Στα 830 ευρώ τελικά ανεβαίνει από τη Δευτέρα ο κατώτατος μισθός, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Πρόκειται για μια αύξηση 50 ευρώ τον μήνα, η οποία θα συμπαρασύρει και τις αυτόματες αυξήσεις των υπόλοιπων μισθών που εμπίπτουν στις τριετίες, όπως και σε μια σειρά από επιδόματα. Σε ποσοστιαίο μέγεθος η αύξηση είναι της τάξης του 6,4%, υπερκαλύπτοντας το 4,2% με το οποίο κινήθηκε ο μέσος πληθωρισμός στη χώρα την περασμένη χρονιά.
Σε πρώτη ανάγνωση πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς ενισχύονται οι απολαβές των χαμηλότερα αμειβόμενων εργαζομένων σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία κατά την οποία πλήττεται γενικότερα το εισόδημα των πολιτών από την ακρίβεια και ειδικά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος οι πολίτες συνεχίζουν για ακόμη ένα μήνα να καταφεύγουν στις αποταμιεύσεις τους κυρίως για να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος διαβίωσης. Ο ήπιος πάντως χειμώνας και οι χαμηλές σε σχέση με πέρυσι τιμές της ενέργειας βοήθησαν κάπως να εξισορροπιστεί το κύμα ακρίβειας στα βασικά είδη διαβίωσης.
Για να έχει όμως κάποιος μια συνολική εικόνα θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το τι συμβαίνει στις οικονομίες της Ευρωζώνης, καθώς η ελληνική οικονομία λειτουργεί εδώ και πολλά σε παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και είναι αναπόφευκτο να επηρεάζεται από τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη και το παγκόσμιο εμπόριο. Σε αυτό το πλαίσιο το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε το 2023 κατά 2%, που αντιστοιχεί σε 4 φόρες μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν 0,5%. Η πολύ σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με σκοπό να τιθασευθεί ο πληθωρισμός ήταν αναμενόμενο να πλήξει τους ρυθμούς της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, και παρ' όλα αυτά η Ελλάδα κατάφερε να κρατηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, κάτι που αντικατοπτρίστηκε και στο πραγματικό κατά κεφαλή ΑΕΠ που αυξήθηκε το 2023 κατά 2,5%, ενώ στον μέσο όρο της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμο.
Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία
Ενώ η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών για ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, εν τούτοις δεν είναι όλα ρόδινα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση της Moody's αλλά και του ΟΟΣΑ, η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις για να μπορέσει να αναπτυχθεί με ρυθμούς που θα την φέρουν πιο κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το δημογραφικό πρόβλημα και η έλλειψη ικανού αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού και εργατών γης αποτελεί σημαντικό ανασχετικό παράγοντα για την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης. Ένα άλλο πρόβλημα που επισημαίνεται από πολλούς αναλυτές είναι η υπερβολικά μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ των κλάδων του τουρισμού, των ακινήτων και των υπηρεσιών και η υπερβολικά μικρή συμβολή της μεταποίησης και της βιομηχανίας.
Είναι βέβαια λογικό και αναμενόμενο για μια χώρα με υπέροχο κλίμα και καταπληκτική φύση να στηρίζει πολλά στον τουρισμό, αλλά η μεταποίηση και η βιομηχανία είναι οι κλάδοι που καθιστούν τις οικονομίες προηγμένες και τις προστατεύουν από αστάθμιτους παράγοντες όπως είναι οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι ενεργειακές ανακατατάξεις και η κλιματική κρίση. Σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση κυρίως, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας, έχουν πολλά ακόμη να κάνουν, καθώς τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την ίδρυση και λειτουργία μιας βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι ακόμη πολύ μεγάλα, αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον των επιχειρηματιών είναι σχετικά μικρό, παρότι υπάρχουν σημαντικά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα ενισχύσεων. Παρ' όλα πάντως τα δομικά και συγκυριακά προβλήματα είναι φανερό εδώ και χρόνια ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετικό μονοπάτι. Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι έχουν ελαχιστοποιηθεί και η χώρα τηρεί απαρέγκλιτα τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και του ESM, το δε δημόσιο χρέος μειώνεται σταθερά ως ποσοστό του ΑΕΠ και έχει πολύ ευνοϊκό προφίλ εξώφλησης. Το μεγάλο όμως έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και το «άνοιγμα» μεταξύ των επενδύσεων και των αποταμιεύσεων αποτελούν τα άλλα δύο σημαντικά προβλήματα της χώρας. Για να τα αντιμετωπίσουμε χρειάζεται εθνικό σχέδιο με τη συμμετοχή όλων. Κυβέρνησης, επιχειρήσεων και κοινωνικών φορέων.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News