Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Συνταγή για ογκρατέν λαχανικών - Απολαυστικό με κρεμώδη υφή, το τέλειο comfort food


Ένα από τα πιο εύκολα και απολαυστικά φαγητά που μπορεί να φτιάξει κανείς είναι αναμφισβήτητα το ογκρατέν.

Πρόκειται για ένα φαγητό που τρώγεται, τόσο ζεστό, όσο και κρύο, ενώ αποτελεί το ιδανικό comfort food, ακόμη και για όσους δεν αγαπούν τόσο τα λαχανικά.

Η συνταγή που έχουμε για σήμερα είναι εύκολη στην εκτέλεσή της και φυσικά μπορείτε να προσαρμόσετε τα υλικά, τόσο στα γευστικά σας γούστα, όσο και στο τι έχετε στο ψυγείο.

Το μόνο που ίσως θεωρήσετε μπελαλίδικο σε αυτή τη συνταγή είναι η μπεσαμέλ, η οποία όμως ακόμη κι αν πρέπει να είστε πάνω από την κατσαρόλα θα χαρίσει στο ογκραντέν σας μια υπέροχη κρεμώδη υφή που θα σας εντυπωσιάσει.

Υλικά

2 πατάτες κομμένες σε κομμάτια

1/2 ίντσας

1/2 φλιτζάνι κομμάτια μπρόκολο

3 καρότα κομμένα σε κομμάτια

¼ αρακά

1/4 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί που λιώνει

2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη φρυγανιά

Για τη μπεσαμέλ

1/3 φλιτζάνι βούτυρο

4 σκελίδες σκόρδο

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/3 κούπας αλεύρι

3 φλιτζάνια πλήρες γάλα

1/4 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού πιπέρι

1/4 κούπας κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  • Προσθέστε τις πατάτες σε βραστό νερό και βράστε για 3 λεπτά. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε τα καρότα και μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε το μπρόκολο για ακόμη 3 λεπτά και τέλος, προσθέτουμε τον αρακά, μαγειρεύουμε για ένα λεπτό και στραγγίζουμε όλα τα λαχανικά.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός στο βούτυρο. Μαγειρέψτε για 2 λεπτά μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να μυρίζει ελαφρώς ξηρούς καρπούς.
  • Χαμηλώστε τη φωτιά και αρχίστε να προσθέτετε γάλα σταθερά ενώ ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει, προσθέτοντας περισσότερο γάλα καθώς προχωράτε.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δέσει αρκετά, περίπου 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Προσθέστε τα λαχανικά στη σάλτσα και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το σε ένα ταψάκι και χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να το ισιώσετε ελαφρά. Πασπαλίστε ομοιόμορφα με τα τυριά και την τριμμένη φριγανιά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσει η κορυφή. Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News