Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

5 σούπερ τροφές για υγεία και ευεξία


Όταν εστιάζεις σε μια υγιεινή διατροφή στρέφεσαι στα φρούτα, τα λαχανικά, το άπαχο κρέας και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Με τις κινήσεις αυτές αυτομάτως βοηθάς τον εαυτό σου να αποτρέψει μια σειρά από κοινές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου.

Βέβαια η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι άνοστη, βαρετή ή ακόμη και ακριβή. Οι τροφές που καταπολεμούν τις χρόνιες ασθένειες, προάγουν την υγεία και την καλή διάθεση, μπορεί να είναι πολύχρωμες και νόστιμες.

Κι αν οι τιμές των δημητριακών ολικής άλεσης, των φρέσκων φρούτων και των λαχανικών πιέζουν το πορτοφόλι σου, κατευθύνσου προς το διάδρομο με τα κατεψυγμένα. Τα κατεψυγμένα προϊόντα συλλέχθηκαν ώριμα και είναι εξίσου γεμάτα θρεπτικά συστατικά με τη φρέσκια εκδοχή τους και συχνά κοστίζουν λιγότερο.

Εκτός από το να προσθέτεις αυτές τις τροφές όσο πιο συχνά μπορείς στη διατροφή σου, να έχεις κατά νου ότι μετράει και η συνολική σου διατροφή.

Αν τρως τακτικά 3 ή 4 υπερτροφές, αλλά η υπόλοιπη διατροφή σου είναι φτωχή, αυτές οι υπερτροφές θα έχουν μικρό αντίκτυπο. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος έρχεται όταν επιλέγεις μια αφθονία τροφών που ενισχύουν την υγεία, ώστε τα θρεπτικά συστατικά να μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους για να προάγουν την υγεία.

Ποιες τροφές να επιλέξεις για υγεία και ευεξία; Φτιάξαμε ένα top 5:

Σολομός

Ο σολομός, όπως και τα υπόλοιπα λιπαρά ψάρια, προστατεύει την καρδιά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε αυτό το τρόφιμο μειώνουν το ρίσκο των ανώμαλων καρδιακών παλμών και την επιβράδυνση της εξέλιξης της πλάκας στις αρτηρίες. Ο σολομός μπορεί, επίσης, να εξισορροπήσει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Τα λιπαρά ψάρια μπορούν, επίσης, να επιβραδύνουν την εξέλιξη της γνωστικής παρακμής κατά τη διάρκεια της γήρανσης! Τα οφέλη των λιπαρών ψαριών δεν τελειώνουν εδώ καθώς έρευνες από το 2013 και το 2016 έχουν διαπιστώσει ισχυρή σχέση μεταξύ υψηλότερης πρόσληψης ωμέγα-3 και χαμηλότερων ποσοστών κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής και οριακής διαταραχής!

Αν δεν είσαι μεγάλη θαυμάστρια του σολομού, άλλα ψάρια τα οποία μπορείς να επιλέξεις είναι η πέστροφα, η ρέγγα, οι σαρδέλες και ο τόνος.

Φακές

Επειδή οι φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και χαμηλές σε λιπαρά, μπορούν να χρησιμεύσουν ως υποκατάστατο του κόκκινου ή του επεξεργασμένου κρέατος, τα οποία έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τις καρδιακές παθήσεις. Μπορούν επίσης να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία συνδέεται με εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις και νεφροπάθειες. Οι φακές μάς δίνουν φιλικό προς την αρτηριακή πίεση κάλιο και μαγνήσιο και τόνους φυτικών ινών, καθώς και πρωτεΐνες. Και το καλύτερο; Είναι αρκετά οικονομικές. Αν οι φακές δεν σου αρέσουν, επίλεξε τα φασόλια ή τα μπιζέλια.

Κολοκύθα

Οι κολοκύθες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Είναι γεμάτες β-καροτένιο, καθώς διαθέτουν και αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία εκτός από την προώθηση της υγείας των ματιών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Είναι, επίσης, πλούσιες σε κάλιο, το οποίο μπορεί να εξουδετερώσει τις βλαβερές συνέπειες του νατρίου στην αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, η κολοκύθα είναι εξαιρετικά ευέλικτη. Δοκίμασε να την ψήσεις σε κύβους του μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή εξωτερικά και μαλακή εσωτερικά. Ή μπορείς να την πολτοποιήσεις, για να φτιάξεις μια πλούσια σούπα!

Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βιταμίνες Β και D.

Μια διατροφή πλούσια σε υγιεινές πρωτεΐνες μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Βοηθάει, επίσης, το σώμα σου με τα πάντα, από το χτίσιμο των οστών και των μυών μέχρι την παραγωγή ενζύμων που βοηθούν στην πέψη. Η βιταμίνη Β διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας μας σε υψηλά επίπεδα, ενώ η βιταμίνη D προάγει την υγεία των οστών. Και ο κρόκος είναι μια άλλη καλή πηγή λουτεΐνης που βοηθάει την όραση. Ο κρόκος είναι πλούσιος σε χολίνη, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσης, της μνήμης και άλλων σημαντικών πραγμάτων, όπως ο έλεγχος των μυών.

Βατόμουρα

Ένα τόσο μικρό φρούτο μπορεί να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο σώμα μας! Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου εξουδετερώνοντας ενώσεις γνωστές ως ελεύθερες ρίζες. Όταν έχεις υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών που αναπηδούν στο σώμα σου, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο DNA των κυττάρων σου. Επίσης, τα βατόμουρα είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών, ενός αντιοξειδωτικού που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του νευρικού σου συστήματος από βλάβες και ενδεχομένως να ενισχύσει την ικανότητά σου να σκέφτεσαι καθαρά.

Όλα τα σκουρόχρωμα μούρα περιέχουν, επίσης, μια μεγάλη δόση βιταμίνης C, η οποία, σύμφωνα με μελέτη του 2018, συσχετίστηκε με αυξημένη διάθεση.

Εκτός από το να φας μια χούφτα φρέσκα βατόμουρα, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ως συστατικό σε smoothies, να τα ανακατέψεις σε γιαούρτι ή να τα ψήσεις σε muffins.

Πηγή: loveyourselfmagazine.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News