Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Ενισχύσεις deminimis στους καστανοπαραγωγούς, ζητά η Θ. Τζάκρη


Η καλλιέργεια της καστανιάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας και αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών και μάλιστα για πολλούς κατοίκους των περιοχών αυτών αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός τους.

Ωστόσο, αυτή η πολύ ελπιδοφόρα και κερδοφόρα καλλιέργεια αντιμετωπίζει φυτοπαθολογικά και εντομολογικά προβλήματα, με τελευταίο ένα νέο παθογόνο που προσβάλει τον καρπό (κάστανο) και προκαλεί την ασθένεια που είναι γνωστή ως φαιά σήψη του κάστανου.

Επειδή η φαιά σήψη έχει ως αποτέλεσμα απώλεια παραγωγής έως και 80% με ότι αυτό συνεπάγεται για το αγροτικό εισόδημα αλλά και για τη διατήρηση της ίδιας της καλλιέργειας, η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη και 32 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτούν για τις προθέσεις του:

1. να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis στους καστανοπαραγωγούς, η καλλιέργεια των οποίων έχει προσβληθεί από την ασθένεια «φαιά σήψη» που προκαλείται από το μύκητα Gnomoniopsis castanea, προκειμένου να αποζημιωθούν για τη φετινή απώλεια της παραγωγής και

2. να λάβει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να χρηματοδοτηθεί η απαραίτητη επιστημονική έρευνα, προκειμένου να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της φαιάς σήψης της καστανιάς αλλά και των άλλων ασθενειών και προσβολών της καστανιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News