Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

ΟΣΔΕ κλειστό με... «παράπλευρες» απώλειες για τους αγρότες | Του Γιάννη Γεωργίου


Το σύστημα υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) για όσους καλλιεργούν γη και έχουν ζώα παραμένει κλειστό. Το αποτέλεσμα αυτού θα είναι οι μάλλον καθυστερημένες χρηματοροές στο άμεσο μέλλον, ωστόσο δημιουργούνται και άλλα προβλήματα.

Ας δούμε μερικά από αυτά.

Καταρχήν η συχνά χρησιμοποιούμενη από τους αγρότες «κάρτα αγρότη», ή δεν μπορεί να εκδοθεί προς το παρόν, ή όποια τράπεζα την εκδίδει, το κάνει με μειωμένα ποσά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Αυτό συμβαίνει γιατί τα οριστικά δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης θα προκύψουν αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας. Η συγκεκριμένη κάρτα εξασφαλίζει ρευστότητα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, όταν αυτοί τη χρειάζονται πραγματικά, μέχρι και να πληρωθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Πάντως μέχρι και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο αναφέρονται πολλά προβλήματα λόγω της μη έκδοσης αυτής, σε όλη τη χώρα.

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται από την μη έναρξη και οριστικοποίηση των δηλώσεων καλλιέργειας είναι οι αλλαγές ή προσθήκες αγροτεμαχίων με σκοπό τη δήλωση τους στον ΕΛΓΑ. Μετά τις καταστροφικές συνθήκες που επικράτησαν κυρίως τον Μάιο μεγάλο μέρος τον αγροτών προχώρησε η θέλει να προχωρήσει σε δήλωση τους προς αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στις περιπτώσεις που έχουν αλλαγές αντιμετωπίζουν δυσκολία να δηλωθεί σωστά η καλλιέργεια αφού αν δεν γίνει σωστά υπάρχει περίπτωση αλλαγής του χαρτογραφικού και απώλειας της αποζημίωσης.

Τέλος οι μεγάλες αλλαγές που θα έχει φέτος το ΟΣΔΕ σε συνδυασμό με την αργοπορία του ανοίγματος του συστήματος και τον ¨πυκνό¨ χρόνο που θα έχουμε για να υλοποιηθεί δυσκολεύει την έγκαιρη και έγκυρη υλοποίηση του.

Πάντως μετά τις ενημερώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ , φαίνεται πως ένα οριστικό σύστημα υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) ΔΕΝ θα το δούμε σύντομα. Μετά τις ενημερώσεις αυτές κατέστη εμφανές ότι το ΟΣΔΕ άλλαξε, περνάμε πλέον στη συμβουλευτική από έμπειρους και ενημερωμένους Γεωπόνους. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και επιβεβαιωνόμαστε όσοι προειδοποιούσαμε από πέρσι!


Οι αλλαγές είναι πολλές και αυτή η μετάβαση στην υφιστάμενη ΚΑΠ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την προηγούμενη.

Επιβεβαιώνεται πάντως, πως υπάρχει ακόμα πολύς «δρόμος» αλλά και πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο δυνατό σχετικά με την εφαρμογή της ΚΑΠ, την θεωρία της οποίας καλείται να κάνει πράξη πλέον και μηχανογραφικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί που θα εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα (Eco Schemes) της αρεσκείας τους, να τα πληρωθούν! Ένα πολύ δύσκολο έργο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που καλείται πλέον να εξασφαλίσει για τους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους την ορθή διαχείριση και πληρωμή γεωργικών ενισχύσεων, αξίας 1,9 δισ. ετησίως!

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ - ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News