Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Ο πρόσφυγας που έφτασε με βάρκα πριν τρία χρόνια και αρίστευσε στις πανελλήνιες (ΒΙΝΤΕΟ)


Μια είδηση αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμών για τις πανελλήνιες 2022 έκανε χθες τον γύρο του διαδικτύου. Ο λόγος για τον ιρανό πρόσφυγα Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα με μια βάρκα πριν από τρία χρόνια και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε όχι μόνο να μάθει καλά τα ελληνικά αλλά και να αριστεύσει στις εξετάσεις. Πλέον είναι έτοιμος για τις σπουδές του στη χώρα μας.

Ο 19χρονος έφτασε στη Λέσβο μέσα σε μία βάρκα μαζί με τους γονείς του και τον αδερφό του. Στις πανελλήνιες έβγαλε 18,25 και είναι ο δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ετοιμάζεται για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Θεσσαλονίκης που είναι ο στόχος του. Έγραψε συγκεκριμένα Μαθηματικά 20, Φυσική 20, Χημεία 19,5 και Έκθεση 13,5.

.  

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) έστειλε το δικό της μήνυμα στον νεαρό πρόσφυγα για την επιτυχία του. Σε ανάρτησή της σημειώνει:

«O Kurosh, ένα νεαρό παιδί, πρόσφυγας από το Ιράν που ζει στη Λέσβο από το 2019, με το απίστευτο πείσμα του και τη στήριξη των ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα του, κατάφερε να αριστεύσει στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση. «Ε… λογικό είναι» λέει γελώντας, καθώς τρία χρόνια πριν δεν ήξερε ούτε μια ελληνική λέξη. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία στη Θετική Κατεύθυνση στο σχολείο του, το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης.

Στην Ύπατη Αρμοστεία είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε τον Kurosh μέσα από το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιούμε εδώ και χρόνια με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Συμμετείχε δημιουργικά και ακούραστα στα εργαστήρια του προγράμματος, γράφοντας κείμενα, παίρνοντας μέρος σε συζητήσεις και συναντήσεις παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητάς του και ξεπερνώντας πολλαπλά εμπόδια.

«Οι πιο πολλοί πρόσφυγες εδώ δεν έχουν καν την ευκαιρία να μπουν στο δημόσιο σχολείο και να προσπαθήσουν ώστε να πετύχουν κάτι. Είμαι πάρα πολύ τυχερός που εγώ είχα τους καθηγητές, που είχα πάρα πολλούς ανθρώπους που με βοήθησαν, σε όλη αυτή την πορεία. Είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό» αναφέρει στο Στο Νησί χαμογελώντας διάπλατα.

Καλή συνέχεια Kurosh στο λαμπρό μέλλον σου!».

Η ιστορία του πρόσφυγα που αρίστευσε στις πανελλήνιες

Η οικογένεια του Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί έφυγε από το Ιράν καθώς ο πατέρας του ήταν ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς. Το βράδυ της 15ης Αυγούστου του 2019 μαζί με τους γονείς του και τον κατά τέσσερα χρόνια μικρότερο αδερφό του μπήκαν σε μία βάρκα από την Τουρκία και πέρασαν στη Λέσβο.

Σύμφωνα με το stonisi.gr, πρώτος σταθμός της οικογένειας του Κούρο ήταν το ΚΥΤ ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Μόρια και όταν αυτή έκλεισε στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

«Τους τελευταίους μήνες που πήραμε χαρτιά, νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» αναφέρει και εξηγεί πως οι γονείς του εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ κι αυτός διάβαζε. «Με τη βοήθεια των καθηγητών μου τα κατάφερα» ανέφερε.

Ο 19χρονος δήλωσε πως «πετάει από τη χαρά του». Έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση. «Έ λογικό είναι» είπε γελώντας αφού τα τρία χρόνια πριν δεν ήξερε ούτε μια ελληνική λέξη.

.  

«Έμαθα Ελληνικά λέει σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία» επισημαίνει ο Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί.

Η μπλούζα του πρόσφυγα από το Ιράν είναι άσπρη μπλούζα και έχει το Πυθαγόρειο θεώρημα. «Την αγόρασα από την Αθήνα και είπα να τη βάλω σήμερα για τον καθηγητή μου στα Μαθηματικά, τον κ. Κουτσκουδή, που με βοήθησε τόσο πολύ» είπε.

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια στο παιδι, στους γονεις και στους καθηγητές του...όταν ο καθηγητής έχει τη νοοτροπία εγω θα τα πω αλλά ας πάει το παιδί και φροντιστήριο εκεί θα τα καταλάβει καλύτερα και απλά να περάσει το τετραωρο του και δε βρίσκει τρόπους να κεντρίσει το ενδιαφέρον του παιδιύ τότε το παιδί πατώνει και δεν εχει και τα χρήματα για φροντιιστήριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News