Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Εκμέκ με πασχαλινό τσουρέκι


Για να μην πετάξετε ούτε μία μπαγιάτικη φέτα

Υλικά

- 10-12 φέτες από πασχαλινό τσουρέκι

Για το σιρόπι:

- 2/3 φλ. τσαγιού νερό

- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική

- 1 κ. σ. θυμαρίσιο μέλι

- 1 κ. γλ. χυμό λεμονιού

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής: 

- 4 φλ. τσαγιού πλήρες γάλα ζεστό

- 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

- 7 κ. σ. κρυσταλλική ζάχαρη

- 5 κ. σ. κορν φλάουρ

- 3 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

- 1/3 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

- 1/2 κ. γλ. μαστίχα σε σκόνη

Για γαρνίρισμα:

- 750 ml σαντιγί

- 1/2 φλ. τσαγιού καβουρδισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα

- Αλεσμένη κανέλα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Για το σιρόπι: Ρίξτε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε να βράσουν. Από τη στιγμή που θα διαλυθεί η ζάχαρη και το μέλι, σιγοβράστε το σιρόπι για 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει. Το σιρόπι πρέπει να είναι δροσερό όταν το περιχύσετε στη βάση από το τσουρέκι.

Βήμα 2

Για τη βάση από τσουρέκι: Τοποθετήστε τις φέτες τσουρέκι σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί πυρέξ, τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να αφήσετε κενά. Περιχύστε σιγά σιγά το δροσερό σιρόπι πάνω από τη βάση, αφήνοντας χρόνο να απορροφηθεί.

Βήμα 3

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής: Τοποθετήστε 1 φλιτζάνι από το χλιαρό γάλα σε ξεχωριστό μπολ. Προσθέστε το κορν φλάουρ και ανακατέψτε καλά να διαλυθεί στο γάλα. Σε ένα μεγάλο μπολ σπάστε τα 3 αυγά και προσθέστε τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και τη σκόνη μαστίχας. Ανακατέψτε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Ρίξτε το διαλυμένο κορν φλάουρ στο μείγμα με τα αυγά και ανακατέψτε καλά.

Βήμα 4

Ζεστάνετε το υπόλοιπο γάλα σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για να μην καεί το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας και ανακατεύετε τακτικά. Αμέσως και πριν αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα, ρίξτε απαλά το μείγμα των αυγών στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήστε σιγά σιγά την κρέμα να πάρει μια βράση χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα. Όταν αρχίσει να βράζει η κρέμα, ρίξτε μέσα το βούτυρο και ανακατέψτε να λιώσει. Κλείστε τη φωτιά και αφήστε την κρέμα να κρυώσει για 10 λεπτά.

Βήμα 5

Ρίξτε την κρέμα ζαχαροπλαστικής ομοιόμορφα πάνω από τη βάση τσουρέκι, καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Βήμα 6

Απλώστε τη σαντιγί πάνω από την κρύα κρέμα ομοιόμορφα και πασπαλίστε με τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και κανέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News