Γλυκιά απόλαυση για τη Σαρακοστή
Υλικά
- 200 γρ. γιαούρτι
- 1 1/4 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
- 1 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 300 ml χυμό πορτοκαλιού
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 1/2 πορτοκάλι
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 440- 450 γρ. φύλλα ζύμης
- 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
- Για το σιρόπι: 1 και 2/3 φλ. τσαγιού νερό, 1 και 2/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
- Ξετυλίξτε τα φύλλα από το περιτύλιγμά τους και τοποθετήστε τα σε μια μεγάλη επιφάνεια και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά, ώστε να στεγνώσουν καλά.
- Φτιάξτε το σιρόπι: Ρίξτε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και ένα ξύλο κανέλας και αφήστε να πάρει βράση. Σιγοβράστε για 5-10 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πήξει το σιρόπι. Αφήστε στην άκρη για να κρυώσει.
- Εντωμεταξύ ετοιμάστε το μείγμα για το κέικ πορτοκαλιού. Ρίξτε το ηλιέλαιο σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τη ζάχαρη και τα αυγά και χτυπήστε με το σύρμα. Προσθέστε το γιαούρτι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε καλά με το σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και χτυπήστε ελαφρά με το σύρμα.
- Θρυμματίστε το φύλλο σε μικρά κομμάτια χρησιμοποιώντας τα χέρια σας και προσθέστε τα σταδιακά στο μείγμα ενώ ανακατεύετε με το σύρμα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, λαδώστε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού και ρίξτε μέσα το μείγμα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40- 50 λεπτά. Ελέγξτε αν είναι έτοιμο, τρυπώντας το με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, τότε η πορτοκαλόπιτα είναι έτοιμη.
- Ρίξτε σιγά σιγά το κρύο σιρόπι πάνω από τη ζεστή πορτοκαλόπιτα και αφήστε κάθε κουτάλα σιροπιού να απορροφηθεί, πριν ρίξετε το υπόλοιπο.
- Αφήστε το σιρόπι να απορροφηθεί και βάλτε το στο ψυγείο.
- Σερβίρετε ιδανικά κρύα και απολαύστε με μια μεγάλη κουταλιά παγωτό!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News