Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

«Κόλντα Μπάμπου»: Απόψε ανάβουν οι γιορτινές φωτιές στην Αλμωπία


Αν μη τι άλλο στην Αλμωπία ξέρουμε να διασκεδάζουμε και να κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις μας. Τα ακριτικά χωριά μας κάθε χρόνο τέτοια εποχή κρατούν αναμμένη τη σπίθα της παράδοσης που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.

Ένα από τα έθιμα που είναι ιδιαίτερα αγαπητό και συγκεντρώνει πολύ κέφι είναι η «Κόλντα Μπάμπου». Στις 23 Δεκεμβρίου, προπαραμονή των Χριστουγέννων, ανάβουν μεγάλες φωτιές και χορεύουμε όλοι γύρω από αυτές.

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν φωτιές φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω», δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με το έθιμο οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν.

Το «Κόλιντα Μπάμπω» φυσικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα κάλαντα στη γιαγιά, μια φράση που είναι γνωστή σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας και την συναντούμε όχι μόνο στην Μακεδονία αλλά και στην Θράκη.

Το έθιμο έχει την τιμητική του σε πολλά χωριά της Αλμωπίας. Και φέτος είναι προγραμματισμένο να αναβιώσει σε πολλές τοπικές κοινότητες. Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα και να περάσουμε όμορφες στιγμές.

Καλά Χριστούγεννα!

5 σχόλια:

  1. Φίλε Σταύρο, είναι λάθος ότι το έθιμο ¨κόλιντα μπάμπω¨ έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Η σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη έγινε μετά τη γέννηση του Χριστού, άρα πώς με ο έθιμο αυτό, πριν από τα Χριστούγεννα, αναγγέλλουν τη σφαγή που έγινε μετά; Με το έθιμο αυτό, όπου οι φωτιές άναβαν κανονικά τα μεσάνυχτα και διαρκούσαν μέχρι το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, προανήγγειλαν ότι σε λίγο αρχίζουν τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Αυτό συμβολίζει το έθιμο κόλιντα μπάμπω δηλαδή κάλιαντα ή κάλαντα μπάμπω (γιαγιά).
    Γρηγόρης Τάσιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχει σχέση το εθιμο με την σφαγή των νηπίων. Το εθιμο κρατάει από την αρχαία Ελλάδα ΟΌπου μικρη; παιδιά κρατούσα κλαδια ελιάς και δάφνης και τα στόλιζαν με διαφορά καλούδια από τ; σπίτια που έλεγαν τα τότε κάλαντα. Επίσης κρατούσαν καραβάκι που συμβολίζει τον ερχομό του Θεού Διονύσου. Το εθιμο πέρασε και μετά την γέννηση του Χριστού και συμβολίζει τις φωτιές των ποιμένων την βραδιά που γεννήθηκε ο Χριστός. Το κολντε έχει μετάφραση κάλαντα από το λατινικό με ελληνική ρίζα calenda και όχι από την σλαβικηχλεξηψκολιαντι που σημαίνει σφαγή. Το μπαμπο από το αρχαίο ελληνικών βαβω =γιαγιά. Είναι βαθιά ελληνικό και χριστιανικό εθλοιοον. Μην; αναπαράγετε την σλαβική προπαγάνδα που σκοπό έχει την αλλοίωση των εθίμων. Αν γτ; ν πένθιμη γιορτή δεν θα γιορτή; όταν τα Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News