Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Ξεκίνησαν τα εντομολογικά προβλήματα για τους ροδακινοπαραγωγούς σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία


Ξεκίνησαν τα εντομολογικά προβλήματα για τους ροδακινοπαραγωγούς σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία. Όπως επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, η εμφάνιση των εντόμων αφορά τις πεδινές και πρώιμες περιοχές των συγκεκριμένων νομών. Συγκεκριμένα:

Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 1η πτήση του εντόμου το χρονικό διάστημα 30 Απριλίου - 2 Μαΐου.

Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.

Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 4 - 6 Μαΐου. Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 9 - 12 Μαΐου.

Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων, στις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας, η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση, το χρονικό διάστημα 28 Απριλίου - 1 Μαΐου.

Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 5-7 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 11 - 13 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.

Οι προβλεπόμενες ημερομηνίες ωοτοκιών και εκκολάψεων του Φυλλοδέτη συμπίπτουν κατά πολύ με αυτές της Ανάρσιας.

Ενδεικτικός χρόνος ταυτόχρονης επέμβασης και για τα δύο έντομα ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

- 6-8 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών

- 10-13 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

Βαμβακάδα ροδακινιάς (Pseudaulacaspis pentagona Targioni, Homoptera: Diaspididae)

Η πλήρης ωοτοκία παρατηρήθηκε το χρονικό διάστημα 21-24 Απριλίου. Η εμφάνιση των κινητών προνυμφών (έρπουσες) ξεκίνησε από τις 26-28 Απριλίου.

Το μέγιστο της εμφάνισης των κινητών προνυμφών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 6-11 Μαΐου (συμπίπτει με την επέμβαση για τα άλλα δύο ανωτέρω λεπιδόπτερα).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός ροδακινιών από τη Νάουσα κ. Μάκης Αντωνιάδης, «οι παγίδες της περιοχής μας δείχνουν τους πληθυσμούς των εντόμων και ανάλογα προχωράμε σε ψεκασμούς.

Η Ανάρσια είναι ένα έντομο που πηγαίνει στην βάση του καρπού. Βγάζει την φλούδα και σαπίζει το ροδάκινο. Ήδη έχει γίνει ένας ψεκασμός. Η καταπολέμησή της περιλαμβάνεται στο Κομφούζιο.

Η Βαμβακάδα δημιουργεί κόκκινα στίγματα στον καρπό και τον κάνει μη εμπορεύσιμο. Ο Φυλλοδέτης ξεκινά από τα φύλλα και στη συνέχεια σαπίζει τον καρπό αλλά και χάνει την μετασυλλεκτική αντοχή. Ψεκασμούς κατά του Φυλλοδέτη κάνουμε μαζί με την Ανάρσια. Αντιμετωπίζεται και αυτό το έντομο με το Κομφούζιο.

Βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι για τη φυτοπροστασία της ροδακινιάς (αλλά και των υπόλοιπων καλλιεργειών που περιλαμβάνει) η δράση του Κομφούζιο. Όμως οι πληρωμές του προγράμματος έχουν «βαλτώσει» αν και τα έξοδα για την εφαρμογή του τα έχουν πληρώσει οι παραγωγοί. Συγκεκριμένα οι ενταγμένοι της 1ης πρόσκλησης (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών) δεν έχουν καμιά πληρωμή. Οι ενταγμένοι στη 2η και 3η πρόσκληση έχουν πληρωθεί μόνο την προκαταβολή και αναμένουν την εξόφληση».

Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News