Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Πότε ξεκινούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2024, με την πλατφόρμα να ανοίγει σε περίπου δύο μήνες. Συγκεκριμένα, οι φορολογικές δηλώσεις για φέτος αναμένεται να ανοίξουν μέχρι και τέλη Μαρτίου.

Από φέτος, περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι αναμένεται να δουν σημαντική αλλαγή στον τρόπο συμπλήρωσης των φορολογικών τους δηλώσεων. Ειδικότερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν είχαν καμία αλλαγή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση το προηγούμενο έτος, δεν θα χρειάζεται πλέον συμπληρώνουν τα στοιχεία τους. Το έντυπο Ε1 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση. Έτσι, η μόνη υποχρέωση τους θα είναι να ελέγχουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα ποσά που εισέπραξαν να είναι σωστά.

Όσοι δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα πατήσουν απλά το κουμπί της υποβολής της δήλωσης η οποία την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και αυτόματα θα εκδοθεί ο φορο-λογαριασμός.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν κάνουν καμία ενέργεια η δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

Στα φετινά έντυπα Ε1 των φορολογικών δηλώσεων θα είναι προσυμπληρωμένα τα ακόλουθα δεδομένα των φορολογουμένων:

- Στοιχεία για συνταξιούχους

- Ποσά από μισθούς και από συντάξεις

- Παρακρατηθέντες φόροι

- Τόκοι καταθέσεων

- Παρακρατηθέντες φόροι από τόκους

- Στοιχεία κατοικιών

- Περιουσιακά στοιχεία

- Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων

- Αποπληρωμή δανείων – καρτών

- Δαπάνες αγορών

- Εξαρτώμενα τέκνα

- Κάλυψη τεκμηρίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News