Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Υποψήφια Ευρωβουλεύτρια με τη Νέα Αριστερά η συντοπίτισσά μας Αννέτα Τσελεπή: «Ισότητα, Πρόοδος, Δημοκρατία»


Υποψήφια Ευρωβουλεύτρια με τη Νέα Αριστερά, είναι η συντοπίτισσά μας Αννέτα Τσελεπή.

Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια τόνισε ότι αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση της Νέας Αριστεράς και να κάνει το βήμα μαζί της διότι θεωρεί ότι είναι η μόνη που εκφράζει αυτή τη στιγμή τον χώρο της προοδευτικής αριστεράς.

Η προοδευτική αριστερά για μένα είναι τρία πράγματα:

  • Ισότητα. Η ισότητα δεν σημαίνει να παίρνουμε όλοι και όλες το ίδιο. Ισότητα σημαίνει να παίρνει ο καθένας και η καθεμιά όση βοήθεια χρειάζεται για να έχει τη δυνατότητα να φτάσει στο ίδιο σημείο με αυτούς που για κάποιο λόγο “ξεκίνησαν” προνομιούχοι. Είτε επειδή είχαν περιουσία, είτε επειδή είχαν ταλέντο, είτε επειδή δεν είχαν κάποια αναπηρία, είτε επειδή γεννήθηκαν σε συγκεκριμένο τόπο. Δηλαδή ισότητα είναι όποιος έτυχε να γεννηθεί στη Γερμανία συνεισφέρει έτσι ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες και αυτοί/ες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Μόνο με την ισότητα με αυτή την έννοια μπορούμε να προοδεύσουμε σαν κοινωνία.
  • Πρόοδος. Πρόοδος για μένα είναι η διαρκής αναζήτηση της αλήθειας, η διαρκής αναθεώρηση των ιδεών, η διαρκής αμφισβήτηση των στερεοτύπων. Η πρόοδος των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της ιατρικής, της φιλοσοφίας, των πολιτικών επιστημών δεν θα είχε επιτευχθεί εάν κάποιοι άνθρωποι δεν ήταν ριζοσπάστες και δεν αμφισβητούσαν διαρκώς την μέχρι τότε γνωστή αλήθεια. Οι γυναίκες δεν θα ψήφιζαν σήμερα, δεν θα υπήρχε το ίντερνετ, δεν θα ξέραμε ότι η γη γυρίζει.
  • Δημοκρατία. Η πολιτική παράγεται μέσα από τα κινήματα και τη συμμετοχή. Ένας άνθρωπος μόνος του ή μια μικρή ομάδα ατόμων από την ελίτ δεν μπορεί να παραγάγει πολιτική για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να γνωρίζει όλα τα προβλήματα από όλες τις οπτικές γωνίες, ούτε μπορεί να βρει τις λύσεις που απαιτούνται για την πρόοδο της κοινωνίας συνολικά ακόμα και αν έχει αυτή την πρόθεση.

Άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός, η μηχανικός, η γιατρός άλλα ο εργαζόμενος, ο άνεργος, η συνταξιούχος κ.λπ. Οι λύσεις που θα προοδεύσουν την κοινωνία μας μπορούν να δοθούν μόνο μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και τη συμμετοχή και όχι από σωτήρες.

Οι εννιά άξονες πάνω στους οποίους θα ήθελε να παλέψει σε περίπτωση που εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

  • Πρώτον, στέγη για όλους και όλες. Δεν είναι δυνατόν σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κατώτατος μισθός να μην εξασφαλίζει στέγη και καλή ποιότητα ζωής στην περιοχή της εργασίας.
  • Δεύτερον, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων αλλά και δικλείδες ασφαλείας για να μην ξανασυμβούν.
  • Τρίτον, δίκαιη πράσινη μετάβαση με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας.
  • Τέταρτον, προστασία των ευάλωτων ομάδων και των χαμηλόμισθων από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια μέσω εξισορρόπησης κόστους ζωής – μισθών, πάταξης του αθέμιτου ανταγωνισμού και κατάργησης των μονοπωλίων και των καρτέλ.
  • Πέμπτον, διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας με δικαίωμα στην ανεξιθρησκεία στην πράξη και χωρίς στίγμα, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
  • Έκτον, μείωση εξοπλιστικών δαπανών και αύξηση δημόσιων δαπανών για την ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας. Δημόσιες υποδομές οι οποίες θα συντηρούνται διαρκώς και δεν θα αφήνονται στην τύχη τους και θα συνεισφέρουν στην αύξηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της χώρας.
  • Έβδομον, αφορολόγητο στο ύψος του ελάχιστου κόστους ζωής όπως κάθε φορά διαμορφώνεται και φορολόγηση του μεγάλου πλούτου.
  • Όγδοον, διοχέτευση ευρωπαϊκών κονδυλίων στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές και στους λιγότερο αναπτυγμένους τομείς της οικονομίας. Δημιουργία ευκαιριών για νέους επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες.
  • Στήριξη των ανέργων, των ΑμεΑ, των μονογονεϊκών οικογενειών και όλων των ευάλωτων ομάδων και ένατον, προγράμματα επιμόρφωσης εργαζομένων και ανέργων για τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Με την ψήφο των πολιτών σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς και ένα ακόμα πιο ηχηρό ΟΧΙ σε κάθε επιθετική ενέργεια που διαταράσσει την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News