Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Συνταγή για πεντανόστιμη μαρμελάδα δαμάσκηνο


Η σημερινή συνταγή που προτείνουμε είναι μια φανταστική μαρμελάδα δαμάσκηνο για να συνοδεύσετε το πρωινό σας.

Vegan, χωρίς γλουτένη ή γαλακτοκομικά και ταυτόχρονα πεντανόστιμη. Είναι η τέλεια επιλογή για πρωινό και σνακ.

Την συνταγή για μαρμελάδα δαμάσκηνο την πήραμε από το προφίλ του σεφ Γιώργο Τσούλη στο Instagram. Τα δαμάσκηνα είναι ένας πεντανόστιμος, γλυκός καρπός που χρησιμοποιείται συχνά από τις Ελληνίδες νοικοκυρές σε συνταγές ευρέως φάσματος.

Η περίοδος συγκομιδής του αγαπημένου φρούτου είναι από τον Ιούλιο έως και τα τέλη Οκτωβρίου, επομένως τώρα είναι η τέλεια περίοδος για να απολαύσετε συνταγές με δαμάσκηνα προτού να τεθούν εκτός εποχής.

Συνταγή για πεντανόστιμη μαρμελάδα δαμάσκηνο

Από τους πιο νόστιμος τρόπους να αξιοποιηθούν τα φρέσκα δαμάσκηνα είναι αδιαμφησβήτητα μέσα από μια λαχταριστή συνταγή μαρμελάδας. Εμείς βρήκαμε μια τέλεια συνταγή από τον σεφ Γιώργο Τσούλη που αξίζει να δοκιμάσεις.

Υλικά

- 1 κιλό δαμάσκηνα

- 10 κουκούτσια από δαμάσκηνα

- 100 ml νερό

- 600 γρ. καστανή ζάχαρη

- Χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα, τα ανοίγουμε στην μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κρατάμε στην άκρη 10 από αυτά. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το νερό, τα 10 κουκούτσια και τα βράζουμε για 10 λεπτά.

Έπειτα, αφαιρούμε τα κουκούτσια με μία τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε το νερό στην άκρη. Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε για 30 λεπτά, ώστε τα δαμάσκηνα να βγάλουν όλα τα υγρά τους.

Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα με όλα τα υγρά τους από το μπολ και το νερό που κρατήσαμε από τον βρασμό των κουκουτσιών.

Μόλις πάρει μια βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα.

Αποσύρουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει κι έπειτα, πολτοποιούμε το περιεχόμενο της στο multi ή με ένα ραβδομπλέντερ. Σερβίρουμε ή αποθηκεύουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News