Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Παραδοσιακά μελομακάρονα


Για να τιμήσετε τις παραδόσεις της εορταστικής περιόδου

Υλικά

- 3 3/4 φλ. αλεύρι

- 1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα

- 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ

- 1 κ. γλ. τριμμένο γαρύφαλλο

- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

- 1/4 φλ. τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

- 1/4 φλ. τσαγιού κονιάκ

- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

- Φρεσκοστυμμένο χυμό από 1 μέτριο λεμόνι

- 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη

- Για το σιρόπι: 1 φλ. τσαγιού μέλι, 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη, 1 φλ. τσαγιού νερό

- Γαρνιτούρες: 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα καρύδια, 1 κ. γλ. κανέλα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Ξεκινήστε φτιάχνοντας το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, ανακατέψτε το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη. Αφήστε το να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά ή μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη για να κρυώσει εντελώς.

Βήμα 2

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα, το αλεσμένο γαρύφαλλο και την κανέλα.

Βήμα 4

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε καλά το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη.

Βήμα 5

Προσθέστε σιγά- σιγά το ξηρό μείγμα αλευριού στο υγρό μείγμα ελαιολάδου. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, ζυμώνετε αργά τη ζύμη μέχρι να προστεθεί όλο το αλεύρι. Μην παραδουλεύετε τη ζύμη, αλλά βεβαιωθείτε ότι το τελικό μείγμα είναι μαλακό και λείο.

Βήμα 6

Πάρτε μια μικρή ποσότητα ζύμης και σχηματίστε τα μελομακάρονα σε ένα μικρό οβάλ σχήμα, λίγο μεγαλύτερο από τον αντίχειρά σας.

Βήμα 7

Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα, με μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Βήμα 8

Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να δημιουργήσετε ένα μοτίβο σταυρού σε όλα τα μελομακάρονα.

Βήμα 9

Ψήστε τα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.

Βήμα 10

Μόλις βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, βουτήξτε τα στο κρύο σιρόπι για περίπου 10 δευτερόλεπτα, γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές.

Βήμα 11

Αφαιρέστε τα από το σιρόπι και τοποθετήστε τα σε ένα δίσκο που είναι στρωμένος με επιπλέον θρυμματισμένα καρύδια. Περιχύστε τα μελομακάρονα με τυχόν επιπλέον σιρόπι.

Βήμα 12

Πασπαλίστε με θρυμματισμένα καρύδια, ενώ μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε και λίγη κανέλα σε σκόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News