Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Γιατί γερνάμε γρηγορότερα: Μελέτη αποκαλύπτει τη σύνδεση καρκίνου και κακού τρόπου ζωής


Την ώρα που οι νέες διαγνώσεις καρκίνου αυξάνονται ανησυχητικά, μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει περισσότερο "φως" στους λόγους που όλο και περισσότεροι κάτω των 50 ετών έρχονται αντιμέτωποι με τη νόσο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα άτομα που γεννήθηκαν μετά το 1965, ηλικίας 59 ετών ή νεότερα, είναι περισσότερο γερασμένα βιολογικά σε σχέση με την πραγματική χρονολογική τους ηλικία.

Η ταχύτερη βιολογική γήρανση, όπως ανέφεραν, επηρεάζει αρνητικά την ομαλή κυτταρική λειτουργία και κυρίως την ικανότητα των κυττάρων να πολλαπλασιάζονται, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την αύξηση περιστατικών καρκίνου, όπως τον καρκίνο του μαστού, των πνευμόνων, της μήτρας, του γαστρεντερικού συστήματος, του παχέος εντέρου.

Με πιο απλά λόγια, πρόκειται για φθορά του σώματος, ταχύτερη σε σύγκριση με αυτή που θα προκαλούνταν μόνο από την πάροδο των ετών, η οποία συνδέεται με την κακή διατροφή, τα αυξημένα επίπεδα άγχους, τον καθιστικό τρόπο ζωής και γενικότερα τον κακό τρόπο ζωής.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο στο Σαν Ντιέγκο.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από σχεδόν 150.000 συμμετέχοντες.

Ειδικότερα οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος συμμετεχόντων στη UK Biobank και χρησιμοποίησαν 9 βιοδείκτες για να υπολογίσουν τη βιολογική ηλικία καθενός, χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο PhenoAge. Ακολούθως έλεγξαν πόσοι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο πριν την ηλικία των 55 ετών, εντοπίζοντας περίπου 3.200 περιπτώσεις.

Όσοι είχαν υψηλότερη βιολογική ηλικία, είχαν 42% μεγαλύτερο κίνδυνο για πρώιμο καρκίνο του πνεύμονα, ήταν 22% πιο επιρρεπείς σε πρώιμο καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος και είχαν 36% υψηλότερο κίνδυνο για πρώιμο καρκίνο της μήτρας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι είχαν γεννηθεί από το 1965 και μετά είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ταχύτερη γήρανση από εκείνους που γεννήθηκαν από το 1950 έως το 1954.

"Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια της γήρανσης, αλλά προσβάλει πλέον και νεότερους", δήλωσε η Δρ. Γιν Κάο, αναπληρώτρια καθηγήτρια χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και επικεφαλής συγγραφέας.

Γιατί γερνάμε γρηγορότερα;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επιταχυνόμενη γήρανση μπορεί να προέρχεται από μια σειρά σύγχρονων στρεσογόνων και επιβαρυντικών παραγόντων, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η κακή ψυχική υγεία.

Η άποψη αυτή δίνει μια νέα προοπτική στην αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στους νεότερους ενήλικες, ειδικά όσον αφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς μεταξύ των ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών. Ειδικότερα, παρατηρείται αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου κατά 2,2% στα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και αντίστοιχη μείωση κατά 2% της επίπτωσης στους ηλικιωμένους. Αποτελεί πλέον τον τρίτο συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και το δεύτερο στις γυναίκες, ενώ παράλληλα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα. Υπολογίζεται ότι από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού καταγράφονται παγκοσμίως 935 χιλιάδες θάνατοι ετησίως, που μπορεί να φτάσουν σε 1.1 εκατομμύρια το 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News