Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

100 χιλιάδες Έλληνες «βαφτίστηκαν» διαβητικοί το 2023 για να πάρουν το Ozempic - Αποκαλυπτικά στοιχεία


Τους 100 χιλιάδες έφτασαν οι νέοι «ασθενείς» Διαβήτη Τύπου 2 που εμφανίστηκαν ξαφνικά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ μέσα στο 2023 ώστε να πάρουν τα ακριβά φάρμακα νέας γενιάς, όπως π.χ. το Ozempic, τα οποία παράλληλα αδυνατίζουν.

Παρασυρόμενοι από influencers και social media και με τις «ευλογίες» των γιατρών, 100 χιλιάδες «νέοι διαβητικοί» με Διαβήτη Τύπου 2 εμφανίστηκαν ξαφνικά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά κυρίως να εξαφανιστούν τα φάρμακα – όπως το Ozempic – από τα ράφια των φαρμακείων.

Ήταν μια πραγματικά πολύ δύσκολη χρονιά παγκοσμίως για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, που λάμβαναν τα σκευάσματα (Ozempic, Trulicity, Wegovy, Victoza, Saxenda) και κυρίως τα νεότερης γενιάς ακριβά φάρμακα GLP-1 (Ozempic, Trulicity).

Το θέμα αποκαλύφθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι διαβητικοί δεν μπορούσαν να βρουν τις πολύτιμες θεραπείες που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου.

Λίγους μήνες αργότερα ο ΕΟΠΥΥ αναγκάστηκε προχωρήσει σε διασταύρωση στοιχείων, για να ανακαλύψει πως χιλιάδες ασθενείς είχαν λάβει το φάρμακο ενώ δεν είχαν διαβήτη. Παράλληλα, κινήθηκαν διοικητικές και πειθαρχικές διώξεις απέναντι στους παρανομούντες γιατρούς.

Αύξηση των διαβητικών κατά 15% μέσα σε 2 χρόνια

Σύμφωνα, λοιπόν με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, τα οποία οι ασθενείς με διαβήτη παρουσίασαν στην Πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Βασιλική – Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, σε συνάντηση που είχαν μαζί της για το θέμα αυτό την περασμένη Δευτέρα (22.01.2024), οι ασθενείς με διαβήτη μέσα σε δύο χρόνια αυξήθηκαν κατά 15%.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διαβητικών ασθενών τα τελευταία 2 χρόνια διαμορφώθηκε ως εξής:

Πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2:

- 1.082.027 (2022) έναντι 1.030.226 (2021), αύξηση της τάξεως του 5,028%

- 1.185.734 (2023) έναντι 1.082.027 (2022), αύξηση 9,58%

Συνολικά, από το έτος 2021 έως το 2023, η αύξηση του αριθμού των πασχόντων ανέρχεται στο 15,09%.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Χρήστος Δαραμήλας, σχολιάζει στο iatropedia.gr: «Υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορεί, ενώ κάθε χρόνο βλέπαμε να αυξάνονται κατά 30 με 40 χιλιάδες οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) ξαφνικά μέσα σε μια χρονιά να φτάνουν πάνω από 100 χιλιάδες. Το νούμερο είναι τραγικά μεγάλο. Που σημαίνει πως σίγουρα κάποιοι άνθρωποι “βαφτίστηκαν” διαβητικοί», αναφέρει.

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Ανάγκη λήψης μέτρων και αύξηση της δαπάνης για τα φάρμακα του Διαβήτη»

Η αύξηση του αριθμού των πασχόντων με Διαβήτη τύπου 2, συμβαίνει κάθε χρόνο και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η αλλαγή του τρόπου ζωής και η αύξηση της παχυσαρκίας, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοτήτων των συσκευασιών των φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση και παρακολούθηση της νόσου.

Αξιολογώντας τα ποσοστά επιπολασμού οι διαβητικοί παρατηρούν, ωστόσο, μια δυσανάλογη αύξηση του ποσοστού εμφάνισης, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που ξεπερνά το 8% για το έτος 2023, και εγείρει ερωτήματα, όπως τόνισαν στη συνάντησή τους με την κα. Γκογκοζώτου:

«Είναι όντως όλοι αυτοί άτομα με διαβήτη ή μήπως είναι ψευδείς διαγνώσεις για να αποφευχθεί η εξολοκλήρου αγορά των ακριβών φαρμάκων GLP-1 αναλόγων που ανάμεσα στις ευεργετικές τους ικανότητες είναι και η απώλεια του σωματικού βάρους;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία έχει κάτω από την ομπρέλα της 27 σωματεία ασθενών με Διαβήτη.

Οι ασθενείς τονίζουν, επίσης, πως υπάρχει ανάγκη για την πλήρη κάλυψη των ασφαλισμένων πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, καθώς αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του βελτιωμένου επιπέδου ζωής τους.

Αύξηση της δαπάνης για τα φάρμακα κατά του Διαβήτη τύπου 2

Δηλώνουν δε πως είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων για την υλοποίηση αυτής της ανάγκης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γκογκοζώτου υποσχέθηκε αύξηση της δαπάνης των 130 εκατ. ευρώ σε αυτή τη θεραπευτική κατηγορία για το 2024, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός ασθενείς.

«Στο ποσό που είχε δοθεί στον κλειστό προϋπολογισμό, θα δοθεί κάποιου τύπου αύξηση. Από εκεί και πέρα στη συνέχεια αν δούμε ότι δεν φτάνει η αύξηση που θα δοθεί, είπε η Γκογκοζώτου ότι είναι διατεθειμένη να ξανακαλέσει τις εταιρείες, ώστε να μπούμε σε διαδικασία κάλυψης της πραγματικής ανάγκης και να μην μείνει κανένας διαβητικός ασθενής χωρίς φάρμακο», αναφέρει ο πρόεδρος των ασθενών με διαβήτη.

Παράλληλα, ζητούν από την Πολιτεία να ασκήσει καλύτερο έλεγχο για την αποφυγή υπερσυνταγογράφησης ή έκδοσης ψευδών συνταγογραφήσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα – μεταξύ άλλων- τη δημιουργία ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προτείνει την υιοθέτηση ασφαλιστικών δικλείδων για τη συνταγογράφηση φαρμάκων για τον Διαβήτη τύπου 2.

Αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια, όπως είναι:

- Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη

- Ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) - Πιθανές καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλιστεί ότι τα φάρμακα θα χορηγούνται ΜΟΝΟ στους πάσχοντες που πραγματικά τα χρειάζονται», καταλήγει ο κ. Δαραμήλας.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News