Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Θα μπορούσε να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία με τις δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ


Ατέλειωτη ουρά και μεγάλος χρόνος αναμονής ταλαιπωρούν τους αγρότες που πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις ζημιάς για τον ΕΛΓΑ στα κατά τόπους δημαρχεία της χώρας.

Αυτό έγινε και την Τετάρτη (10/5), στο δημαρχείο Βέροιας, με τους αγρότες που υπέστησαν ζημίες από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα και θέλησαν να κάνουν τις δηλώσεις ζημιάς.

Θυμίζουμε ότι σε κάθε δήμο υπάρχουν υπάλληλοι που έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΕΛΓΑ και αναλαμβάνουν την όλη διαδικασία. Όπως δήλωσε ο κ. Στέφανος Νταούκας, διευθυντής της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, «πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά αναχρονιστική. Οι αγρότες, μετά τις ζημίες που υπέστησαν στην παραγωγή τους, υποχρεούνται να υποβληθούν στην ταλαιπωρία μιας ατέλειωτης αναμονής ψάχνοντας να βρούνε το δίκιο τους. Ο συγκεκριμένος τρόπος υποβολής δηλώσεων ζημίας ανάγεται σε άλλες εποχές με ουρές και ταλαιπωρίες.

Θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια άλλη πιο σύγχονη μέθοδος. Τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) θα μπορούσαν να κάνουν τις δηλώσεις ζημιάς του ΕΛΓΑ. Στα ΚΥΔ γίνεται η δήλωση ΟΣΔΕ και υπάρχουν ήδη τα στοιχεία από την καταγραφή των αγροτεμαχίων και του ζωικού κεφαλαίου κάθε παραγωγού. Θα ήταν πολύ εύκολο να υπάρξει μια «γέφυρα» του ΕΛΓΑ με το gov.gr και να πάρει τα στοιχεία με τις ζημιές από τα ΚΥΔ άμεσα. Έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί όλη αυτή η ταλαιπωρία των αγροτών αλλά και η ταυτόχρονη επιβάρυνση της λειτουργίας του κάθε Δημαρχείου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στο ΔΣ του ΕΛΓΑ που έγινε την Τετάρτη (10/5) και το βλέπει θετικά η διοίκηση του Οργανισμού. Μάλιστα θα μπορούσε να εφαρμοστεί από φέτος πιλοτικά σε όλη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News