Σοβαρά προβλήματα στις παραγωγές σχεδόν σχεδόν των καλλιεργειών έχουν δημιουργήσει στην ΠΕ Πέλλας οι συνθήκες παγετού και οι χαλαζοπτώσεις, που έχουν σημειωθεί το 2023, ενώ οι τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν καταστρέψει την παραγωγή φρούτων σε μία έκταση περίπου 15.000 στρεμμάτων.
Τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες και τις καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν το 2023 περιγράφει ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ζητώντας να ενταχθούν όλες οι πληττόμενες καλλιέργειες σε καθεστώς δήλωσης ζημιάς.
Να σημειωθεί ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, καλλιεργούνται 34,7 χιλιάδες στρέμματα με ροδάκινα, 99,3 χιλιάδες στρέμματα με ροδάκινα συμπύρηνα, 28,6 χιλιάδες στρέμματα με βερίκοκα, 111 χιλιάδες στρέμματα με κεράσια, 11 χιλιάδες στρέμματα με δαμάσκηνα νωπά και 31,7 χιλιάδες στρέμματα με νεκταρίνια. Επίσης, υπάρχουν 12 χιλιάδες στρέμματα με μήλα, 3,2 χιλιάδες στρέμματα με αχλάδια, 3,1 χιλιάδες στρέμματα με πατάτες καθώς και πλήθος άλλων καλλιεργειών.
Ολική καταστροφή 15.000 στρεμμάτων
Ακόμα, στις 28/05 σφοδρότατη χαλαζόπτωση έπληξε τις περιοχές των Δημοτικών ενοτήτων Κύρρου και Μ. Αλεξάνδρου του Δήμου Πέλλας όπως Π. Μυλότοπος, Μελίσσι, Καρυώτισσα και άλλα. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο και κατέστρεψε ολοκληρωτικά τις φρουτοκαλλιέργειες σε μία έκταση περίπου 15.000 στρέμματα, όπου σε αυτή καλλιεργούνται κυρίως οπωροφόρα δένδρα. Οι ζημιές είναι καθολικές ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι στο στάδιο της συγκομιδής ή πριν από αυτή.
Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι οι καθημερινές βροχοπτώσεις σ’ όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας από τις αρχές Μαΐου έως και σήμερα.
«Οι βροχές αυτές εκτός του ότι κατέστρεψαν ολοκληρωτικά λόγω σχισίματος τους καρπούς των πρώιμων και των μεσοπρώΐμων ποικιλιών κερασιών, υποβαθμίζουν την ποιότητα και μειώνουν εξαιρετικά τη μετασυλεκτική ζωή των καρπών που γλίτωσαν από το σχίσιμο, καθιστώντας πολύ δύσκολη την διάθεση τους στην αγορά», τονίζεται στην επιστολή.
Πλήγμα για τις καλλιέργειες
Προβλήματα δημιούργησαν ακόμη, παγετοί οι οποίοι σημειώθηκαν μεταξύ 04/03 και 30/03/2023 επηρέασαν κατά τόπους τα πυρηνόκαρπα και ιδίως τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, σε διάφορα βλαστικά στάδια, από την έναρξη της άνθησης μέχρι την καρπόδεση.
Επίσης, χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν μεταξύ 16/04 και 26/04/2023 σε πολλές τοπικές κοινότητες της Π.Ε Πέλλας, οι οποίες ζημίωσαν την παραγωγή όλων των πυρηνοκάρπων ανάλογα με την περιοχή, το μέγεθος των καρπιδίων, την πυκνότητα και τη διάρκεια της χαλαζόπτωσης. Η χαλαζόπτωση ξεκίνησε από τα χωριά Θεοδωράκι, Κρανιά, Λιθάρια και κατέβηκε στη συνέχεια στο Ανυδρο, όπου έχουν γίνει οι μεγαλύτερες καταστροφές και κατόπιν κινήθηκε προς το Μάνδαλο, την Καλή, τη Αάκκα, το Πλαγιάρι, την Αραβησσό, το Αχλαδοχώρι, τις Αμπελιές, το Δαμιανό, τη Λεπτοκαρυά, το Σανδάλι, την Καλλίπολη, το Δροσερό, το Γυψοχώρι, τον ΠI. Μυλότοπο, τον Ν. Μυλότοπο και άλλα χωριά του Δήμου Πέλλας.
Σφοδρές χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν επίσης μεταξύ 17 και 18 Μαΐου 2023 προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε πολλές καλλιέργειες χωριών, των Δήμων Έδεσσας και της Αλμωπίας.
20 μονάδες μπροστά ο Μητσοτάκης μην ανησυχείτε θα σας αποζημιώσει
ΑπάντησηΔιαγραφή