Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Μαγιορκίνης: «Άρση μέτρων για τους εμβολιασμένους στο άμεσο μέλλον»


Θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των δεικτών πίεσης του συστήματος υγείας το αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός που θα επιτρέψει την άρση περισσότερων μέτρων που στοχεύουν στον περιορισμό του κορονοϊού, σύμφωνα με τα προβλεπτικά μοντέλα για την πορεία της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα που επεξεργάζονται οι ειδικοί.

Και ενώ είναι δύσκολο να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή το χρονικό σημείο στο οποίο η χώρα μας θα ακολουθήσει το παράδειγμα ορισμένων κρατών στην ευρωπαϊκή γειτονιά όπου κύριοι περιορισμοί «χαλαρώνουν», ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης δηλώνει στο Newsbeast πως η επιστροφή στην «κανονικότητα» δεν βρίσκεται μακριά μας.

Αρχικά, όπως μας λέει ο ίδιος, «το βασικό σενάριο εξέλιξης της επιδημίας – αν δεν εμφανισθεί στέλεχος ανησυχίας στους επόμενους δύο μήνες – προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των δεικτών πίεσης του συστήματος υγείας» αν και «η διασπορά μάλλον θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα».

Καταλυτικό ρόλο στη μακρά παραμονή του αριθμού των θετικών διαγνώσεων σε πολλές χιλιάδες ημερησίως παίζει, βέβαια, η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον, η οποία σχετίζεται και με αυξημένη δυνατότητα επαναμολύνσεων. Κατά τα τελευταία δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, δε, το 96% των νέων κρουσμάτων οφείλονται σε αυτό το στέλεχος του ιού.

Ωστόσο, μέσα σε μία εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική βελτίωση, της τάξης του 20%, ενώ ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ έδειξε υποχώρηση περίπου 7%.

Στην εποχή της Όμικρον, άλλωστε, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν συνεπάγεται την άνοδο των «σκληρών δεικτών» της πανδημίας με τον τρόπο που βλέπαμε επί της επικράτησης της Δέλτα. Για τον λόγο αυτό βλέπουμε σε σειρά χωρών να μειώνονται οι παρεμβάσεις Δημόσιας Υγείας, παρά τον αυξημένο αριθμό των νέων μολύνσεων.

Πρώτα για τους εμβολιασμένους η «χαλάρωση»

Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με το ποια μέτρα έχουν σειρά να «χαλαρώσουν», σε συνέχεια όσων ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό απαντά πως «το λογικό είναι να επανέλθει η κανονικότητα στους εμβολιασμένους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Σημειώνεται πως η άποψη περί περισσότερων «ανέσεων» για τους εμβολιασμένους πολίτες, για αρχή, φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την κυβέρνηση, βάσει των δηλώσεών στελεχών της.

Πάντως, «η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί από τους δείκτες πίεσης του συστήματος υγείας και είναι σχετικά δύσκολο να υπολογισθεί πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος», σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη.

Πιθανή η εμφάνιση νέου στελέχους ανησυχίας έως το καλοκαίρι

Ακόμη πιο δύσκολοι είναι οι υπολογισμοί για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας σε διάστημα πολλών εβδομάδων από τον φετινό χειμώνα.

Στα τέλη του 2021, η εμφάνιση της Όμικρον υπομόμευσε τις εκτιμήσεις για εξέλιξη της Covid-19 σε «ενδημική νόσο» εντός του 2022. Στο σενάριο αυτό, οι χώρες με υψηλά ποσοστά ανοσίας του πληθυσμού τους αναμενόταν να έχουν λιγότερο σοβαρές περιοδικές ή εποχιακές «εκρήξεις» περιοδικά ξεσπάσματα.

Σήμερα τι πιστεύουν οι επιδημιολόγοι πως ακολουθεί; «Επί του παρόντος υπάρχουν δύο βασικά σενάρια:

- Το πρώτο λέει ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού υπάρχει μία μέτρια πιθανότητα να εμφανισθεί ένα νέο στέλεχος ανησυχίας που θα μπορούσε να επηρεάσει τους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως έγινε με την παραλλαγή Δέλτα που εμφανίσθηκε την περσινή Άνοιξη.

- Το δεύτερο σενάριο προτείνει ότι θα πάμε μέχρι το φθινόπωρο χωρίς καμία νέα έκπληξη, οπότε και αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας από τα μέσα Οκτωβρίού και μετά», απαντά ο κ. Μαγιορκίνης, έχοντας προηγουμένως υπογραμμίσει πως «οι μακροχρόνιες προβλέψεις είναι δύσκολες».

Κρίσιμη η εμβολιαστική κάλυψη των υπερηλίκων

Σε κάθε σενάριο, πάντως, παραμένει κρίσιμη η οικοδόμηση του αναγκαίου τοίχους ανοσίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο απέχουμε από έναν επιθυμητό στόχο ως προς τη θωράκιση του πληθυσμού απέναντι στην Covid-19, με αφορμή και την πρόσφατη «συνάντηση» των ποσοστών της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο καθηγητής διευκρινίζει πως «ως τοίχος ανοσίας εννοούμε την ανοσολογική κάλυψη του πληθυσμού σε τέτοιο σημείο ώστε να μην δημιουργείται πίεση στο σύστημα υγείας».

Και εξηγεί πως «το βασικό πρόβλημα που έχουμε στην εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα είναι τα εμβολιαστικά κενά που υπάρχουν στις πολύ μεγάλες ηλικίες. Ενώ μπορεί να έχουμε παρόμοια εμβολιαστική κάλυψη με κάποια άλλη χώρα, η ηλικιακή κατανομή της κάλυψης είναι διαφορετική με συνέπεια να δημιουργείται μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει οι ομάδες υπερήλικων να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους σε ποσοστό άνω του 90-95% για να έχουμε την βέλτιστη προστασία του συστήματος υγείας αλλά και του αντίστοιχου πληθυσμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News