Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Αναβίωσαν οι Αυγομαχίες στην Κωνσταντία - Ένα έθιμο από τα βάθη του Πόντου (ΦΩΤΟ)


Αναβίωσε μετά από δύο χρόνια πανδημίας, το έθιμο των Αυγομαχιών στην Κωνσταντία Αλμωπίας, χαρίζοντας χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού, ετοίμασε για άλλη μια χρονιά μια υπέροχη διοργάνωση και κράτησε ζωντανή μια παράδοση που έρχεται από τον Πόντο.

Το τσουγκρισμα των αυγων στον Ποντο

Το τσούγκρισμα των αβγών έγινε πανελλήνιο έθιμο γιατί οι χριστιανοί στην πράξη αυτή είδαν τον συμβολισμό της ανάστασης του Χριστού. Όπως δηλαδή μέσα στο αβγό που συμβολίζει τον τάφο, κλείνεται η ζωή, δηλαδή. το πουλάκι, που όταν φτάσει ο καιρός του, σπάει το κέλυφος και βγαίνει στη ζωή, έτσι και ο Χριστός που είναι η αιωνία ζωή, σπάει τα δεσμά του τάφου και από το θάνατο επανέρχεται στη ζωή.

Στον Πόντο την πρώτη μέρα του Πάσχα εντούν’ ναν δηλαδή τσούγκριζαν μόνο τη μύτη του αβγού, ενώ τις επόμενες μέρες και τον πάτο. Μερικοί προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τους άλλους με αβγά που έψηναν την μύτη τους πάνω στη στάχτη, ώστε να γίνει γερή. Άλλοι πάλι έκαναν μια μικρή τρύπα στο ωμό αβγό, το άδειαζαν και μετά έβαζαν μέσα πίσσα έτσι το αβγό γινόταν γοτζ, δηλαδή, δυνατό. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούσαν αβγά ταϊγανας δηλαδή, φραγκόκοτας. Οι πεπειραμένοι όμως χτυπώντας στα δόντια τα αβγά ξεχώριζαν εύκολα το δυνατό αβγό.

Σε κάποιες περιοχές το έθιμο αυτό εξελισσόταν σε ευγενες άθλημα. Στα Κοτύωρα (Ορντου) τα λαμπροημερα δηλαδή τις μέρες που μεσολαβούσαν από τη μέρα του Πάσχα ως την ανάληψη οι αβγουλάδες φέρνανε με τα καλάθια αβγά και τα αράδιαζαν σε σειρές και όποιος ήθελε να παίξει καλούσε τους άλλους λέγοντας "παίζουμε ωβά σην σειράν ή κρούγομε ωβά σην σειράν" οι παίχτες παίρνανε από ένα αβγό μιας σειράς και τσούγκριζαν. Νικητής ήταν αυτός που έμενε με το γερό αβγό, ενώ ο άλλος πλήρωνε τα σπασμένα.

Οι ξεριζωμένοι Έλληνες του πόντου διατηρούν το έθιμο αυτό μέχρι σήμερα. 
























 

4 σχόλια:

  1. Βέβαια μιας και έγινε μετά απο δύο χρόνια,θα έπρεπε να δούμε και καμια ανακοίνωση σε κανενα site.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη λέτε κάθε χρόνο αναβίωσαν το έθιμο,αυτό γίνεται την πρώτη φορά όταν γίνει ξανά μετά από χρόνια απραξιας,εάν γίνεται κάθε χρόνο δεν είναι αναβίωση,απλά επανάληψη η πραγματοποίηση.
    Χριστός Ανέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπραβο σας και πολυ ωραια η πλατεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News