Ανησυχία για τον καταρροϊκό πυρετό: 18 κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα |
Ο καταρροϊκός πυρετός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε με τα τσιμπήματα κουνουπιών, ούτε με την κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Δεκαοκτώ εστίες καταρροϊκού πυρετού έχουν εμφανιστεί στη Βόρεια Ελλάδα από τις 30 Ιουλίου ως τις 11 Αυγούστου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μία εστία αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, εννιά στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, και τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνει έκκληση για αυξημένη επαγρύπνηση όλων των εμπλεκόμενων στην εκτροφή και διακίνηση ευαίσθητων στη νόσο ειδών ζώων (κτηνοτρόφων, μεταφορέων και εμπόρων ζώντων ζώων). Παράλληλα επισημαίνει ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ορίζονται ζώνες ελέγχου σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από κάθε εστία, προστασίας, σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων και επιτήρησης, σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων.
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με αρθρόποδα, αιματοφάγα κουνούπια, τόσο στα αιγοπρόβατα όσο και στα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε με τα τσιμπήματα κουνουπιών, ούτε με την κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ευτυχώς δεν είναι σοβαρό, το γνωρίζω από τα σφαγεία που δούλευα παλιά. Το κρέας όντως μπορεί να καταναλωθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. κ. Βαφειάδη γράψατε αλήθειες γιατί με τον κορονοϊο μπορεί να πούνε διάφοροι οτιδήποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντού υπάρχει αλλά δεν το λένε, ευτυχώς έχουν αντισώματα από το 2015 και είναι καλύτερα ΘΑ ψοφήσουν λίγα
ΑπάντησηΔιαγραφή