Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Συνάντηση Θ. Τζάκρη με τον Μητροπολίτη Κορέας Αμβρόσιο και επίσκεψη της στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Σεούλ


Της μετέφερε το όραμά του για την δημιουργία Ανοιχτού Πανεπιστημίου για την διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, της Φιλοσοφίας, της Ιστορίας και της Τέχνης

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη συναντήθηκε χθες στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Σεούλ, έδρα της Μητρόπολης Κορέας, με τον Μητροπολίτη Κορέας κ. Αριστοτέλη- Αμβρόσιο Ζωγράφο, ο οποίος διδάσκει ταυτόχρονα Νέα Ελληνικά στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου HANKUK, το οποίο ιδρύθηκε με δαπάνες του κορεατικού κράτους.

Κατά την συνάντησή τους ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι στην Μητρόπολη Κορέας, εκτός από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, ανήκουν κι άλλες έξι εκκλησίες (Αγίου Διονύσιου στην ULSAN, Των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Busan, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Jeonju, του Αγίου Ανδρέα στον Yanguu, της Αγίας Ανάστασεως στο Paju) και δύο Μονές (της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και του Αγίου Ανδρέα) στις οποίες εκκλησιάζονται, εκτός από τους 4.000 Κορεάτες που έχουν βαπτιστεί Χριστιανοί και όλοι οι άλλοι σλαβόφωνοι ορθόδοξοι πληθυσμοί (Ρώσοι, Ουκρανοί, Λευκορώσοι κλπ) που κατοικούν στην Κορέα.

Η έδρα της Μητρόπολης, η οποία έχει αναγνωριστεί επίσημα το 1995 από το Κράτος της Κορέας και υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας αυτής, είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, τον οποίο ίδρυσαν αρχικά ως παρεκκλήσι σε άλλο σημείο, πίσω από την τότε Ρωσική Πρεσβεία, οι περισσότεροι από 2.500 Έλληνες που ήρθαν από το 1950 έως το 1953 ως στρατιώτες, αξιωματικοί και αεροπόροι του ΕΚΣΕ και πολέμησαν στον κορεατικό πόλεμο (εκ των οποίων μάλιστα έχασαν την ζωή τους 186 και τραυματίστηκαν 600) και ως το 1955 μαζί με τους στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ πέρασαν από την Κορέα περισσότεροι από 10.000 Έλληνες.


Όταν ο πόλεμος τελείωσε η κορεατική κυβέρνηση κατεδάφισε το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, λόγω της στάσης της Ρωσίας στον πόλεμο, η οποία επειδή στήριξε την Ιαπωνία, εκλήφθηκε ως εχθρική. Η Ρωσία, η οποία από τις αρχές του 20 ου αιώνα είχε κάποια ιεραποστολική δραστηριότητα στην περιοχή, σταμάτησε το 1917 οποιαδήποτε ιεραποστολική δράση και από τα Χριστούγεννα του 1955 οι Ορθόδοξοι της Κορέας, που ήταν ουσιαστικά ακέφαλοι, εντάχθηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Ιάκωβος Αμερικής, ως Έξαρχος Κορέας, συνάντησε τον τότε Κορεάτη Πρόεδρο και με το ισχυρό επιχείρημα της πολύ καθοριστικής συμβολής των Ελλήνων στην ανεξαρτησία της Κορέας, απαλλοτριώθηκε από το κορεατικό δημόσιο η περιοχή πέριξ του παρεκκλησίου, αποζημιώθηκε η Ορθόδοξη Κοινότητα και με τα χρήματα της αποζημίωσης αγοράστηκε το οικόπεδο, εντός του οποίου ανεγέρθηκε το 1975 ο ναός του Αγίου Νικολάου, με την σημερινή του μορφή, στον οποίο εγκαταστάθηκε ως ιερέας ο Σωτήριος, μετέπειτα Μητροπολίτης Πισιδίας. Με ενέργειες του τελευταίου επί Υπουργίας Μελίνας Μερκούρη ιδρύθηκε δίπλα στον ναό το Μουσείο Ελληνορωμαικής Τέχνης, στο οποίο με την συνεργασία τριών Υπουργείων (Πολιτισμού, Εξωτερικών και Εμπορίου) μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα και στεγάζονται μέχρι σήμερα εντός αυτού 152 αντίγραφα πρωτότυπων έργων που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο ο ναός του Αγίου Νικολάου και το Μουσείο Ελληνορωμαικής Τέχνης αποτελούν τουριστικό προορισμό και εντάσσονται από τον Δήμο , στα μνημεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σεούλ.

Ο δραστήριος Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος μετέφερε στην κ. Τζάκρη τις εργώδεις προσπάθειες που καταβάλει ώστε η Μητρόπολη Κορέας να αποκτήσει το όμορο οικόπεδο προκειμένου να ανεγείρει εντός αυτού Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο οποίο θα διδάσκεται Ελληνική Γλώσσα, Φιλοσοφία, Ιστορία, Τέχνη και θα λειτουργεί βιβλιοθήκη, το οποίο θα αποτελεί Πολιτιστικό, Εκπαιδευτικό Κέντρο για όλη την Άπω Ανατολή.

Η κ. Τζάκρη συνεχάρη θερμά τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο τόσο για το πολύ σημαντικό ιεραποστολικό έργο που επιτελεί σε μια χώρα τόσο μακρινή, όσο και την τεράστια συνεισφορά του στην διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, τόσο μέσα από την διδασκαλία του στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Hankuk, πολλώ δε μάλλον με την ευόδωση του μεγάλου στόχου της ίδρυσης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για την διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, της Φιλοσοφίας, της Ιστορίας και της Τέχνης, που ευχήθηκε να ευοδωθεί πολύ σύντομα με την συνδρομή και την βοήθεια όλων μας.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News