Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια


Με άρωμα βανίλιας

Υλικά

250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 φλ. τσαγιού απλή λευκή ζάχαρη
2,5 κ. γλ. αμμωνία ψησίματος σε σκόνη (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε 2,5 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ)
1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
4 μεσαία αυγά
1 κ. σ. εκχύλισμα βανίλιας Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκοι αυγών και 1 κ. σ. νερό για το γλάσο

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ προσθέστε τη ζάχαρη και το βούτυρο (ψιλοκομμένο) και ανακατέψτε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο.

Εντωμεταξύ, ζεστάνετε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε την αμμωνία και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Αφήστε στην άκρη.

Στο μείγμα βουτύρου- ζάχαρης, προσθέτετε ένα- ένα τα αυγά, ενώ ανακατεύετε, αφήνοντας χρόνο να απορροφηθεί το καθένα, πριν προσθέσετε το άλλο.

Ρίξτε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα γάλακτος και αμμωνίας και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το αλεύρι, λίγο- λίγο κάθε φορά, ενώ ανακατεύετε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και η ζύμη να είναι μαλακή και όχι πολύ κολλώδης.

Καλύψτε τη ζύμη με λίγη μεμβράνη και αφήστε την στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας, πάρτε ένα μικρό κομμάτι ζύμης και σχηματίστε μακριά κορδόνια. Σχηματίστε τα κουλούρια με τα χέρια σας, δίνοντάς τους όποιο σχήμα θέλετε.

Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τοποθετήστε τα κουλούρια, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους, καθώς θα φουσκώσουν πολύ όταν ψηθούν.

Σε ένα μικρό μπολ προσθέστε τους κρόκους των αυγών και 1 κουταλιά της σούπας νερό και χτυπήστε με ένα πιρούνι. 

Αλείψτμε με ένα πινέλο την επιφάνεια των κουλουριών και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν πλήρως και να ροδίσουν εξωτερικά (αλλιώς η αμμωνία δεν θα έχει εξαντληθεί πλήρως). Αφήστε τα κουλουράκια να κρυώσουν εντελώς και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγή δοχεία για έως και τρεις εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News