Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Πώς να μεγαλώσεις βότανα στο σπίτι


Πολλές φορές ψάχνεις αυτό το κάτι που θα μπορούσε να απογειώσει τα γεύματά σου. Και πολλές φορές αυτό το κάτι που θέλεις είναι φρέσκα βότανα και μυρωδικά που θα χαρίσουν στο φαγητό σου μια διαφορετική γεύση και στην κουζίνα σου μια αναζωογονητική μυρωδιά. Ακόμα και μερικές γλάστρες με βότανα στο σπίτι που καλλιεργούνται σε ένα περβάζι ή κάτω από φωτιστικά μπορούν να σου προσφέρουν υπέροχες γεύσεις όλο τον χρόνο. Απλά φρόντισε να επιλέξεις τα κατάλληλα βότανα που αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους το χειμώνα.

Ποια βότανα στο σπίτι μεγαλώνουν καλύτερα;

Δεν αναπτύσσονται όλα τα βότανα καλά σε εσωτερικούς χώρους. Αν έχεις βάλει τέτοιο στόχο πρέπει να ξεχάσεις τον κόλιανδρο, τον άνηθο και άλλα βότανα μπαχαρικών από σπόρους. Ο μαϊντανός δεν τα καταφέρνει καλά όταν καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους από σπόρο, αλλά ένα εγκατεστημένο φυτό από την ύπαιθρο μπορεί να μεταφερθεί στο εσωτερικό και να αναπτυχθεί καλά σε γλάστρες.

Ρίγανη

Ένα αγαπημένο πολυετές φυτό, που είναι καλύτερο να ξεκινήσει ως νεαρό φυτό ή να πολλαπλασιαστεί με διαίρεση ριζών. Αν έχεις ένα φυτό ρίγανης, απλά χώρισε ένα κομμάτι του και βαλ’ το σε γλάστρα για να το μεταφέρεις σε εσωτερικούς χώρους. Τα νέα φυτά μπορούν να ξεκινήσουν από σπόρο, αλλά μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να φτάσουν σε μέγεθος που να επιτρέπει τη συγκομιδή.

Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ετήσιο φυτό, οπότε είναι καλύτερο να ξεκινήσεις από σπόρο ή να πάρεις μοσχεύματα από ένα εγκατεστημένο φυτό, καθώς θα ριζώσουν στο νερό. Μικρόφυλλες ποικιλίες, όπως ο νάνος ελληνικός βασιλικός είναι καλύτερες για καλλιέργεια στο περβάζι του παραθύρου, αλλά μπορείς και να καλλιεργήσεις μια γλάστρα με τον Genovese και να διατηρείς το μέγεθος σε χαμηλά επίπεδα κόβοντας τον συχνά.

Θυμάρι

Τα θυμάρια όπως το κύμινο, το λεμονάτο, το στενόφυλλο γαλλικό και το αγγλικό θυμάρι κήπου είναι όλα καλά είδη για μαγειρική χρήση. Είναι πολυετή φυτά και είναι καλύτερο να τα ξεκινήσεις ως μικρά φυτά ή να χωρίσεις νέα φυτά από το μητρικό φυτό.

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι διετές φυτό, που σημαίνει ότι σπείρεται τη δεύτερη σεζόν. Εάν μεταφυτεύσεις ένα υπάρχον φυτό σε γλάστρα, χρησιμοποίησε ένα βαθύ δοχείο για να αποφύγεις τον τραυματισμό της ρίζας της βρύσης. Τα νέα φυτά μπορούν να ξεκινήσουν από σπόρους.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι πολυετές και μπορεί να αναπτυχθεί από μοσχεύματα ή με διαίρεση. Αν θέλεις ένα πιο διακοσμητικό φυτό από το συνηθισμένο φασκόμηλο κήπου, δοκίμασε ένα τρίχρωμο ή χρυσό. Η γεύση τους δεν είναι τόσο έντονη, αλλά αναπτύσσονται καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους.

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο είναι πιο εύκολο να καλλιεργηθεί από μικρά φυτά. Αυτό το βότανο είναι ένα τρυφερό πολυετές φυτό που μπορείς να το καλλιεργήσεις σε γλάστρα σε εξωτερικούς χώρους, και όταν κρυώσει ο καιρός να το μεταφέρεις μέσα. Το δεντρολίβανο μπορεί να είναι ιδιότροπο. Θα χρειαστεί φωτεινό φως, δροσερό μέρος, πολλή κυκλοφορία του αέρα και συχνό ψεκασμό, αλλά η επιπλέον περιποίηση αξίζει τον κόπο, ειδικά αν σε ανταμείψει με τα ντελικάτα μπλε άνθη του.

Κόλιανδρος

Ο κόλιανδρος ξεκινάει καλύτερα από σπόρο, αλλά αναπτύσσεται γρήγορα. Χρησιμοποίησε το πριν ανθίσει για την καλύτερη γεύση.

Πηγή: loveyourselfmagazine.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News