Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Τα σαγόνια της αγάπης | Άρθρο του Θοδωρή Προκοπίδη


Η ιστορία των Πιτ Μπουλ λίγο πολύ είναι γνωστή, ειδικά σε αυτούς που έχουν ασχοληθεί με τη ράτσα, με την ευρύτερη έννοια, γιατί υπάρχουν πολλές φυλές τύπου Πιτ Μπουλ, αλλά λίγες επίσημα αναγνωρισμένες. Οι μύθοι πολλοί! Και οι ιστορίες ακόμα πιο πολλές! Ένας για παράδειγμα μύθος είναι ότι τα σαγόνια των Πιτ Μπουλ κλειδώνουν αν δαγκώσουν κάτι. Αυτό δεν συμβαίνει, γιατί δεν υπάρχει τέτοια δομή στη γνάθο τους.

Με αφορμή, λοιπών, τους μύθους που περιτριγυρίζουν το συγκεκριμένο σκύλο αποφάσισα να γράψω τα λίγα πράγματα που γνώριζα, καθώς ήμουν από τους τυχερούς που είχα την τιμή στη ζωή μου να έχω δύο αξιαγάπητους τέτοιους τετράποδους φίλους, όχι την ίδια χρονική στιγμή αλλά με διαφορά χρόνων.

Όταν ακούμε κάποιοι να λένε για το πόσο επικύνδινα είναι αυτά τα σκυλιά και κυρίως από τους ιδιοκτήτηες, σημαίνει ότι δεν εκπαίδευσαν σωστά το σκυλί τους. Αν έχεις σκύλο που τα χαρίσματά του είναι το πείσμα, η αντοχή και η αίσθηση της προστασίας πρέπει να τα ενισχύσεις με σωστό τρόπο και όχι σε λάθος κατεύθυνση που οδηγεί το σκυλί στο άγχος και στο στρες, γιατί τότε θα έχεις ένα επικύνδινο σκυλί ό,τι ράτσα και να είναι. Αν του δείξεις τη βία, αν το παρατήσεις σε μία χοντρή αλυσίδα για να καμαρώνεις ότι έχεις Πιτ Μπουλ, εξυπηρετώντας μόνο το εγώ σου, τότε ναι φτιάχνεις ένα επικύνδινο όπλο χωρίς λόγο.

Τα Πιτ Μπουλ είναι σκυλιά που αγαπούν πολύ τη συντροφιά του ανθρώπου (ανθρωποκεντρική ράτσα), όσο για τα άλλα ζώα είναι στο χέρι κάθε ιδιοκτήτη να μάθει στο σκύλο του πώς να φέρεται σε αυτά. Άρα, λοιπόν, λέμε ότι είναι στο χέρι του ανθρώπου και η άποψη που εκφράζεται από πολλούς ότι «εγώ έχω Πιτ Μπουλ και είναι δύσκολα σκυλιά» αποτελεί λανθασμένο χειρισμό ή αδιαφορία για την ευζωΐα του σκύλου.

Πρέπει να δώσεις αγάπη και σεβασμό στο σκύλο σου για να μπορεί να δώσει και αυτός!

Προκοπίδης Θεόδωρος

Διαπιστευμένος εκπαιδευτής σκύλων

Ειδικός στη ψυχολογία ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News