Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Φακόρυζο με τραγανές ροδέλες κρεμμυδιού


Για συνοδευτικό ή ακόμη και κυρίως

Υλικά

- 1 φλ. τσαγιού μαύρες φακές

- 4 φλ. τσαγιού νερό, χωρισμένα

- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

- 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους (4 φλιτζάνια)

- 1 κ. γλ. αλάτι, περισσότερο για γεύση

- 1 φλ. τσαγιού λευκό ρύζι μακρόσπερμο, μουλιασμένο σε νερό για 10- 15 λεπτά και στη συνέχεια σουρωμένο

- Μαύρο πιπέρι

- 1/2 έως 1 κ. γλ. κύμινο

- Μαϊντανό, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Τοποθετήστε τις φακές σε μια μικρή κατσαρόλα με 2 φλιτζάνια νερό. Φέρτε το νερό σε βρασμό σε δυνατή φωτιά, και στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, με καπάκι, μέχρι οι φακές να μισοβράσουν (10- 12 λεπτά). Αποσύρετε από τη φωτιά, σουρώστε τις φακές και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι, ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια σε κύβους και σοτάρετε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσοκάστανο χρώμα, πιο σκούρο από τα τυπικά καραμελωμένα κρεμμύδια (περίπου 40 λεπτά), πασπαλίστε τα κρεμμύδια με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι καθώς μαγειρεύονται.

Βήμα 3

Ρίξτε προσεκτικά τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια νερό, φέρτε το νερό σε βρασμό σε δυνατή φωτιά και, στη συνέχεια, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε για 2 λεπτά. Ανακατέψτε το ρύζι και τις μισοβρασμένες φακές μέσα στο μείγμα κρεμμυδιών. Προσθέστε μια καλή πρέζα αλάτι, μαύρο πιπέρι και κύμινο.

Βήμα 4

Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή, σκεπάστε και μαγειρέψτε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαγειρευτούν καλά το ρύζι και οι φακές (περίπου 15 έως 20 λεπτά).

Βήμα 5

Αν προσθέσετε τα τηγανητά κρεμμύδια, ασχοληθείτε με αυτά όσο το ρύζι και οι φακές μαγειρεύονται. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε περίπου 2 έως 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν ένα μικρό κομμάτι κρεμμυδιού φουσκώνει έντονα, το λάδι είναι έτοιμο. Τηγανίστε τα κρεμμύδια σε δόσεις μέχρι να γίνουν τραγανά και βαθιά χρυσοκάστανα. Μεταφέρετε τις τραγανές ροδέλες κρεμμυδιού σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να φύγει η περίσσεια λαδιού.

Βήμα 6

Αφήστε το ρύζι και τις φακές να ξεκουραστούν σκεπασμένες για περίπου 10 λεπτά χωρίς να τις πειράξετε, στη συνέχεια γαρνίρετε με μαϊντανό και μεταφέρετε σε μπολ σερβιρίσματος. Τοποθετήστε σε κάθε μπολ τις τραγανές ροδέλες κρεμμυδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News