Σημαντική μεταστροφή των διαθέσεων των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς για τις επιλογές της κυβέρνησης δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis. Δίχως ανατροπές οι πολιτικοί συσχετισμοί.
Μία ποιοτική τομή στο πολιτικό σκηνικό της τελευταίας τριετίας εμφανίζει η έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega, στην οποία περιλαμβάνονται οι αξιολογήσεις των πολιτών και για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Απώλειες για ΝΔ, κέρδη για κανέναν
Στα καθαρά ποσοτικά στοιχεία, το κυριότερο εύρημα της δημοσκόπησης είναι η απώλεια της τάξεως των δύο ποσοστιαίων μονάδων για τη ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου (από 36% τον Ιούνιο στο 34% της πρόσφατης έρευνας). Την ίδια στιγμή ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ παρουσιάζουν περιορισμένης έκτασης και σημασίας δημοσκοπικά οφέλη.
Παρότι το στοιχείο αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθοριστικό, άλλα ευρήματα της έρευνας τα οποία αφορούν τις διαθέσεις των ψηφοφόρων και κυρίως εκείνων του ΠαΣοΚ ως προς τις επιλογές της κυβέρνησης, δείχνουν σημαντικές μεταβολές.
Απολύτως ενδεικτική ως προς αυτά, και κατά προφανή τρόπο απόρροια της υπόθεσης των υποκλοπών, είναι η αλλαγή στις αξιολογικές κρίσεις της κυβέρνησης από τους οπαδούς του ΠαΣοΚ.
Στις αρχές του καλοκαιριού, οι θετικές γνώμες της συγκεκριμένης ομάδας για τις κυβερνητικές επιλογές ανέρχονταν στο 62%. Σήμερα, έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 35%. Την ίδια στιγμή, η εν πρώτοις θετική προδιάθεση των ψηφοφόρων της ΝΔ έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη έχει υποχωρήσει στο ίδιο διάστημα από το 61% στο 43%.
Τα ευρήματα σε αυτά τα πεδία θεωρούνται σημαντικά, παρόλο που δεν δείχνουν μία ανατροπή στους συσχετισμούς ή στην εκλογική δυναμική των κομμάτων. Καταγράφονται ωστόσο σε μία ξεκάθαρα προεκλογική περίοδο και φανερώνουν μεταβολές, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες ως προς το βασικό επίδικο, το οποίο είναι η κυβερνησιμότητα. Σε δεύτερο επίπεδο, εκτιμάται ότι είναι ασφαλείς ενδείξεις για την πολιτική ατμόσφαιρα η οποία θα επικρατήσει έως τις εκλογές.
Σε οικονομία, ακρίβεια οι μεγάλες δοκιμασίες
Υπό αυτό το πρίσμα, τα ευρήματα της δημοσκόπησης προμηνύουν ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της περιόδου θα έχουν και καθοριστική πολιτική επίδραση.
Ως προς αυτά, στην παρούσα συγκυρία παρουσιάζεται μία αυξημένη τάση όσων θεωρούν ότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση (60%, έναντι 56% της προηγούμενης έρευνας), με μία αντίστοιχη μείωση εκείνων που θεωρούν ότι κινούνται προς τη σωστή (33%, έναντι 37%).
Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση το θέμα των υποκλοπών όχι απλώς δεν βρίσκεται μεταξύ των πρώτων στις αξιολογήσεις για τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας, αλλά με μεγάλη απόσταση στην τελευταία, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο 1%. Ως σημαντικότερα προβλήματα στις αυθόρμητες αναφορές καταγράφονται, με ισοβαρή αξιολόγηση, η οικονομία και η ακρίβεια, με αθροιστικό ποσοστό 54%, η ενεργειακή κρίση με 13%, η ανεργία με 7% και η εξωτερική πολιτική/πόλεμος με 5%.
Παρά ταύτα, η υπόθεση των υποκλοπών και κυρίως το γεγονός ότι δύο εβδομάδες έπειτα από την αποκάλυψή της παραμένει στην επικαιρότητα και παράγει πολιτικά αποτελέσματα και παρενέργειες, προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ένα εύρημα της έρευνας: Σε ποσοστό 61% οι ερωτώμενοι απαντούν ότι η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη «πρόκειται για μία επιλογή που ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού». Μόλις ένα 28% αποδέχεται τη διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ήταν ένα μεμονωμένο λάθος, για το οποίο δεν είχε γνώση. Το συγκεκριμένο στοιχείο αξιολογείται ως δυνάμει σημαντικό, ειδικώς αν ληφθούν υπόψη πολιτικές παρεμβάσεις, όπως η πρόσφατη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή (η οποία δεν έχει συμπεριληφθεί στα υπό αξιολόγηση στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας).
Μοιρασμένοι για αυτοδυναμία – συνεργασίες
Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει ένα συντριπτικό προβάδισμα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, με ένα ποσοστό 33%, έναντι 16% του Αλέξη Τσίπρα και μόλις 6% του Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη υπεροχή της ΝΔ στην παράσταση νίκης (66%), φανερώνουν ότι δεν έχει συντελεστεί κάποια ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.
Παρά ταύτα και δεδομένης της προεκλογικής περιόδου, σε συνδυασμό με την επιδίωξη της κυβέρνησης για την επίτευξη αυτοδυναμίας, οι τάσεις αποδυνάμωσης της ΝΔ εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα και σε συνθήκες πολιτικής αναστάτωσης λόγω των υποκλοπών είναι παράμετροι προς αξιολόγηση στο διάστημα των επόμενων μηνών. Ως προς τις διαθέσεις των πολιτών για την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές, εμφανίζεται πάντως μία σχεδόν απόλυτη διχογνωμία: το 50% επιθυμεί μία αυτοδύναμη κυβέρνηση και το 48% μία κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ κομμάτων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News