Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Εκλογές στην Τουρκία: Ο «πολύ σκληρός για να πεθάνει» Ερντογάν, η διάψευση των δημοσκόπων και οι αναλύσεις για το αποτέλεσμα


«Ερντογάν, πολύ σκληρός για να πεθάνει» ήταν ο τίτλος της γερμανικής Deutsche Welle λίγο προτού ανακοινωθεί και επίσημα ότι ο τούρκος πρόεδρος και ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πάνε σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου με τη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμη 15 ημέρες προεκλογικής πόλωσης. Ο Ερντογάν διέψευσε σχεδόν όλους τους δημοσκόπους που έδιναν προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου και βρέθηκε μια ανάσα πριν από τη νίκη.

Η μεγάλη έκπληξη όμως της βραδιάς ήταν ο Σινάν Ογάν, ο οποίος όσο και να προχωρούσε η καταμέτρηση έμενε σταθερά στο 5,3%. Βέβαια τις τελευταίες μέρες φαινόταν ότι ανεβάζει σταθερά ποσοστά πάνω από το 4% και αυτό επιβεβαιώθηκε.

Παράλληλα η κάλπη έδειξε την επιτυχία του Ερντογάν να πείσει τους σεισμόπληκτους ότι είναι ο μόνος που μπορεί να αποκαταστήσει τις ζημιές γρηγορότερα από τους υπόλοιπους. Τα ποσοστά που πέτυχε στο Γκαζιαντέπ, το Αντιγιαμάν, αλλά ακόμα και στο Χατάι είναι εντυπωσιακά.

Το άλλο ξεκάθαρο μήνυμα της κάλπης είναι πως πλέον ένας στους τέσσερις Τούρκους είναι εθνικιστής το άθροισμα των εθνικιστικών κομμάτων ξεπερνάει το 25% με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, γράφει η Deutsche Welle. Μάλιστα αναλυτές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται μελλοντικά ο Σινάν Ογάν να είναι αυτός που θα ηγηθεί ενός πόλου που θα συσπειρώσει όλους τους εθνικιστές.

Πώς σχολιάζουν το αποτέλεσμα οι ανταποκριτές της ΕΡΤ στην Τουρκία

«Το να ακούς ένας λαοφιλή αλλά αυταρχικό ηγέτη να λέει στο ακροατήριο του ότι είναι ερωτευμένος μαζί του, δεν είναι κάτι συνηθισμένο τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες. Όμως αυτό έκανε ο Ερντογάν ως βάση μιας εικοσάχρονης σχέσης που απλώνεται πλέον σε δυο γενεές» ανέλυσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάννα Φερεντίνου.

Και όπως εξήγησε, στις αρχές του 70, φτωχοί εσωτερικοί μετανάστες από την Ανατολία και τον Πόντο κατέκλυσαν τις μεγάλες πόλεις για μια καλύτερη ζωής. Όπως και ο μαουνιέρης πατέρας του Ερντογάν που έφερε την οικογένεια από τη Ριζούντα στην φτωχογειτονιά του Κασίμ Πασά, στον Κεράτιο Κόλπο. Από εκεί ξεκίνησε η πολιτική ζωή του Ταγίπ Ερντογάν. Από τότε περάσαν 20 χρόνια, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν ξέχασε ούτε την καταγωγή του ούτε τη γειτονιά του. Και φέτος στις πιο κρίσιμες εκλογές της σταδιοδρομίας του, την παλιά του γειτονιά διάλεξε για να κλείσει εκεί την προεκλογική του εκστρατεία. Τον υποδέχτηκαν με εκδηλώσεις λατρείας. Αλλά το Κασίμ Πασά είναι πια μια αναβαθμισμένη γειτονιά της Πόλης, και οι φτωχοί κάτοικοι ανήκουν πλέον στη νέα συντηρητική μεσαία τάξη που δημιούργησε ο Έρντογάν χάρη στην οικονομική ανάπτυξη στις πρώτη δεκαετία της εξουσίας του.

«Τα πράγματα σήμερα δεν είναι εύκολα, η οικονομία χωλαίνει, μπορεί να χρειαστούν θυσίες. Όμως το δικό του ακροατήριο βλέπει αυτόν τον ηγέτη ως έναν δικό του άνθρωπο που του βελτίωσε τη ζωή, και που ακόμη και στα δύσκολα θα βρει τον τρόπο να τους ξαναχτίσει τα σπίτια μετά από τους σεισμούς. Αυτή η συναισθηματική σχέση φαίνεται να κρατάει γερά και του δίνει τώρα άλλη μια ευκαιρία να κυβερνήσει τη χώρα του» πρόσθεσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

«O Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παρ’ όλο που πήρε από πίσω του ένα πολύ ισχυρό κοινωνικό ρεύμα που ζητούσε δικαιοσύνη και δημοκρατία, δεν κατάφερε να το κάνει πλειοψηφικό ώστε να ανατρέψει –τουλάχιστον σε αυτόν τον γύρο των εκλογών– την εξουσία του Ερντογάν» ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Μανδαλίδης.

Πρόσθεσε επίσης ότι η ενωμένη αντιπολίτευση της οποίας ηγείται είναι ιδεολογικά ετερόκλητο σχήμα δεν πείθει ότι θα κυβερνήσει αποτελεσματικά. Σε αντίθεση, ο Ερντογάν εμφανίζεται να ελέγχει πλήρως τη δική του πολιτική συμμαχία.

«Ο Ερντογάν κατάφερε να φέρει σε δύσκολή θέση την αντιπολίτευση οργανώνοντας την αντεπίθεσή του σε τρεις άξονες:

Πρώτον, η στήριξη τη Δύσης προς την αντιπολίτευσης ενίσχυσε στην πραγματικότητα τον Ερντογάν που απευθύνθηκε στα αντιδυτικά αντανακλαστικά της πλειοψηφίας, κυρίως συντηρητικής, εθνικιστικής και εν πολλοίς θρησκευόμενης.

Δεύτερον, κατάφερε να πείσει σε μεγάλο βαθμό τους ψηφοφόρους ότι η επιλογή Κιλιτσντάρογλου έχει την εύνοια των γκιουλενιστών. Η προσχώρηση πρώην υπουργών της κυβέρνησης στη συμμαχία της αντιπολίτευσης χρησιμοποιήθηκε ως απόδειξη για επιρροή του Γκιουλέν και τρίτον, κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου ότι ταυτίζεται με την τρομοκρατία επειδή υποστηρίζεται από το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, το οποίο χαρακτηρίζει πολιτική προέκταση του ΡΚΚ».

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News