Το βράδυ της Κυριακής 18 Οκτωβρίου του 1981, η μεταπολιτευτική Ελλάδα γύρισε σελίδα και πέρασε σε ένα νέο περιβάλλον που έφερε ρηξικέλευθες αλλαγές, κυρίως στην κοινωνία και δευτερευόντως σε ζητήματα εκδημοκρατισμού της κοινωνίας.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, που λατρεύτηκε αλλά και κατηγορήθηκε όσο κανείς άλλος, ήρθε στην εξουσία με το συντριπτικό ποσοστό του 48% και με βασικά συνθήματα την «Αλλαγή» και το «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία».
Συνθήματα που ο ίδιος αλίευσε από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και κατάφερε ως ένα σημείο να τα κάνει πραγματικότητα. Κατηγορήθηκε σφόδρα ότι οικειοποιήθηκε συνθήματα της Αριστεράς, παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε – τουλάχιστον στην πρώτη τετραετία – σάρκα και οστά στις αξίες για τις οποίες διψούσε ο λαός: «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση».
Από την άλλη, ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, Γεώργιος Ράλλης δεν κρύβει την πικρία του και αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σημειώνει: «Ελπίζω οι Έλληνες να μην μετανοήσουν στο μέλλον για την σημερινή τους επιλογή».
Την ίδια ώρα, ήδη οι δρόμοι είχαν γεμίσει από πλήθη που πανηγύριζαν. O Ανδρέας Παπανδρέου, υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης, ένας ενθουσιώδης ρήτορας αλλά κυρίως ένας μεγάλος μεταρρυθμιστής που συγκρούστηκε με παραδοσιακούς μηχανισμούς εξουσίας. Οι ξένοι ηγέτες, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, είχε πει πώς αν και δεν τον συμπαθούσε τον σεβόταν διότι ποτέ δεν έφυγε από Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ, χωρίς να πάρει κάτι για τη χώρα του, όπως χαρακτηριστικά είχε πει η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Στην Πέλλα το ΠΑΣΟΚ πήρε 50,69%
Ένα από τα αξιοσημείωτα των εκλογών εκείνων είναι πως το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, αν και πανελλαδικά έλαβε 48%, στο Ν. Πέλλας πήρε 50,69% (49.188 ψήφοι). Δεύτερο κόμμα ήταν η Νέα Δημοκρατία με 39,42% (38.258 ψήφοι), ενώ τρίτο κόμμα είχε έρθει το Κ.Κ.Ε με 6,10% (5.926 ψήφοι), έχοντας στην ηγεσία του τον Χαρίλαο Φλωράκη.
Ποιοι είχαν εκλεγεί Βουλευτές στην Πέλλα
Ο Ν. Πέλλας εξέλεγε την εποχή εκείνη πέντε Βουλευτές. Έτσι εκλέχθηκαν τρεις από το ΠΑΣΟΚ και δύο από τη ΝΔ.
Πέτσος Γεώργιος (ΠΑΣΟΚ)
Παπαδημητρίου Δήμος (ΠΑΣΟΚ)
Κεχαγιόγλου Στέφανος (ΠΑΣΟΚ)
Γάτσος Θεόφιλος (ΝΔ)
Μανουσάκης Διάκος (ΝΔ)
Ευτυχώς που γεννήθηκα 4 μέρες πριν
ΑπάντησηΔιαγραφήΤετάρτη 14 Οκτωβρίου 1981
Είμαι παιδί της Νέας Δημοκρατίας