Το ότι υπάρχει άλλη μια μικρή Ελλάδα εκτός των συνόρων της χώρας, ίσως σε κάποιους ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά είναι αλήθεια!
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 5.000.000 άτομα ελληνικής καταγωγής που ζουν εκτός των ελληνικών συνόρων, διασκορπισμένα σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το πρώτο μεγάλο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα σημειώθηκε στις αρχές του 1900, το δεύτερο μεταναστευτικό κύμα –και μεγαλύτερο μέχρι σήμερα– ήταν αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το τρίτο κύμα σημειώθηκε κατά την περίοδο του παγκόσμιου οικονομική κρίση 2007-2008.
Εκτός από την Κύπρο, εδώ είναι οι 10 πόλεις και χώρες σε όλο τον κόσμο που έχουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων:
Μόναχο, Γερμανία (30.000 Έλληνες)
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, υπάρχουν περισσότεροι από 280.00 Έλληνες πολίτες που ζουν σήμερα στη Γερμανία, γεγονός που καθιστά τη χώρα τον μεγαλύτερο προορισμό της ελληνικής διασποράς στην Ευρώπη. Η πλειοψηφία τους βρίσκεται στο Μόναχο (περίπου 30.000) και οι περισσότεροι εργάζονται στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και της υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας ανέφερε το 2016 ότι περισσότερο από το 11% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού μιλά γερμανικά, καθιστώντας την την 4η πιο δημοφιλή ξένη γλώσσα στην Ελλάδα, πίσω από τα αγγλικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά.
Σαντιάγο, Χιλή (40.000 Έλληνες)
Ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων που ζουν στη Χιλή δεν είναι σίγουρα γνωστός, αλλά σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχει κοινότητα Ελλήνων στη Χιλή από τον δέκατο έκτο αιώνα και σήμερα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100.000 Έλληνες απόγονοι στη χώρα. Αν και η πλειονότητά τους βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγο (πάνω από 40.000), η ιστορία των Ελλήνων στη Χιλή ξεκίνησε από Κρήτες, οι οποίοι μετακόμισαν στην πόλη Antofagasta, η οποία είναι γνωστή στον κόσμο του εμπορίου, επειδή από τις μεγάλες ποσότητες χαλκού που παράγει και εξάγει.
Βοστώνη, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ (100.000 Έλληνες)
Η πολιτεία της Μασαχουσέτης έχει τον 4ο μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό στις ΗΠΑ, αλλά έγινε το πρώτο μέρος όπου εγκαταστάθηκαν Έλληνες μετανάστες, όταν μετακόμισαν στην Αμερική. Κατά το 1600 και το 1700, Έλληνες πολίτες άρχισαν να μετακινούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βοστώνης, σποραδικά και σε μικρό αριθμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλοίαρχοι και ναύτες έφτασαν πρώτοι και βοήθησαν στην εκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων ήρθε στη Βοστώνη κατά τη δεκαετία 1830-1840, μετά την Ελληνική Επανάσταση, και ήταν πρωτοπόροι στην κλωστοϋφαντουργία, η οποία έγινε ο κύριος οικονομικός μοχλός στη Νέα Αγγλία.
Σίδνεϊ, Αυστραλία (130.000 Έλληνες) Ελληνική διασπορά Σύδνεϋ
Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης, οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία στις αρχές του 1800 και η πλειοψηφία τους εγκαταστάθηκε στη Βικτώρια και στη Νότια Νέα Ουαλία – συγκεκριμένα στο Σίδνεϊ. Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες στο Σίδνεϊ ήταν χρυσωρύχοι, αγρότες και οπωροκαλλιεργητές, που μετακόμισαν από τα νησιά του Αιγαίου. Σταδιακά, όλο και περισσότεροι Έλληνες άρχισαν να ασχολούνται με την εκπαίδευση, την αρχιτεκτονική και τις επιστήμες και σε αυτούς που διακρίθηκαν στους τομείς τους, απονέμονταν η απόλυτη τιμή από τις κοινότητές τους, καθώς πολλοί δρόμοι στην Αυστραλία πήραν το όνομά τους. Σήμερα, το Σίδνεϊ είναι το 2ο μεγαλύτερο ελληνικό προπύργιο στην Αυστραλία, με περισσότερους από 130.000 Έλληνες απογόνους.
Φλόριντα, ΗΠΑ (150.000)
Η πολιτεία της Φλόριντα έχει πολλές ελληνικές πόλεις και χωριά, αλλά αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο είναι το Tarpon Springs, όπου ζουν περισσότεροι από 30.000 Έλληνες. Το Tarpon Springs έχει μια συνεχή ελληνική παρουσία πάνω από έναν αιώνα, ελληνικά σχολεία, εκκλησίες και έναν ελληνικής καταγωγής δήμαρχο από την Κάλυμνο, ονόματι Chris Alahouzos. Τα πάντα σε αυτό το μέρος θυμίζουν Ελλάδα: τα ψαροκάικα, οι ταβέρνες, το φαγητό, οι άνθρωποι και φυσικά η βιομηχανία σφουγγαριών. Οι πρώτοι Έλληνες που μετακόμισαν στο Tarpon Springs δίδαξαν στους ντόπιους την τέχνη του σφουγγαριού και έκαναν το νέο τους σπίτι το μεγαλύτερο κέντρο της βιομηχανίας σφουγγαριών στην Αμερική. Η πλειοψηφία τους κατάγονταν από το νησί της Κάλυμνου και ακολουθούσαν τις ίδιες τεχνικές που είχαν μάθει στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τους ντόπιους Αμερικανούς που δαμάζανε τα σφουγγάρια ή τα έπιαναν με αγκίστρια, προκαλώντας συχνά ζημιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News