Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Στ. Φουντουκίδης: «Αδράνεια της Δημοτικής Αρχής για τα ακαθάριστα οικόπεδα εντός οικισμών»


Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του υποψηφίου Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη:

Θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται για φωτογραφίες από το παρθένο δάσος του Αμαζονίου. Όμως δυστυχώς για εμάς είναι οικόπεδο στην οδό Βελίκα Ρώμα, στο κέντρο των Γιαννιτσών. Οικόπεδο με πρόσοψη και στην οδό Δημάρχου Στάμκου. Δυο πολυσύχναστοι, κεντρικοί δρόμοι, που καθημερινά περνούν στελέχη της δημοτικής αρχής, συνεπώς έχουν γνώση του σημείου.

Όπως βλέπετε, υπάρχουν σκουπίδια, οργιώδης βλάστηση και κάθε είδους ζώα, μια κατάσταση που δημιουργεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία, αλλά και για τυχόν πρόκληση πυρκαγιάς.

Και ναι, η γνωστή καραμέλα είναι ότι «φταίνε οι ιδιοκτήτες που δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα τους». Πράγματι φταίνε, όμως και για τους αμελείς αυτούς ιδιοκτήτες ο νόμος προβλέπει τι μπορεί να γίνει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114), όπως ισχύει, στις αρμοδιότητες των ΟΤΑ είναι, μεταξύ άλλων και «Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων…»

Στην πράξη λοιπόν ο Δήμος Πέλλας οφείλει να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες να προβούν σε εργασίες καθαρισμού εντός 10 ημερών. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης είναι άγνωστος ή δυσεύρετος μπορεί να γίνει και θυροκόλληση με ταυτόχρονη ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου.

Μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής ο Δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό, με εισαγγελική παραγγελία, όταν απαιτείται και συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Η δική μας πρακτική θα είναι η τήρηση των διατάξεων αυτών, είτε σε οικόπεδα που διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, είτε κατόπιν υπόδειξης των δημοτών, χάριν της δημόσιας υγείας, της αποτροπής κινδύνου πυρκαγιών, αλλά και της αισθητικής, καθώς τέτοιες εικόνες ασχημαίνουν τους οικισμούς μας.

Ευχόμαστε ειλικρινά να έχει εκκινήσει η διαδικασία που περιγράφουμε παραπάνω για τον καθαρισμό του συγκεκριμένου οικοπέδου και απλά να μην έχει προλάβει ακόμη να ολοκληρωθεί. Διότι η κατάσταση αυτή δεν είναι τωρινή, αλλά χρόνια. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News