 1820 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο οποίος έφερε τον τίτλο του πρίγκιπα και τον βαθμό του στρατηγού του ρωσικού στρατού. Η έναρξη της επανάστασης, από την άλλη, συνέβη τελικά έναν χρόνο αργότερα, ως αποτέλεσμα μιας σειράς παρεξηγήσεων και αφρόνων ενεργειών.

Ο Υψηλάντης αποφάσισε να ξεκινήσει την επανάσταση από την Μολδοβλαχία πιστεύοντας ότι υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας εκεί επειδή οι ηγεμονίες της περιοχής είχαν πετύχει ένα καθεστώς αυτονομίας που δεν επέτρεπε την επέμβαση του σουλτάνου, χωρίς την συγκατάθεση του τσάρου.  Στις 22 Φεβρουαρίου 1821 ύψωσε τελικά τη σημαία της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και συγκεκριμένα στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας. Δύο μέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου εξέδωσε  επαναστατική προκήρυξη με τον τίτλο "Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος". Ο αγώνας για την ελευθερία διήρκησε περισσότερα από 10 χρόνια και κατέληξε στη δημιουργία του εθνικού κράτους της Ελλάδας, με τους Έλληνες να κατοχυρώνουν το δικαίωμα της εθνικής τους αυτοδιάθεσης σε έναν αγώνα άνισο αλλά δίκαιο και επιβεβλημένο. Το πλήρωμα του χρόνου είχε έρθει.

Η εξέλιξη των γεγονότων με χρονολογική σειρά:

1821:

22 Φεβρουαρίου 1821 Ξεσπά η Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Θα καταπνιγεί μετά τις ήττες στο Δραγατσάνι (7 Ιουνίου) και τη Μονή Σέκου (8 Σεπτεμβρίου).

21-24 Μαρτίου 1821 Έναρξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά. Κατάληψη των Καλαβρύτων, της Πάτρας (προσωρινή), της Καλαμάτας και των Σαλώνων αντιστοίχως.

27 Μαρτίου – 10 Απριλίου 1821 Αντίποινα της Πύλης προς την ηγεσία των ομογενών στην Πόλη που κορυφώνονται με τον απαγχονισμό του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄.

12-13 Μαΐου 1821 Αποφασιστική νίκη των επαναστατών υπό την ηγεσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Βαλτέτσι.

Ιούνιος – 23 Σεπτεμβρίου 1821 Πολιορκία και κατάληψη της Τριπολιτσάς. Εδραίωση της Επανάστασης στην Πελοπόννησο.

20 Δεκεμβρίου 1821 - 15 Ιανουαρίου 1822 Εργασίες της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο. Ψήφιση του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδος (1 Ιανουαρίου). 

1822:

1 Ιανουαρίου 1822 Ψήφιση του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδος.

30 Μαρτίου 1822 Καταστροφή της Χίου από τον καπουδάν πασά Καρά Αλή.

6 Ιουνίου 1822 Πυρπόληση από τον Κωνσταντίνο Κανάρη της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο ως αντίποινα για την καταστροφή του νησιού. Θάνατος του Καρά Αλή.

4 Ιουλίου 1822 Συντριβή των επαναστατών και των φιλελλήνων υπό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο στο Πέτα της Άρτας.

26 Ιουλίου 1822 Νίκη των επαναστατών υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη επί του Μαχμούτ πασά Δράμαλη στα Δερβενάκια.

25 Οκτωβρίου – 25 Δεκεμβρίου 1822 Πρώτη, ανεπιτυχής πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιουταχή πασά.

30 Νοεμβρίου 1822 Κατάληψη του Ναυπλίου και του Παλαμηδίου από τον Στάικο Σταϊκόπουλο. Η πόλη ορίζεται ως έδρα της Διοίκησης (18 Ιανουαρίου 1823)

1823-1825:

30 Μαρτίου – 18 Απριλίου 1823 Εργασίες της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος της Κυνουρίας. Ψήφιση του Νόμου της Επιδαύρου (13 Απριλίου).

8-9 Αυγούστου 1823 Μάχη στο Κεφαλόβρυσο της Ευρυτανίας. Θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη.

Νοέμβριος 1823 – Μάιος 1824 1ος εμφύλιος πόλεμος της Επανάστασης.

24 Δεκεμβρίου 1823 – 7 Απριλίου 1824 Άφιξη, παραμονή και θάνατος του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι.

8, 21 Ιουνίου 1824 Καταστροφές της Κάσου και των Ψαρών από τους Τουρκοαιγυπτίους.

5, 29 Αυγούστου 1824 Μεγάλες νίκες των Ελλήνων στις ναυμαχίες της Μυκάλης και του Γέροντα (στα ανοιχτά της Κω) υπό τους Γεώργιο Σαχτούρη και Ανδρέα Μιαούλη.

Οκτώβριος 1824 – 6 Φεβρουαρίου 1825 2ος εμφύλιος πόλεμος της Επανάστασης.

18 Φεβρουαρίου, 26 Απριλίου, 20 Μαΐου 1825 Απόβαση των αιγυπτιακών στρατευμάτων του Ιμπραήμ πασά στη Μεθώνη και νίκες τους επί των επαναστατών στη Σφακτηρία και το Μανιάκι. Θάνατος του Παπαφλέσσα.

Μάιος – Δεκέμβριος 1825 Ο Ιμπραήμ λεηλατεί μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου.

1826-1833:

Απρίλιος 1826 –Απρίλιος 1827 Νέα λεηλασία της Πελοποννήσου από τον Ιμπραήμ.

11 Απριλίου 1826 Πτώση του Μεσολογγίου με ηρωική έξοδο των επαναστατών έπειτα από ένα χρόνο πολιορκίας της πόλης από τους Κιουταχή και Ιμπραήμ.

19 Μαρτίου – 5 Μαΐου 1827 Εργασίες της τρίτης συνόδου της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα. Ψήφιση του Πολιτικού Συντάγματος της Ελλάδος (1 Μαΐου).

8-22 Απριλίου 1827 Μάχες εναντίον του Κιουταχή στον Πειραιά και το Φάληρο. Θάνατος του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

24 Απριλίου 1827 Συντριβή των ελληνικών δυνάμεων στον Ανάλατο της Αθήνας και παράδοση της Ακρόπολης στον Κιουταχή (14 Μαΐου) έπειτα από πολιορκία εννέα μηνών.

8 Οκτωβρίου 1827 Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Νίκη του συμμαχικού στόλου Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας επί του τουρκοαιγυπτιακού.

8, 11 Ιανουαρίου 1828 Άφιξη του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια αρχικά στο Ναύπλιο και στη συνέχεια στην Αίγινα, όπου και εγκαθιστά τη διοίκησή του.

17 Αυγούστου – 20 Σεπτεμβρίου 1828 Απόβαση των γαλλικών στρατευμάτων στην Πελοπόννησο και αποχώρηση των αιγυπτιακών.

14 Σεπτεμβρίου 1829 Υπογραφή της Συνθήκης της Αδριανούπολης με την οποία τερματίζεται ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος (από τις 14 Απριλίου 1828). Η Πύλη αναγνωρίζει την αυτονομία του ελληνικού κράτους.

30 Φεβρουαρίου 1830 Υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου με το οποίο το ελληνικό κράτος αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο.

27 Σεπτεμβρίου 1831 Δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο.

30 Αυγούστου 1832 Υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Συνδιάσκεψης του Λονδίνου με το οποίο καθορίζονται οριστικά τα σύνορα του ελληνικού κράτους.

25 Ιανουαρίου 1833 Άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!!! ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ, ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΘΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ!!!

ΟΛΥΜΠΙΑ ΧΡ. ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ- ΕΙΔ. ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ

3 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά σε όλους ,μα ότι ξέρουμε να μην ξεχνάμε ότι ειναι η Ελληνική εκδοχή της ιστορίας.Καλή δύναμη σε όλους τους συμπατριώτες για προκοπή και Υγεία.Και πνευματική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σου εύχομαι να έχεις καλή πορεία στη ζωή σου και να είσαι χρήσιμη.Στη πορεία που θα ακολουθήσεις ,αν θέλεις άκουσε και μια συμβουλή.Φρόντισε να είσαι δίκαια και ανεξάρτητη,δηλαδή να δουλέψεις και να αγαπήσεις όλους τους συνανθρώπους σου χωρίς ιδιοτέλεια και αποκλεισμούς,όπως έκανε η προηγούμενη γενιά,στην οποία ανήκωκαι εγώ.Έτσι μόνο θα αγαπήσεις και θα υπηρετήσεις τον τόπο σου. Καλή τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η προηγούμενη .... Καλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News