Το τσομπλέκι είναι μια κλασική μακεδονίτικη συνταγή, πλούσια σε γεύση, ιδανική επιλογή για τις χειμωνιάτικες Κυριακές!
Το τσομπλέκι είναι μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια, φέτες από μελιτζάνα, κολοκυθάκι, πατάτα, κόκκινη ψητή πιπεριά Φλωρίνης και φέτα, “χτισμένο” στο πήλινο και ψημένο στον φούρνο.
Αρχικά κόβουμε τη μελιτζάνακαι το και το κολοκυθάκι σε μακρόστενες λεπτές φέτες (κατά μήκος) και στη συνέχεια τις φέτες αυτές τις κόβουμε στη μέση.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
700 γρ μοσχαρίσια σπάλα σε κύβους
1 Μελιτζάνα
1 Κολοκύθι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 Ντομάτες ψιλοκομμένες
2 Πιπεριές Φλωρίνης (από βαζάκι)
12 Ροδέλες Πατάτας
200 γρ. φέτα
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. μπαχάρι
1 κ.γ. κύμινο
3/4 ποτήρι κόκκινο κρασί, ξερό
3/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι & Πιπέρι
Μαϊντανό (για το σερβίρισμα)
Επί το έργον:
Αρχικά κόβουμε τη μελιτζάνα και το και το κολοκυθάκι σε μακρόστενες λεπτές φέτες (κατά μήκος) και στη συνέχεια τις φέτες αυτές τις κόβουμε στη μέση. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πατάτες (όχι τελείως αλλά αρκετά) και συνεχίζουμε με ταλαχανικά (απλώς ελαφρύ τηγάνισμα). Τα στραγγίζουμε όλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Στο ίδιο τηγάνι, θα προσθέσουμε τα κομμάτια κρέατος και θα τα σοτάρουμε και αυτά (προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν χρειαστεί). Μόλις το κρέας θωρακιστεί αποκτώντας το ρόδινο χρώμα στην περιφέρεια του προσθέτουμε και λίγο νερό (περίπου μισό ποτήρι) και το αφήνουμε να βράσει σκεπασμένο για 20 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 4 λεπτά. Ρίχνουμε και τις ντομάτες και συνεχίζουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε και το κρέας μας αφού βράσει και αφού το έχουμε στραγγίξει από τα λάδια. Προσθέτουμε τα μυρωδικά (κύμινο και μπαχάρι) και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε και τα φύλλα δάφνης και σβήνουμε με το κρασί. Με κλειστό το καπάκι και σε χαμηλή φωτιά σιγοβράζουμε για άλλα 30 λεπτά. Στα 20 λεπτά ελέγχουμε και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Παίρνουμε δυο πήλινα μπολάκια σχετικά βαθιά με διάμετρο περίπου 8–10 εκατοστά, και βάζουμε πρώτα ένα τετράγωνο κομμάτι φέτα 100 γραμμαρίων. Μετά τοποθετούμε πάνω στη φέτα ένα κομμάτι πιπεριάΦλωρίνης και συνεχίζουμε με ένα κομμάτι μελιτζάνας ένα κολοκύθιδίπλα-δίπλα και μία ροδέλα πατάτας. Ακολουθεί το κρέας με τη σάλτσα του και από μία φέτα κολοκύθι και μελιτζάνα. Καλύπτουμε καλά τέλος την επιφάνεια του σκεύους με πατάτες. Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε και στο άλλο σκεύος.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C ψήνουμε το τσομπλέκι για 10΄περίπου λεπτά.
Αφήνουμε κάθε πήλινο για 10 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε αναποδογυρίζοντας σε ένα πιάτο. Τέλος πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πηγή: mysintages
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News