Θεοδώρα Τζάκρη: «Να μη χαθεί η ελπιδοφόρα και κερδοφόρα καλλιέργεια του κάστανου στην Πέλλα που είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών»
Η υπ. βουλευτής Πέλλας και αν. τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βρέθηκε σήμερα, Παρασκευή 5/5, στην Όρμα Αλμωπίας, για την ημερίδα που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Όρμας με θέμα τη φαιά σήψη στο κάστανο.
Στην παρέμβασή της τόνισε πως προτεραιότητα αποτελεί να μη χαθεί η ελπιδοφόρα και κερδοφόρα καλλιέργεια του κάστανου στην Πέλλα που είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.
Ολόκληρη η παρέμβαση της κ. Τζάκρη:
Αγαπητοί φίλοι,
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Εδώ στην πανέμορφη Όρμα που είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αλμωπίας. Μια περιοχή ιδιαίτερα τουριστική και αγροτική. Μια περιοχή που είναι συνδεδεμένη με την καλλιέργεια της καστανιάς όπως αποδεικνύεται και από τη γιορτή του κάστανου που διοργανώνεται τον Οκτώβριο κάθε χρόνο εδώ στην Όρμα.
Η καλλιέργεια της καστανιάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της περιοχής. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η καστανοκαλλιέργεια αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός για πολλούς κατοίκους ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Ωστόσο, αυτή η πολύ ελπιδοφόρα και κερδοφόρα καλλιέργεια αντιμετωπίζει φυτοπαθολογικά και εντομολογικά προβλήματα, με τελευταίο ένα νέο παθογόνο που προσβάλει τον καρπό (κάστανο) και προκαλεί την ασθένεια που είναι γνωστή ως φαιά σήψη του κάστανου.
Η ζημιά φέτος στα κάστανα από αυτή την ασθένεια [που οφείλεται σε μύκητα που προσβάλλει το καρπό του κάστανου την στιγμή της ανθοφορίας] είχε ως αποτέλεσμα μη εμπορεύσιμη παραγωγή και απώλεια εισοδήματος.
Και το πρόβλημα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, ενώ οι καρποί που είναι πάνω στο δέντρο αλλά και συγκομισμένοι καρποί εξωτερικά να μη δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα, το πρόβλημα να γίνεται αντιληπτό στον καταναλωτή (όταν θα χρησιμοποιήσει τα κάστανα βραστά ή ψητά). Ακόμη και οι έμποροι όταν αγοράζουν τα κάστανα δεν γνωρίζουν το πρόβλημα. Με το που ανακαλύφθηκε όμως (πέρυσι) ότι κάποια κάστανα έχουν «χτυπηθεί» από την φαιά σήψη, η διάθεση της παραγωγής σταμάτησε. Αποτέλεσμα; μεγάλο μέρος της παραγωγής έμεινε απούλητη, με ότι αυτό συνεπάγεται για το αγροτικό εισόδημα αλλά και για τη διατήρηση της ίδιας της καλλιέργειας.
Πρόκειται για μια δύσκολη ασθένεια.
Γιατί: Αποδίδεται σε έναν μύκητα (τον Gnomoniopsis smithogilvyi) που είναι ενδοφυτικός, που σημαίνει ότι το παθογόνο - ο μύκητας υπάρχει μέσα στο δένδρο και ναι μπορεί να μην προκαλεί ασθένεια.
Όμως,
- Τυχόν καταπόνηση των δένδρων από άλλα αίτια (π.χ. άλλες εντομολογικές προσβολές, δυσμενείς κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες, κλπ) είναι πιθανόν να δίνει το έναυσμα στο μύκητα ώστε από ενδοφυτικός να γίνεται παθογόνος και να προσβάλει τα δένδρα της καστανιάς.
- Επίσης η ασθένεια συνήθως εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση σε περιοχές όπου συνυπάρχει και η σφήκα της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus).
- Η αντιμετώπιση της ασθένειας μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι είναι δύσκολη. Δεν αρκεί δηλαδή να χρησιμοποιηθούν κάποια χημικά σκευάσματα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η όλη προσπάθεια αντιμετώπισης θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης όλων εκείνων των παραγόντων (βιοτικών και αβιοτικών) που συμβάλλουν στην εμφάνιση και εξάπλωση της ασθένειας σε μια περιοχή.
- Πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια για την καστανοκαλλιέργεια της περιοχής;
- Πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ή να περιοριστεί;
- Αν υπάρχουν μελέτες για την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής;
- Αν η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με χημικά μέσα και πότε;
- Αν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των ποικιλιών καστανιάς ως προς την ανθεκτικότητά τους στις μολύνσεις από τον μύκητα και που μπορεί να οφείλεται αυτή η διαφοροποίηση;
- Πως η ίδια βλέπει τη συνέχιση της καλλιέργειας στην περιοχή;
- Και άλλα ερωτήματα που θα θέλατε και εσείς να θέσετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News