«Βαριά βιομηχανία» της χώρας μετά τον τουρισμό, ο κάμπος της Κεντρικής Μακεδονίας |
Στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα εναποθέτει φέτος η χώρα μας τις ελπίδες για περιορισμό της ύφεσης που φέρνει η οικονομική κρίση, απόρροια της υγειονομικής και του lockdown. Την ώρα που το τοπίο του τουρισμού δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, με βάση τα μηνύματα και την μέχρι στιγμής πορεία του, η έτερη βαριά βιομηχανία της χώρας, η παραγωγή αγροτικών προϊόντων έχει δώσει ήδη καλά σημάδια εκκίνησης ιδιαίτερα όσον αφορά την ροδακινοκαλλιέργεια.
Αν και η αρχή της περιόδου εργασιών βρήκε τους αγρότες αντιμέτωπους με το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα έπρεπε να τηρηθούν από τις χώρες προέλευσης των εργατών γης, ο σκόπελος ξεπεράστηκε και πλέον αυτή την περίοδο η συγκομιδή των φρούτων βρίσκεται στο ζενίθ.
Έδωσε λύση το εργόσημο
Ο Μάιος ήταν δραματικός μήνας στα χωράφια, καθώς δεν υπήρχαν χέρια για να συγκομίσουν τα κεράσια εκείνη την εποχή και να αραιώσουν τα ροδάκινα. Μόλις στις αρχές Ιουνίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευθέτησε το θέμα των μετακλητών εργατών γης. Ο υπουργός Μάκης Βορίδης, κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έδωσαν λύση στο ζήτημα της ασφάλισης των μετακλητών εργατών γης, καθώς, σε παράγραφο που προστέθηκε σε προϋπάρχουσα ΠΝΠ, ορίστηκε ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία, ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο. Αυτό το στοιχείο συνέβαλλε στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία.
Δυναμική αρχή στα πρώιμα
Η εκκίνηση για τη φετινή περίοδο εξαγωγών του ροδάκινου έγινε με καλούς οιωνούς, αφού τόσο η κατανάλωση όσο και η τιμή του προϊόντος χαρακτηρίστηκαν ικανοποιητικές.
«Οι τιμές είναι ελαφρώς καλύτερες από πέρσι, ειδικά στις πρώιμες ποικιλίες που τα προϊόντα ήταν ελλειμματικά και η προσφορά μειωμένη. Τώρα που ξεκίνησαν και οι υπόλοιπες ποικιλίες συνεχίζουμε δυναμικά και επικεντρωνόμαστε στη μεγάλη αγορά των σούπερ μάρκετ» υπογραμμίζει στην "ΜτΚ" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, Κώστας Ταμπακιάρης.
Ωστόσο η επάνοδος της Ισπανίας που καθυστέρησε την έναρξη της συγκομιδής απουσία εργατών και ύπαρξης ανάλογων προβλημάτων με εκείνα των Ελλήνων παραγωγών, επαναφέρει τις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές. Οι παραγωγοί στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου χαμήλωσαν τις τιμές των προϊόντων τους σε μια προσπάθεια να καλύψουν το χαμένο έδαφος και τις απώλειες που είχαν στις πρώιμες ποικιλίες λόγω της πανδημίας.
«Στην αρχή υπήρξε καλή παραγωγή, καλή κατανάλωση και καλή τιμή. Όμως εδώ και μία εβδομάδα οι τιμές έχουν πέσει αρκετά. Ζήτηση υπάρχει όπως και ενδιαφέρον εξαιτίας των χαμηλών προσφορών των Ισπανών. Υπάρχει έντονη πίεση στις τιμές, βέβαια όχι στα περσινά δραματικά επίπεδα, αλλά σίγουρα πιο κάτω από τις προσδοκίες που είχαμε. Η τιμή εκκίνησης για φέτος ήταν το 1,5 ευρώ/ κιλό πώλησης των συνεταιρισμών προς τα σούπερ μάρκετ, ενώ σήμερα είναι 0,70-0,85 ευρώ στις καλές ποικιλίες και από 0,68 έως 0,72 ευρώ/κιλό για μικρότερο καρπό», αποτυπώνει την εικόνα της παραγωγής ροδάκινου στην Ημαθία και την Πέλλα ο υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου του Α.Σ. Νέος Αλιάκμων, Ανδρέας Οβεζίκ.
Στο ελεύθερο εμπόριο και στις συμφωνίες των παραγωγών-εμπόρων η τιμή του προϊόντος έχει πτωτικές τάσεις από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πολύ διαδεδομένη ποικιλία ροδάκινου Royal Glory που συγκομίζεται αυτό το διάστημα, φεύγει από το χωράφι με 0,25-0,30 ευρώ /κιλό.
Τη στιγμή που και η Ιταλία αντιμετωπίζει προβλήματα με ζημιές στην παραγωγή εξαιτίας παγετού, «η πτώση των τιμών οφείλεται καθαρά στους Ισπανούς που προσφέρουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Είχαν κι αυτοί πρόβλημα με τα εργατικά χέρια και όταν ξεκινούσαμε εμείς δεν μπορούσαν να συγκομίσουν πολλά δέντρα. Όταν λύθηκε το πρόβλημα, όπως και στην Ελλάδα, άρχισαν να μαζεύουν τεράστιες ποσότητες και έριξαν τις τιμές για να αυξήσουν τον όγκο πωλήσεων και να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στις αγορές» δηλώνει ο κ. Οβεζίκ.
Μεγάλη ζήτηση για νεκταρίνια
Η εικόνα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές είναι ότι οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα νεκταρίνια, έναντι των χνουδωτών ποικιλιών ροδάκινου. Αυτό αποτυπώνεται και στη μεγάλη ζήτηση των σούπερ μάρκετ για νεκταρίνια δημιουργώντας νέα δυναμική στην αγορά του εν λόγω φρούτου. Ωστόσο φέτος στην Ελλάδα «οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν πολλές ζημιές και ασθένειες στα δέντρα μειώνοντας τη συνολική παραγωγή και με το 30-40% του νεκταρινιού να εξάγεται ως β’ ποιότητας», όπως αναφέρει στη "ΜτΚ" ο κ.Οβεζίκ.
Δύο άκρως παραγωγικοί μήνες βρίσκονται εν όψει και οι εξαγωγές φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα συνεχίζονται αμείωτα προς όλες τις χώρες τις Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Γερμανίας να αποτελούν βαρόμετρο της αγοράς. Σε μια χρονιά που παρόμοια δεν έχει ξαναζήσει ο πλανήτης, οι συνθήκες είναι ευμετάβλητες και οι προβληματισμοί πάντα παρόντες, όμως παρά τις αντιξοότητες ο πρωτογενής τομέας αντέχει και διαφαίνεται ότι η φετινή παραγωγική σεζόν θα έχει θετικό πρόσημο.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 05.07.2020
Βαφειάδη στο δρομο Πρόμαχοι -Γαρεφι στου Κοραη το σπιτι στο χωματόδρομο δεξια σκαβουν αυλακια εξυπηρετησης κ τεντωνουν λαστιχα ποτισματος υπαλληλοι του δημου για τα χωραφια του αντιδημαρχου Σελκου και τον αδερφο της Προεδρου.Οταν ριξαν ασφαλτο με προγραμμα της περιφέρειας ριξαν και στο δρομο προς ρην κορδελα της Νανου πολυξενης...Καντε κατι πια ο Δημαρχος ξεφυγε
ΑπάντησηΔιαγραφή