Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Ηπατίτιδα σε παιδιά: «Δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα» λένε πηγές του υπουργείου Υγείας


Συναγερμός έχει σημάνει και στις υγειονομικές Αρχές της χώρας μας, μετά την έξαρση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι γιατροί βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ενημερώσει για το ποια συμπτώματα θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς.

Πηγές του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του iatropedia.gr, αναφέρουν πως δεν προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιωμένο κρούσμα ηπατίτιδας, όπως εμφανίζεται σε περιπτώσεις παιδιών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σημειώνουν δε, ότι όλοι οι φορείς Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, υπήρχαν πληροφορίες για παιδίατρο που επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ για ένα παιδί με ύποπτα συμπτώματα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το παιδί υποβλήθηκε σε σχετικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ηπατίτιδα είναι ένα από τα γνωστά στελέχη ή αν πρόκειται για το ύποπτο στέλεχος όπου κανείς δεν γνωρίζει πως προκαλείται.

Στα ανησυχητικά κρούσματα ηπατίτιδας που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε παιδιά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής (22.04.2022) στην ΕΡΤ. Εκτίμησε ότι πίσω από αυτά ενδεχομένως να κρύβεται κάποιος αδενοϊός, σημειώνοντας πως σύντομα ενδέχεται να δούμε κρούσμα και στην Ελλάδα. Επεσήμανε ωστόσο ότι τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.

Τα συμπτώματα

Οι γιατροί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

Τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

- ίκτερο,

- υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων,

- κνησμό,

- αρθραλγία/μυαλγία,

- πυρετό,

- ναυτία,

- εμετό ή κοιλιακό άλγος,

- λήθαργο ή απώλεια όρεξης,

- τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News