Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Θ. Τζάκρη: «Ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκτίμηση της ζημιάς στην κερασοκαλλιέργεια»


Από την ακαρπία λόγω του προανθικού παγετού

Ο παγετός που επικράτησε κατά την άνοιξη του 2023 έπληξε στο προανθικό στάδιο την καλλιέργεια της κερασιάς με αποτέλεσμα ακαρπία και επακόλουθη μείωση της παραγωγής η οποία σε αρκετές περιπτώσεις ιδιαίτερα σε περιοχές του ορεινού όγκου της Πέλλας (Κορυφή, Σαρακηνοί, Αρχάγγελος, Νότια, Αγία Φωτεινή, Κερασιά, Καρυδιά, Μαργαρίτα, Άγρας, Αγ. Αθανάσιος και λοιπές περιοχές του παλαιού Δήμου Βεγορίτιδας κλπ) φτάνει μέχρι και το 80%.

Οι κερασοπαραγωγοί αυτών των περιοχών αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα αφού το εισόδημά τους εξαρτάται σημαντικά από την κερασοκαλλιέργεια, το οποίο συνεχίζει να συμπιέζεται προς τα κάτω με ότι αυτό σημαίνει για την επιβίωση τους καθώς και για τη συνέχιση της ίδιας της καλλιέργειας.

Προς τούτο, η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε Ερώτηση προς τον ΥπουργόΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτά σχετικά με τις προθέσεις του:

(1) να εντάξει την ακαρπία (οφειλόμενη σε προανθικό παγετό) στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ) προκειμένου να αποζημιωθούν οι κερασοπαραγωγοί για τη φετινή απώλεια της παραγωγής τους,

(2) ο ΕΛΓΑ το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στις αναγγελίες ώστε οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες κερασιών έχουν ζημιωθεί λόγω του προανθικού παγετού να μπορέσουν άμεσα να υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας, γεγονός που θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων,

(3) ο ΕΛΓΑ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε χορήγηση προκαταβολών προς στους αγρότες των οποίων η καλλιέργεια κερασιάς έχει ζημιωθεί από προανθικό παγετό, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές εργασίες στα αγροτεμάχιά τους και

(4) το ΥΠΑΑ&Τ να προχωρήσει άμεσα στη στελέχωση του καταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια, με προσλήψεις ικανού αριθμού γεωπόνων εκτιμητών ώστε να προχωρούν άμεσα και έγκαιρα οι εκτιμήσεις των ζημιών από όλες τις αιτίες (βροχοπτώσεις, χαλάζι, ακαρπία κλπ) διότι με 9 μόνο μόνιμους γεωπόνους - εκτιμητές και με περιορισμένο αριθμό συμβασιούχων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες του εκτιμητικού έργου λόγω των μεγάλων ζημιών σε όλη την ΠΕ Πέλλας.

1 σχόλιο:

  1. ολοι, απο τον ορεινο ογκο της αλμωπιας μεχρι και το πεδινο, ειμαστε ανθρωποι αγωνιστες που καλλιεργουμε αυτη τη γη, ειναι ντροπη να ξεχωριζουμε τον καμπο κυρια τζακρη ολοι η αλμωπια επαθε ζημια,ολοι η αλμωπια μια γροθια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News