Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία - Πούτιν: Αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών περιοχών


Με… background τους ήχους από νέες εκρήξεις στο Ντονέτσκ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθύνει από λεπτό σε λεπτό νέο τηλεοπτικό διάγγελμα για την κατάσταση στην Ουκρανία που είναι δραματική.

Το νέο αυτό διάγγελμα έρχεται σε συνέχεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας κατά την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν προανήγγειλε πως «θα λάβει σήμερα» την απόφαση ως προς την αναγνώριση των Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει τα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στη νοτιοανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη, καταργώντας έτσι μια υπάρχουσα ειρηνευτική συμφωνία. Εξέλιξη βέβαια που αναμένεται να ενεργοποιήσει σκληρές κυρώσεις από τη Δύση.

Με… συνταγή Κριμαίας

Η Δύση διακρίνει πως η Μόσχα ακολουθεί… κατά γράμμα το «σενάριο» που οδηγεί προς εισβολή στο ουκρανικό έδαφος καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να «πατήσει» στην αναγνώριση των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ώστε να μπορέσει να στείλει ανοιχτά στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

«Ο Πούτιν ενημέρωσε Μακρόν και Σολτς»

ΕΝ τω μεταξύ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε στους Μακρόν και Σολτς ότι σχεδιάζει να υπογράψει διάταγμα για την αναγνώριση δύο περιοχών αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές.

Στα… κάγκελα η Δύση

Σε συνομιλία με τον Πρόεδρο Πούτιν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τα ρωσικά σχέδια να αναγνωρίσουν το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη, λέγοντας ότι θα ήταν «μονομερής παραβίαση» των ειρηνευτικών συμφωνιών.

Ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε στον Πούτιν ότι η Ρωσία οφείλει να αποκλιμακώσει την ένταση με τον να απομακρύνει τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε ότι ο Σολτς, μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, θα έχει επαφές με τους ομολόγους του στην Γαλλία και την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Ελιζέ, ενώ και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Αντιδρά και απειλεί ο Μπορέλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Μόσχα να μην αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει έντονη αντίδραση σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει να το πράξει.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με ένα ισχυρό ενιαίο μέτωπο σε περίπτωση που αποφασίσει να το κάνει», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News