Μετά τις πρόωρες εκλογές που κήρυξε την επομένη της καταστροφικής ήττας του κόμματός του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πικρά οδυνηρή επιλογή: Να πετάξει ό,τι έχει για να σταματήσει την επέλαση της Λεπέν ή να προσπαθήσει να σώσει ό,τι έχει απομείνει από το άλλοτε κυρίαρχο κίνημά του προτού «πεθάνει».
Για τον 46χρονο ηγέτη της Γαλλίας, ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν μια ταπείνωση πολύ προσωπική, όσο και η εκπληκτική άνοδός του στην προεδρία ως αουτσάιντερ πριν από επτά χρόνια. Προκήρυξε πρόωρες εκλογές, μετά από μια καταστροφική ήττα από τη Λεπέν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με έναν στόχο: να σταματήσει τη Γαλλία από το να στα άκρα. Πέτυχε το αντίθετο.Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η μοναδική πυρηνικά οπλισμένη δύναμή της είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ στο να δημιουργήσει μια κυβέρνηση ευρωσκεπτικιστών για πρώτη φορά, αφού η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε άνετη νίκη στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας .
Εάν ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας στις 7 Ιουλίου δώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο RN και οι προβλέψεις δείχνουν ότι είναι πιθανό - η Γαλλία θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά. Η χώρα θα κυβερνάται, τουλάχιστον εν μέρει, από πολιτικούς που συμμάχησαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ορκίστηκαν να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνουν πόλεμο κατά της μετανάστευσης και να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ.
Αν και το κόμμα της Λεπέν έχει αμβλύνει ορισμένες από τις πιο αιχμηρές θέσεις του, παραμένει βαθιά σκεπτικιστικό για τις κυρίαρχες πολιτικές θέσεις της Δύσης. Μια νίκη σε αυτές τις εκλογές θα παρείχε ισχυρή ώθηση στις πιθανότητές της να κερδίσει τη γαλλική προεδρία το 2027. «Μπορούμε να πούμε με διαύγεια ότι η αποτοξίνωση της Εθνικής Συσπείρωσης έφτασε στα τελικά της στάδια», δήλωσε ο Μπρινό Κοτρές, πολιτικός αναλυτής στα ινστιτούτα Sciences Po.
«Κέρδισαν τις ευρωεκλογές τρεις συνεχόμενες φορές και η Μαρίν Λεπέν δύο φορές πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. αν κερδίσουν τις δεύτερες σημαντικότερες εκλογές της Γαλλίας [τις βουλευτικές εκλογές], έχουν πλέον γίνει mainstream», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με ανάλυση από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos, τα προβλεπόμενα αποτελέσματα του κόμματος της Λεπέν το τοποθετούν σε απόσταση αναπνοής από την εξουσία. Το κόμμα της έλαβε 33,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο, πράγμα που σημαίνει ότι η ακροδεξιά θα μπορούσε να πάρει από 230 έως 280 έδρες στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το ινστιτούτο.
Με το όριο για την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο να είναι 289 έδρες, η ακροδεξιά μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση σε μια εβδομάδα, με πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του RN Ζορντάν Μπαρντέλα. Το ερώτημα τώρα είναι αν οτιδήποτε ή οποιοσδήποτε μπορεί να το σταματήσει.
Το πόσο κοντά θα φτάσει η Λεπέν στην απόλυτη πλειοψηφία εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα και ο Μακρόν στην ηχηρή νίκη της. Θα αφήνουν τις διαφορές τους στην άκρη και θα ενωθούν ενάντια στη σαρωτική επέλαση των ευρωσκεπτικιστών;
Οι βουλευτικές εκλογές είναι μια πολύπλοκη διαδικασία δύο γύρων, κατά την οποία οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο, περνούν στον δεύτερο γύρο. Αλλά σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές η συμμετοχή ήταν υψηλή και αυτό σήμαινε ότι σε έως και 315 εκλογικές περιφέρειες εκτιμάται ότι ένας τρίτος υποψήφιος, συχνά κάποιος από τον συνασπισμό «Μαζί» (Ensemble) του Μακρόν, προκρίθηκε επίσης στον δεύτερο γύρο. Το βράδυ της Κυριακής, οι σύμμαχοι του Μακρόν προσπαθούσαν να βρουν τι να κάνουν.
Διαδηλώσεις στο Παρίσι- Σκηνές 2002
Οι υποψήφιοι του Μακρόν έχουν αποκλειστεί στις μισές από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας. Η κεντρώα κοινοβουλευτική ομάδα του Μακρόν πρόκειται να συρρικνωθεί από 250 βουλευτές σε λιγότερους από 100 στην Εθνοσυνέλευση. Τώρα οι κεντρώοι σύμμαχοί του αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση να αποσυρθούν από την κούρσα σε πολλές περιφέρειες και συμβουλεύουν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν υπέρ της αριστερής συμμαχίας, η οποία περιλαμβάνει ακροαριστερούς ριζοσπάστες, σε μια προσπάθεια να νικήσουν τη Λεπέν.
Μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών προβλέψεων, χιλιάδες Γάλλοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Place de la République στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν κατά των ευρωσκεπτικιστών. Οι σκηνές θύμιζαν τις διαμαρτυρίες κατά του Ζαν-Μαρί Λεπέν, του πατέρα της Μαρίν, ο οποίος προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002 ως υποψήφιος για το κόμμα που τότε ήταν γνωστό ως «Εθνικό Μέτωπο».
Κόμματα και ψηφοφόροι ενώθηκαν τότε ενάντια στους ακραίους λαϊκιστές του Λεπέν, παραμερίζοντας τις διαφορές τους για να νικήσουν τον υποψήφιο υπό μια πολιτική γνωστή ως υγειονομικός κλοιός. Όμως η ευρωπαϊκή πολιτική έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Το ακροαριστερό κόμμα«Ανυπότακτη Γαλλία» και ο ηγέτης του Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει αναδειχθεί αναμφισβήτητα ως ακόμη μεγαλύτερος εχθρός για τους κεντρώους από τη Λεπέν, μετά από ένα χρόνο που πέρασε πολεμώντας στην Εθνοσυνέλευση. Ο ίδιος ο Μακρόν έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος αυτής της εκστρατείας κατηγορώντας τις πολιτικές της αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που περιλαμβάνει την άκρα αριστερά, ως κάτι «γκροτέσκο» και καταστροφικό για τη Γαλλία.
Μιλώντας λίγες ώρες μετά την ήττα, ο πρωθυπουργός του Μακρόν, Γκάμπριελ Ατάλ, ζήτησε «να μην δοθεί ψήφος στο Εθνικό Μέτωπο», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι οι υποψήφιοι που ανήκουν στον συνασπισμό του Μακρόν θα πρέπει να υποκύψουν μόνο σε περιπτώσεις όπου ένας υποψήφιος από τις «δημοκρατικές δυνάμεις» ήταν σε καλύτερη θέση για να κερδίσει — ενδεχομένως εξαιρουμένων των υποψηφίων της «Ανυπότακτης Γαλλίας»
Το πιο ξεκάθαρο σημάδι της διάρρηξης του ενωμένου «δημοκρατικού μετώπου» προήλθε από τον σύμμαχο του Μακρόν και πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος κάλεσε ρητά τους ψηφοφόρους να αντιταχθούν στην Εθνική Συσπείρωση και επίσης η Γαλλία χωρίς υποκλίσεις.
Προθεσμία μέχρι αύριο
«Καθώς η αριστερά έχει κάνει τον Μακρόν τον μεγάλο της αντίπαλο και ο Μελανσόν και ο Μακρόν έχουν περάσει μήνες δίνοντας μια τεράστια πολιτική μάχη, είναι δύσκολο να αναζωογονηθεί ο υγειονομικός κλοιός», δήλωσε ο Μπρούνο Ζανμπάρ, δημοσκόπος από το OpinionWay. «Δεν ξέρουμε επίσης αν θα κάνει τη διαφορά με τους ψηφοφόρους». Ο Ζανμπάρ πρόσθεσε ότι συχνά οι κεντρώοι ψηφοφόροι απέχουν όταν τους δίνεται η επιλογή μεταξύ της άκρας αριστεράς και της ακρας δεξιάς.
Οι υποψήφιοι που έχουν προκριθεί στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας έχουν προθεσμία μέχρι το βράδυ της Τρίτης για να αποφασίσουν εάν θα αποχωρήσουν από την κούρσα ή θα συνεχίσουν να αγωνίζονται. Το βράδυ της Κυριακής, φάνηκε ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες ο τρίτος στην καλύτερη θέση υποψήφιος αποσύρθηκε για να βοηθήσει έναν αντίπαλο να κερδίσει την «Εθνική Συσπείρωση».
Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις των εδρών για το Κόμμα Λεπέν ήταν «ήδη ξεπερασμένες», καθώς βασίζονταν σε προβλέψεις προτού αρχίσουν να αποχωρούν οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τον Brice Teinturier, διευθυντή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos, μιλώντας στο BFMTV.
Η «Εθνική Συσπείρωση» έχει πει ότι δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Την Κυριακή, η Λεπέν επέμεινε ότι ο Μπαρντελά θα γινόταν πρωθυπουργός μόνο εάν η Εθνική Συσπείρωση είχε την υποστήριξη του κοινοβουλίου. Παραδοσιακά, ο Γάλλος πρόεδρος διορίζει πρωθυπουργό από τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα της Εθνοσυνέλευσης.
«Χωρίς σαφή πλειοψηφία, θα υπάρχουν πάντα παλιοί φεουδαρχισμοί, ηθελημένη αδράνεια και πολιτικοί ελιγμοί που θα καταστρέψουν την αληθινή εναλλακτική που χρειάζεται η χώρα», είπε η Λεπέν κατά τη διάρκεια εκστρατείας στην πόλη Ενίν Μπομόν.
Για να μπορέσει να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία, η Λεπέν θα πρέπει να συνάψει συμφωνία με βουλευτές του συντηρητικού κόμματος «Ρεπουμπλικανοί». Αλλά η προεκλογική συμμαχία της Λεπέν με τον ηγέτη τους, Ερίκ Σιοτί προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από τους κομματικούς παράγοντες. Εάν οι εκλογές αναδείξουν ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, το πολιτικό σχέδιο του Μακρόν μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να πεθάνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News